logo template4

Islandský mach BIO / Cetraria islandica 100 / 500 g

vyberte veľkosť:
100 g 6.900
500 g 30.900
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: vds 582
Dostupnosť: na sklade
5.75 bez DPH
6.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Islandský mach BIO / Cetraria islandica

Ostrovný mach (Cetraria islandica) - čajová bylina  - 100% prírodná - z divokých zbierok
Cenné horké látky v islandskom machu pomáhajú zmierňovať podráždenie a môžu sa tiež liečiť zápaly v zažívacom trakte. Ďalšie zložky sú cetrarín, kyselina fumarová, železo, sliz (lichenín), vitamíny A, B1 a B12 a éterické oleje. Islandský mach je známy pod mnohými inými názvami, ako napríklad islandský mach, sobí mach, írsky mach, lišajník ostrovný, mach krvavý, mach horúčkový a lykožrút staghorn. Zložky sa najlepšie rozpúšťajú, ak sú pripravené ako stráviteľný a prírodný čaj.

Výhody produktu 
Islandský mach na vitálny čaj, 100% prírodný
strih pre praktické použitie
jemne sušené
z divokého rastu
bohatý na horké látky
čisto vegánsky
na upokojujúce čajové prípravky

Čo je zvláštne na našom islandskom machu?
Rezané a sušené lišajníky zo sobieho machu podporujú náš organizmus kyselinou a slizom. Islandský mach vďačí za svoju charakteristickú chuť a výživné účinky vysokému obsahu horkých látok, najmä takzvaných lišajníkových kyselín. Jedná sa o prirodzene sa vyskytujúce fytonutrienty, o ktorých sa hovorí, že majú protizápalový účinok. Kyselinou, ktorá je prítomná v najvyššej koncentrácii, je kyselina fumarprotocetrarová. Ďalšími lichenovými kyselinami sú kyselina usová a kyselina cetrarová. Tento druh machu obsahuje aj molekuly cukru s dlhým reťazcom, ktoré tvoria sliz. Medzi tieto cukry tvoriace hlien patrí lichenan alebo lichenín, izolichenan, galaktomanány a glukány. Pretože pri kontakte s tekutinou vytvárajú film hlienu, ktorý vytvára ochrannú vrstvu nad sliznicami úst, hrdla a žalúdka, zvlhčujú dýchacie cesty a pôsobia protizápalovo a veľmi priaznivo. Mimochodom, islandský mach je tiež považovaný za suchozemskú rastlinu s najvyšším obsahom jódu.

Zaujímavosti o islandskom machu
Lichen je symbióza húb a rias - keď sa spoja a vytvoria „spoločenstvo“, rastú plaziac sa tesne pri zemi. Islandský mach (Cetraria islandica) rastie ako vankúšovitý pôdny alebo kríkový lišajník v celej Európe, obzvlášť rozšírený je však na Islande. Vankúše môžu mať hrúbku až 15 cm a pokrývajú krajinu ako zelené koberce. Jeho výhonky pripomínajú malé, zvlnené listy. Povrch týchto listov je tmavozelený až hnedý, ich spodná strana sa trbliece bielo-zeleno. Liečivá rastlina je v EÚ schválená ako tradičný rastlinný liek od roku 2014 a používa sa hlavne na zápaly úst a hrdla a kašeľ. Islanďania objavili rastlinu už v 17. storočí a používali ju na svoje vlastné účely - buď ako výživné jedlo, alebo na úľavu od rôznych chorôb. V čase núdze lišajníky slúžia ako „núdzové jedlo“, ktoré je vždy k dispozícii. Tradične sa pripravuje ako čaj, kaša, polievka alebo krúpy - sladké aj slané, niekedy ako náhrada múky na pečenie chleba. Typickým islandským jedlom je napríklad „Fjallagrasasupa“; lišajníková polievka, ktorá sa často podáva pri zvláštnych príležitostiach alebo ako predkrm. Mimochodom, mach je skutočnou pochúťkou aj pre soby. Často sa tiež primiešava do krmiva pre zvieratá.

Pestovanie a zber islandského machu
Náš islandský mach sa zhromažďuje v prírode, a preto pochádza z divokého rastu. Neobsahuje teda umelé hnojivá, herbicídy a pesticídy. Hlavnou sezónou pre divoké zbierky je obdobie od konca leta do jesene. Aj keď to názov napovedá, islandský mach nerastie iba na Islande, ale aj v mnohých ďalších severných a arktických krajinách. Rastie tam vo vlhkých, rovných oblastiach, ale aj v chladných, horských oblastiach. Mimochodom, z botanického hľadiska rastlina nie je mach, ale druh lišajníka. Názov možno odôvodniť skutočnosťou, že machy a lišajníky sa zvykli považovať za jeden a ten istý organizmus.

Použitie islandského machového čaju
Podľa Rudolfa Breussa je sobí mach dôležitou súčasťou 42-dňovej pôstnej kúry. Tu sa spracuje v špeciálnej čajovej zmesi. Môžete tiež použiť islandský mach ako čistý čajový nálev, ktorý sa osvedčil predovšetkým pri podráždených slizniciach a pri liečbe dráždivého kašľa. Príprava islandského machu podľa Breussa zalejte 2 kopcovité lyžičky čajovej byliny 1 litrom studenej vody. Celé to privedieme k varu, potom scedíme cez sitko. Optimálna je konzumácia 2 - 3 šálok denne.

Ďalšie informácie o správnom vykonávaní liečby nalačno nájdete v knihe Rudolfa Breussa „Rakovina / leukémia a ďalšie zjavne neliečiteľné choroby liečiteľné prírodnými látkami“.

Zloženie: 100% islandský mach, sušený 
Skladovanie: Rovnako ako všetky čajové bylinky, aj tento by ste mali skladovať v suchu a pri izbovej teplote.

Machové krúpy s vitálnymi látkami
Zloženie:

5 lyžic islandského machu, sušené
500 ml neperlivej vody
2 lyžice ovsených krúpkov
1 mrkva (nakrájaná na kúsky)
Soľ korenie
Príprava:
1. Islandský mach namočte na niekoľko hodín alebo na noc do vody.
2. Zahrejte 250 ml vody a uvarte v nej islandský mach (cca 15-20 minút).
3. Zalejeme podľa potreby trochou vody a pridáme zvyšné ingrediencie.
4. Varíme, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu - krúpy by mali byť krémové.