CETYLALKOHOL / Cetyl Alcohol, green MB RSPO
CETYLALKOHOL / Cetyl Alcohol EMULGÁTOR
Cetylalkohol sa používa ako koemulgátor a konzistencia na stabilizáciu emulzií a moduláciu ich textúry. Zahusťuje krémy a poskytuje hladký a výživný dotyk. V zásade sa používa v množstve 2 až 5% v kombinácii s iným emulgátorom a je začlenený do olejovej fázy emulzií.
Vlastnosti cetylalkoholu
Cetylalkohol pôsobí ako zvlhčovacie a vyhladzovacie činidlo pre pokožku a vlasy.
Jeho hlavným použitím je stabilizácia emulzií.
Emulzie používajúce cetylalkohol sa nanášajú príjemne a majú peknú tuhú konzistenciu.
INCI: Cetylalkohol
Cetylalkohol je koemulgátor alebo generátor konzistencie pre emulzie O / V (neiónové).
Farba biela
Pôvod: zeleninový
Dávkovanie: Pridajte do olejovej fázy. Teplota topenia 54 °. 0,5 - 6%
Použitie: Pleťové vody, krémy, šampóny, balzamy na vlasy, sprchovacie prostriedky, odličovacie prostriedky
Cetylalkohol pôsobí ako koemulgátor poskytujúci konzistenciu pre ľahké a rýchlo vstrebateľné formulácie. Táto vlastnosť robí z cetylalkoholu ľahko spracovateľný a veľmi obľúbený emulgátor v domácej prírodnej kozmetike.
Veľmi dobre znášaný a mimoriadne ľahko spracovateľný emulgátor cetylalkohol sa používa ako regulátor konzistencie, koemulgátor a zmäkčovadlo (t.j. zmäkčujúca, vyhladzujúca látka) v kozmetických prípravkoch.
Cetylalkohol sa získava vysokotlakovou hydrogenáciou z rastlinných tukov a olejov (väčšinou palmového alebo kokosového oleja). Môže sa tiež vyrobiť z vodíka a oxidu uhoľnatého (syntézny plyn) oxo syntézou. Pri oxo syntéze sa vytvárajú aldehydy s dlhým reťazcom, ktoré sa môžu hydrogenáciou s vodíkom previesť na alkoholy s dlhým reťazcom.
Pridaním cetylalkoholu sa emulzie absorbujú oveľa rýchlejšie, a preto vyzerajú na pokožke menej mastné a lesklé: vlastnosť, ktorá je pre krémy na ruky, telo a tvár (zvlášť pre mierne mastnú, lesklú a nečistú pokožku) veľmi cenená.
Emulgátor a prostriedok na konzistenciu
Netreba však podceňovať ani jeho účinok zvyšujúci konzistenciu: ak vyrábate receptúru a máte v recepte málo surovín zvyšujúcich konzistenciu, ako je maslo alebo vosk, jednoducho trochu zvýšte množstvo cetylalkoholu, aby ste dosiahli lepšie aplikačné vlastnosti!
Okrem toho je jeho zvlhčujúci a zmäkčujúci účinok veľmi cenený vo veľkom množstve kozmetických prípravkov.
Skvelé aj na starostlivosť o vlasy
Cetylalkohol sa používa vo formuláciách na starostlivosť o vlasy s 2 - 4% z celkového množstva; spolu s katiónovým emulgátorom poskytuje príjemné zloženie balzamu a kondicionéra, ktoré sa starajú o vlasy bez ich opätovného mastenia.
spracovanie
TYP EMULZIÍ : Emulzie oleja vo vode
TYP POKOŽKYVšetky typy pleti, ale obzvlášť zaujímavé pre suchú pokožku |
|
VLASTNOSTI
|
|
POUŽÍVA SAAko používať cetylalkohol? |
HORÚCA EMULGÁCIA PRI ASI 70 ° C |
Odporúča sa elektrický mixér
Pridajte cetylalkohol do olejovej fázy.Pokračujte s horúcou emulgáciou pri teplote asi 70 ° C podľa postupu odporúčaného pre hlavný použitý emulgátor.
TYPICKÉ DÁVKY
Celkové množstvo konečného vzorca | 2% Cetylalkohol | 3% Cetylalkohol | 5% cetylalkohol |
---|---|---|---|
~ 30 ml | 0,6 g | 0,9 g | 1,5 g |
~ 50 ml | 1,0 g | 1,5 g | 2,5 g |
~ 100 ml | 2,0 g | 3,0 g | 5,0 g |
SPOJENIA
- Je ťažké stabilizovať emulziu, v ktorej je cetylalkohol jediným emulgátorom.
- Cetylalkohol sa výhodne používa v kombinácii s emulgátorom
Kompatibilita s konzervačnými látkami:
Extrakt z grapefruitových jadier | Naticide | Cosgard | Komplex benzoát a sorbát | Leucidal |
---|---|---|---|---|
*** | *** | *** | *** | *** |
(*** žiadny vplyv na stabilitu, ** pokles stability bol pozorovaný v niektorých prípadoch pri nízkych dávkach alebo bola pri pridaní konzervačnej látky zaznamenaná dočasná destabilizácia, * riziko destabilizácie emulzie)
ZÍSKANÉ TEXTÚRY
|
- 3% emulgačný vosk
- 3% cetylalkoholu
- 10% olej Makadamia
- 83,4% vody
- 0,6% konzervačného prostriedku Cosgard
Charakter použitého rastlinného oleja má veľký vplyv na štruktúru a dojem z emulzií. Takže emulzia vyrobená z avokádového oleja alebo pšeničných klíčkov bude mať bohatší pocit ako rovnaká emulzia vyrobená zo „suchého“ oleja, ako je lieskový orech alebo melónový olej. Získaná konzistencia môže navyše zmeniť pridanie éterických olejov, určitých prísad a určitých konzervačných látok do vášho prípravku. Neváhajte a spíšte si všetky svoje skúsenosti, aby ste si vytvorili databázu informácií, ktoré by ste mali konzultovať pri každej príprave nového krému.