€ / EUR

Vyberte menu

$ / USD

£ / GBP

Kč / CZK

€ / EUR

logo template4

 

BIO celé kakaové bôby 100 g

Záručná doba:: 24 mesiacov
Kód: vds 078520
Dostupnosť: na sklade
6.58 bez DPH
7.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

BIO celé kakaové bôby

Kakaové bôby, sušené a nepražené

Organické kakaové bôby z kontrolovaného ekologického pestovania. Organické kakaové bôby získavame od Kokoa del Istmo S.A. (KODISA) z Panamy. Rodinná firma neobchoduje len s (bio) kakaovými bôbmi, ale priamo v Paname vyrába aj rôzne kakaové polotovary ako kakaová hmota, kakaový prášok či polevy. 
Prírodné: Kakaové bôby v našom sortimente ponúkame tak, ako boli zabalené po fermentácii a sušení na kakaových plantážach. Žiadna dodatočná úprava, praženie alebo triedenie.

Nutričné ​​hodnoty na 100g:

Energia (kJ): 2600 kJ
Energia (kcal): 630 kcal
Tuky: 55 gramov (z toho nasýtené mastné kyseliny 34,1 g)
Sacharidy: 15,2 g (z toho cukry 0,7 g)
Vláknina: 0,8 g
Bielkoviny: 12,7 g
Soľ: 0,1 g

Na rozdiel od mliečnej čokolády majú celé, nepražené kakaové bôby veľké zdravotné benefity. Čokoláda je vysoko spracovaný produkt a je plná transmastných kyselín a rafinovaných cukrov. Pri pražení sa navyše výrazne znižuje obsah cenných kakaových zložiek. Naše kakaové bôby sú na druhej strane originálnou potravinou, ktorá je 100% prírodná. Nepražené a s prirodzenou šupkou semien obsahujú veľa životne dôležitých mikroživín a antioxidantov, ktoré v čokoláde nenájdete. Navyše, množstvo životne dôležitých látok a stopových prvkov v celom kakau je nám úplne dostupné a nenarušené ďalšími nevýhodnými zložkami. Kúpiť si kakaové bôby sa oplatí, pretože uspokoja vašu túžbu po čokoláde a zároveň vám poskytnú cenné rastlinné zložky.
Kakaové bôby navyše patria medzi potraviny aktivujúce sirtuín, známe aj ako „sirtfood“. Sirtuíny sú enzýmy, ktoré dokážu komplexnými mechanizmami zlepšiť regeneráciu a tým vplývajú na proces starnutia. Sirtuin vynašiel známy biológ a výskumník Dr.  David Sinclair. Informácie o „potravinách obsahujúcich sirtuín“ možno nájsť na internete av literatúre.

Návod na použitie kakaa
Bio kakaové bôby sú ideálne na zahryznutie samotné. Veľmi chutne chutia aj v kombinácii s jadierkami orechov či sušeným ovocím. Nasekané a zmiešané so sušenými brusnicami alebo orechmi sú skutočnou pochúťkou. Surové kakao sa dá použiť aj na výrobu kakaových lupienkov, kakaového prášku alebo domácej čokolády. Ak chcete ráno viac energie, pridajte do cereálií niekoľko surových fazúľ. Ale pozor, ak to urobíte s mliekom, veľa z hodnoty antioxidantov, ktoré obsahuje, sa stratí. Na mliečnu bielkovinu sa totiž viažu antioxidanty.

Kakao – poklad Aztékov
Príbeh kakaa sa začína v amazonskej oblasti Strednej Ameriky. Rastlina sa tam používala už pred 3000 rokmi. Kakaové bôby pre svoju vysokú hodnotu používali Aztékovia ako obetný dar a ako platidlo. Z fazule pripravovali aj nápoj, o ktorom verili, že má liečivé vlastnosti. Botanik Carl von Linné preto dal kakau názov „jedlo bohov“. Okrem toho sa o kakau hovorilo, že má afrodiziakálne vlastnosti. V koloniálnom období prevládalo pestovanie kakaových bôbov na plantážach. Dnes sa kakao pestuje v mnohých tropických oblastiach sveta, pretože tam je teplé a vlhké podnebie, ktoré kakaové rastliny potrebujú, aby prosperovali.

Botanika kakaovníkov
Kakaovník (Theobroma cacao) môže dorásť až do výšky 12 m. Sú to stálozelené rastliny, ktoré kvitnú po celý rok, takže aj celý rok rodia. Kakaové struky sú zelenkasté až žlté alebo červené, môžu dorásť až do veľkosti 30 cm a vážia až pol kila. V jeho dužine - kakaových bôboch - je zabudovaných asi 25 - 50 semien.