Recept na domáce mydlo na holenie s harmančekom
Recept na domáce mydlo na holenie s harmančekom
Tento recept na výrobu domáceho mydla na holenie má ako vodnú fázu infúziu harmančeka, ktorý upokojuje pokožku, ako aj antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Biely íl a hodvábny proteín sa starajú o pokožku a pomáhajú čepeli pri holení dobre kĺzať.
Ingrediencie na približne 6 mydiel
200 g Babassu olej
200 g kokosového oleja
60 g avokádového oleja
40 g ricínového oleja
81,36 g hydroxid sodný NaOH
168 g vody
2 polievkové lyžice harmančeka
1 polievková lyžica medu
1 lyžička hodvábneho proteínu
1 polievková lyžica bielej hlinky
4 g esenciálneho oleja z cédru Atlas
2 g esenciálneho oleja Ylang Ylang
1 g esenciálneho oleja z pačuli
Vypracovanie
V prvom rade zakryte pracovné plochy papierom, aby ste chránili pracovnú dosku pred možným postriekaním. Je tiež vhodné mať po ruke fľašu octu, aby ste v prípade potreby neutralizovali postriekanie lúhu. Majte po ruke aj ochranné okuliare, rukavice a masku a pripravte si formu, pretože začíname!
Pripravte si nálev z vody a harmančeka a nechajte ho vychladnúť.
Medzitým pridajte uvedené množstvo lúhu sodného do samostatnej nádoby.
Potom si nasaďte ochranné okuliare, masku a rukavice a vložte pohár s harmančekovým nálevom do umývadla. Pridajte lúh sodný a premiešajte sklenenou tyčinkou tak, aby sa malé guľôčky hydroxidu rozriedili. Dôležité! Zabráňte vdychovaniu výparov a nechajte otvorené okno.
Pohár nechajte v umývadle vychladnúť.
Zohrejte na miernom ohni uvedené množstvo olejov (tie esenciálne ešte nie), aby sa kokos a babassu dobre roztopili. Keď majú oleje a zmes nálevu a lúhu približne 40ºC, nasaďte si ochranné okuliare, masku a rukavice a nalejte nálev s hydroxidom do hrnca s olejmi. Ďalej vyšľaháme pomocou mixéra.
Pokračujte v šľahaní, kým nezískate textúru podobnú textúre pudingu, teda stopovú fázu.
Pozor! Nemusíte šľahať ani príliš veľa, pretože ak to preženiete nebude čas pridať zvyšné ingrediencie, takže keď uvidíte, že získate správnu textúru, pridajte zvyšné prísady (med, proteín, biely íl a éterické oleje).
Teraz už stačí len prešľahať, aby sa všetko dobre premiešalo a cesto naliať do formičiek a nechať vytuhnúť.