logo template4

Baza čierna plody BIO

vyberte veľkosť:
100 g 6.390
500 g 25.790
1000 gna objednávku 41.900
Kód produktu: vds 578
Záručná doba:: 24 mesiacov
Dostupnosť: na sklade
6.39
ks

Baza čierna plody sušené

Baza celá - čarovný prostriedok na chrípku a prechladnutie
Naši predkovia jej prisudzovali čarovnú moc a magické sily. Od staroveku sa ker, ktorý usiluje o blízkosť ľudí, považuje za ochranu pred zlými duchmi a démonmi. V Anglicku nosili pohrebníci so sebou nejaké drevo bazy, aby boli ušetrení pred mŕtvymi. A dokonca aj dnes sa na mnohých cintorínoch hovorí, že staršie kríky venované bohyni Zeme alias Freyi bránia akýmkoľvek zlým duchom. Podľa starej všeobecnej viery by všeobecne malo pomôcť vytiahnuť negatívne veci z domu a dvora. 

Áno, chorí boli dokonca umiestnené pod kríkom, aby vyzdraveli. Hippokrates, Dioskurides, ale aj Hildegarda von Bingen a Sebastian Kneipp však vedeli, že liečivé vlastnosti bazy menej spoločné s mágiou. Na liečenie horúčkovitých prechladnutí použili kvety, ktoré sa hovorovo označujú ako bobule, ale z botanického hľadiska sú to kôstkoviny. Skrýva sa za tým menej mágie ako bohaté prísady v bobuliach, ktoré by sa nemali zamieňať s jedovatým červeným bezom. Účinok sušených kvetov Sambucus nigra L. je farmakologicky známy už dlho. 

zložky bazy
esenciálne oleje
Horké látky
Karotenoidy
Flavonoidy / antokyány
Glykozidy
draslík
Rastlinné kyseliny
Vitamíny A, B, C

Sirup z bazy
1 kg bazy zavaríme s 250 ml vody a celé to necháme 1 hodinu zakryté. Potom sú bobule stlačené. Kvapalina sa zmieša s 1 kg hruškového sirupu a šťavou z polovice citróna a povarí sa 8 minút. Ešte horúci sirup naplňte do čistých fliaš, pevne ich utesnite a uložte na chladnom a suchom mieste.

Baza v kuchyni
Bobule sa používajú aj na džem, limonádu alebo zmrzlinu. Z bazového kvetu sa dá pripraviť aj sekt, víno alebo ocot. Počas prípravy je dôležité zabezpečiť, aby sa teplota 80 ° C udržiavala 20 minút, aby sa toxický glykozid sambunigrín rozložil a baza stratila toxický účinok. Imunitný systém možno posilniť horúcim nápojom z bazy, smrekových výhonkov, vitamínu C a zinku. Celé je to možné osladiť medom, ak chcete. Prípadne môžete zmeniť horúci nápoj s pomarančovým džúsom, škoricou a klinčekmi a pripraviť tak varené víno bez alkoholu.

Dávkovanie 
Bobule by sa mali konzumovať iba zrelé a uvarené, pretože veľké množstvo z nich je v surovom stave mierne toxické.

Riziko bazy a vedľajšie účinky
Riziká, vedľajšie účinky a interakcie nie sú známe pri použití plánovaných dávok. Nezrelé alebo nespracované bazy môžu obsahovať glykozidy kyseliny kyanovodíkovej, ktoré môžu spôsobiť nevoľnosť. Preto nikdy nejedzte bobule surové. Všeobecne odporúčame konzultáciu s lekárom.






Pozri.sk - vyhľadávačPricemania.sk – Porovnanie cien