Powered by Smartsupp

Chlorid vápenatý granulovaný, anhydrát E509

vyberte veľkosť:
800 gvypredané 0.000
2,4 kgNa objednávku cez email, obchod@vegis.sk 8.900
Záručná doba:: 24 mesiacov
Kód: f 10008
Dostupnosť: vypredané
4.08 bez DPH
4.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Chlorid vápenatý granulovaný, anhydrát E509

Chlorid vápenatý je anorganická zlúčenina, soľ s chemickým vzorcom CaCl2. Je to bezfarebná kryštalická pevná látka pri izbovej teplote, vysoko rozpustná vo vode.
 
Priemerný príjem chloridu vápenatého ako potravinových prísad sa odhaduje na 160 – 345 mg/deň. Chlorid vápenatý je v Európskej únii povolený ako potravinárska prídavná látka na použitie ako sekvestrant a stužovač s číslom E E509. Americký Úrad pre potraviny a liečivá ho považuje za všeobecne uznávaný ako bezpečný (GRAS).
 
Ako stužovač sa chlorid vápenatý používa v konzervovanej zelenine, pri stužovaní sójového tvarohu do tofu a pri výrobe náhrady kaviáru zo zeleninových alebo ovocných štiav. Bežne sa používa ako elektrolyt v športových nápojoch a iných nápojoch vrátane balenej vody. Extrémne slaná chuť chloridu vápenatého sa používa na ochutenie uhoriek bez zvýšenia obsahu sodíka v potravinách. Vlastnosti zníženia bodu tuhnutia chloridu vápenatého sa využívajú na spomalenie tuhnutia karamelu v karamelových čokoládových tyčinkách. Tiež sa často pridáva do nakrájaných jabĺk, aby sa zachovala textúra.
 
Pri varení piva sa chlorid vápenatý niekedy používa na nápravu minerálnych nedostatkov vo vode na varenie. Ovplyvňuje chuť a chemické reakcie počas procesu varenia a môže tiež ovplyvniť funkciu kvasiniek počas fermentácie.
 
Pri výrobe syra sa chlorid vápenatý niekedy pridáva do spracovaného (pasterizovaného/homogenizovaného) mlieka, aby sa obnovila prirodzená rovnováha medzi vápnikom a bielkovinami v kazeíne. Pridáva sa pred koagulant.
V potravinárstve sa používa na zrážanie mlieka pri výrobe syrov, ako protispekavá a spevňujúca látka.
 
Chlorid vápenatý anhydrát sa pre svoju schopnosť viazať vzdušnú vlhkosť používa ako sušiace činidlo vo sušičoch.
 
TIP: Vo vlhkých miestnostiach zaveste pančuchu naplnenú chloridom vápenatým a pod ňu umiestnite nádobu, do ktorej bude odkvapkávať voda.
 
Je možné ho použiť ako hnojivo pri nedostatku vápnika napr. u jabloní či iných plodín. Dávkuje sa 0,5-1% roztok (50-100 g na 10 l vody).
 
Kvalita látky: potravinárska
 
Varovanie:
H319 - Spôsobuje vážne podráždenie očí.
Update cookies preferences