Sušené kozie mlieko
Sušené kozie mlieko
Pôvod: Holandsko
Kvalita: potravinárska
Zloženie: sušené plnotučné kozie mlieko
Kozie mlieko je veľmi vhodné do mliečnych kúpeľov, mydla a inej prírodnej kozmetiky.
Kyselina linolová, ktorú obsahuje, ovplyvňuje rast buniek a funkciu bunkovej štruktúry.
Kozie mlieko má inú štruktúru ako kravské mlieko. Má do značnej miery:
bielkovinové látky kazeín, gobulín a albumín,
stopové prvky meď, zinok, fosfor, bór, titán, vanád a chróm,
minerály vápnik, draslík, sodík a horčík.
vitamíny A, B1, B2, C, D a E.
Kozie mlieko je mlieko najbohatšie na stopové prvky a minerály.
Z hľadiska štruktúry je kozie mlieko veľmi podobné materskému mlieku.
Obsahuje veľa vápnika a mastných kyselín, no má nízky obsah cholesterolu .Kým kravské mlieko je často ponúkané ako jedna z hlavných, na vápnik bohatých, potravín, nie je potrebné sa obávať, že budete trpieť nedostatkom tohto minerálu po prechode na kozie mlieko. To je vlastne ešte bohatšie na vápnik, s asi 33 percentami dennej odporúčanej dávky v porovnaní s 28 percentami kravského mlieka.
Kozie mlieko má tiež vysoké hladiny stredne-mastné kyseliny – 30-35 percent, oproti 15-20 percent v kravskom mlieku. Tieto mastné kyseliny poskytujú dostatok energie, ktorá nie je uložená v tele ako tuk, pomáhajú znížiť hladinu cholesterolu a môžu dokonca pomôcť liečiť stavy ako koronárne ochorenia a črevné poruchy. Kozie mlieko pomáha zvýšiť “dobrý” cholesterol a súčasne znížiť ten zlý. V skutočnosti má liečivé vlastnosti podobné olivovému oleju a odporúča sa konzumovať, ak potrebujete upraviť vysokú hladinu cholesterolu.
Použitie sušeného kozieho mlieka v kuchyni: 100 g rozpusteného v jednom litri vody ponúka jeden liter plnotučného kozieho mlieka.
Účinky v kozmetike
Jedinečné zloženie plné minerálov (draslík, vápnik, fosfor, horčík, zinok, železo, meď), vitamínov (A, B, C, D, E), kyselín (AHA kyseliny, kyselina listová), antioxidantov, ceramidov, koenzýmu Q10 atď.
Má mnoho blahodarných vplyvov na pokožku - pokožku čistí, zvláčňuje, hydratuje, regeneruje a vyživuje.
Má prirodzené anti-aging vlastnosti, spomaľuje starnutie pokožky, eliminuje vznik vrások, dodáva pokožke pružnosť, odstraňuje odumreté kožné bunky, chráni pred škodlivými vplyvmi prostredia, pomáha vyrovnávať pH pokožky.
Pôsobí antibakteriálne, protizápalovo a upokojujúco a je nedráždivé, preto je vhodné na všetky typy pleti, aj na citlivú, problematickú a alergickú pokožku. Pomáha ošetrovat akné, ekzémy a rôzne kožné problémy.
Upokojuje pokožku po popálení alebo po nadmernom vystavení slnečnému žiareniu.
Použitie v kozmetických produktoch
mydlá, pleťové krémy, pleťové vody, pleťové masky, telové krémy, telové zábaly, pleťové a telové peelingy, prípravky do kúpeľa, šumivé bomby do kúpeľa, vlasová kozmetika atď.
Nutričné hodnoty na 100 g prášku a na 100 ml hotového mlieka
Energetická hodnota 2090 kJ / 500 kcal 220 kJ / 52 kcal
Tuk 28,3 g 2,9 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 21 g 2,15 g
Sacharidy 35,5 g 3,6 g
z toho cukor 35,5 g 3,6 g
Soľ 0,63 g - g
Vláknina 0 g 0 g