SODIUM BENZOATE / Benzoan sodný
SODIUM BENZOATE / Benzoan sodný
Benzoan sodný, Benzenkarboxylát sodný, CAS: 532-32-1, E211
Všeobecné použitie: konzervačná látka predovšetkým proti plesniam, pH konzervovanej látky by malo byť ľahko kyslé. Proti baktériám pri pH výške ako 5 nefunguje. Neodporúča sa kombinovať s väčším množstvom kyseliny askorbovej (vitamín C), mohlo by dôjsť k vzniku menšieho množstva benzénu.
Maximálna koncentrácia na konzerváciu: 0,05 - 0,1% (0,5 g - 1 g na 1000 g)
Kvalita: pre použitie v potravinách a kozmetike
Sodium benzoate je sodná soľ kyseliny benzoovej, ktorá sa prirodzene vyskytuje v ovocí - brusniciach, marhuliach, jablkách, ďalej potom v hubách, škorici, klinčekoch a niektorých mliečnych produktoch (ako výsledok bakteriálneho kvasenia) a čajoch. Benzoan sodný sa však vyrába synteticky (napr. Neutralizáciou kyseliny benzoovej s hydroxidom sodným). Má formu bezfarebného až bieleho kryštalického prášku (vločiek alebo granúl) rozpustné vo vode. Výnimočne prestupuje do pokožky, v tele sa ale neusadzuje a je rovno metabolicky vylúčený. S kyselinou askorbovou (vitamín C) tvorí karcinogénnu látku benzén, samotný ale nie je toxický ani karcinogénny.
Používa sa predovšetkým ako zložka konzervačného systému (i v potravinárstve), povolená aj v prírodnej kozmetike. Je jednou z najlacnejších konzervačných prísad vôbec. Má antimikrobiálne účinky, zabraňuje množeniu baktérií, ale nezabíja ich. Je tiež ľahko antimykotický, chráni pred hubami, plesňami a kvasinkami (v kyslom prostredí, tzn pH 4,5 a nižšie). Je teda citlivý na pH prostredie, v ktorom sa nachádza. V závislosti na pH sa vždy uprednostňuje jedna z jeho vlastností, dá sa tak považovať za nestálu, ale stále funkčné látku. Nepatrí medzi alergény.