Laktóza (mliečny cukor)
Laktóza (mliečny cukor)
Jedná sa o disacharid v podobe nažltlého prášku, ktorý sa používa pri výrobe potravinových doplnkov či piva.
Kvalita látky: potravinárska
Laktóza, známejšia ako mliečny cukor, je medzi cukrami radená do disacharidov. Názov získala vďaka svojmu obsahu v mlieku, kde môže tvoriť až 8% pevných látok. Môžeme ju nájsť aj v materskom mlieku cicavcov. Takže okrem ľudského aj kravského mlieka sa tiež vyskytuje v kozom či ovčom mlieku. V materskom mlieku u človeka je práve laktózy pomerne veľké množstvo, pretože slúži k rýchlejšiemu rozvoju nervovej sústavy u dieťaťa. Naproti tomu v kravskom mlieku je viac vápnika, pretože teliatka potrebujú mať hlavne pevnú kostru.
Skladá sa z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly galaktózy. Je to biely, takmer kryštalický prášok. Dobre, ale pomaly sa rozpúšťa vo vode. Lekárnici ju označujú ako saccharum lactis a používajú ju pri príprave liekov.
V organizme je laktóza pomocou enzýmu laktázy rozštiepená na jednotlivé cukry - glukózu a galaktózu. Oba tieto cukry náš organizmus vie dobre stráviť, zatiaľ čo laktózu ako celok nie. Tento enzým, odborne tiež označovaný beta-galaktozidáza, sa vytvára v tenkom čreve. Ak sa u niektorých osôb enzým laktáza nevytvára v dostatočnom množstve, dochádza u nich k prejavom intolerancie (neznášanlivosti) laktózy. Laktóza, ktorá sa nerozštiepi, zostane v tráviacom trakte nestrávená a spôsobuje zdravotné problémy, ako je nadúvanie, škvŕkanie v bruchu, hnačka či ďalšie žalúdočné ťažkosti. Títo pacienti si musia starostlivo vyberať mliečne výrobky so zníženým obsahom laktózy.
Intoleranciu laktózy si nesmieme pliesť s alergiou na bielkovinu kravského mlieka (to je práve alergén). Rozdiel je v tom, že pri alergii dochádza k reakcii imunitného systému, ktorá môže byť veľa výrazná. Alergiou na mlieko podľa štatistík trpí až 5% dojčiat a batoliat, ktorá u nich obvykle zmizne po piatom roku veku. Naproti tomu neznášanlivosť laktózy sa u takto malých detí zvyčajne neprejavuje.