logo template4

Karob prášok BIO - 200 g

Výrobca: zoya
Záručná doba:: 24 mesiacov
Kód: z SKU800
Dostupnosť: na sklade
3.25 bez DPH
3.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Karob prášok BIO - 200 g

Prášok získaný z plodov rohovníka má farbu a chuť veľmi podobnú kakau. Je bohatý na vitamíny, minerály, vlákninu a vápnik a je výnimočným antioxidantom. Má veľmi nízky glykemický index. Neobsahuje kofeín, teobromín (organická látka s vzrušujúcim účinkom na nervový systém), lepok, laktózu ani cholesterol. S úspechom sa dá použiť ako náhrada kakaa, pridávať do mlieka, koláčov, pudingov či nápojov.

Karobovník je vždyzelený ker alebo strom pochádzajúci z oblasti Stredozemného mora. Pestuje sa pre jedlé struky semien. Dobre rastie v teplých miernych a subtropických oblastiach a znáša horúce a vlhké pobrežné oblasti. Je odolný voči suchu. Rohovník je typický v južnom portugalskom regióne Algarve, v južnom Španielsku a na talianskych ostrovoch Sicília a Sardínia. Strom rodí plody (struky rohovníka) po šiestich až ôsmich rokoch rastu. Keď strom dosiahne 12 rokov, môže ľahko priniesť 100 libier strukov ročne. Keď strom zostarne, jeho ročný výnos sa môže zvýšiť v priemere na 200 až 250 libier. Je úžasné, že môže naďalej prinášať struky rohovníka po dobu 100 rokov.
 
Karob bol tiež bežným sladidlom. Sušené ovocie rohovníka sa tradične jedáva na židovský sviatok Tu Bishvat. Nápoje z karobovej šťavy sa tradične pijú na islamský sviatok ramadán. Struky rohovníka boli najdôležitejším zdrojom cukru predtým, ako sa cukrová trstina a cukrová repa stali široko dostupnými. V súčasnosti sa semená spracúvajú na použitie v kozmetike, v potravinách a pri výrobe papiera. Karobový prášok a karobové lupienky sa tiež používajú ako prísada do koláčov a koláčikov namiesto čokolády. V Egypte sa rohovník jedáva ako občerstvenie. Rozdrvené struky sa používajú na prípravu osviežujúceho nápoja.
 
V súčasnosti veľa ľudí pre dobrú chuť rádo mieša karob s raw čokoládou. Čokoláda má veľa horčíka, zatiaľ čo rohovník má veľa vápnika. Má asi trikrát viac vápnika ako čokoláda, ale len 60% kalórií čokolády. Okrem toho má karobový prášok toľko V-B1 ako jahody; a viac V-A ako špargľa atď. Má tiež vitamín B2, vápnik, horčík, draslík a stopové minerály železo, meď, nikel, mangán a chróm.
 
Je tiež známe, že rohovník má terapeutický účinok pri hnačke a môže pomôcť pri nevoľnosti, vracaní a žalúdočnej nevoľnosti.