Ako vyrobiť prírodné mydlo z citrónovej trávy
Ako vyrobiť prírodné mydlo z citrónovej trávy
Recept a návod na výrobu prírodného mydla za studena s esenciálnym olejom z citrónovej trávy. Tento jednoduchý recept na ručne vyrábané mydlo z citrónovej trávy vyžaduje iba štyri hlavné oleje, prírodný pigment vo forme oxidov, esenciálny olej a niekoľko ďalších prísad a materiálov. Je to tiež recept na mydlo bez palmového oleja takže si môžete byť istí, že ingrediencie sú maximálne etické.
Výroba mydla za studena je rýchla, ale pred použitím tyčiniek trvá vytvrdenie štyri týždne. Počas tejto doby vytvrdzovania sa prebytočná voda z receptúry vyparí, čím sa vytvoria tvrdé a dlhotrvajúce tyčinky.
Recept na mydlo z citrónovej trávy
800 g dávka vyobíte cca. 8 tyčiniek
Lúhová voda
109g hydroxid sodný (tiež nazývaný lúh alebo lúh sodný)
196 g vody
Tuhé oleje
200 g kokosový olej
150 g bambucké maslo
Kvapalné oleje
400 g olivový olej
50 g ricínový olej
1/20 ČL zeleného pigmentu 17
1/20 ČL zeleného pigmentu 84
Vôňa
8 kvapiek extraktu z lišajníkov
4 PL esenciálneho oleja z citrónovej trávy
POSTUP:
Krok 1: Odmerajte si ingrediencie
Odmerajte všetky ingrediencie a nachystajte si vybavenie a pracovný priestor. Nasaďte si okuliare, latexové/vinylové/gumené rukavice a uistite sa, že budete môcť nerušene pracovať. Tiež odmerajte všetky pevné oleje do panvice a tekuté oleje do džbánu.
Krok 2: Zmiešajte svoj farebný olej
Nalejte polievkovú lyžicu tekutého oleja (olivového oleja) do pohára a potom pridajte pigmentový prášok. Miešajte s minimixérom, kým sa dôkladne nepremieša. Zatiaľ odložte.
Krok 3: Zmiešajte svoj lúhový roztok
Toto je krok, ktorý musíte urobiť čo najopatrnejšie. Nalejte kryštály hydroxidu sodného (lúhu) do vody v dobre vetranom priestore. Miešajte spolu s lyžicou z nehrdzavejúcej ocele, kým sa kryštály nerozpustia. Bude z toho para, takže buďte pripravení. Nechcete to vdýchnuť. Po zmiešaní postavte džbán s horúcim roztokom lúhu do nádoby s vodou, aby vychladla.
Krok 4: Zahrejte svoje tuhé oleje
Na veľmi nízkej teplote roztopte pevné oleje, až kým okolo nebude plávať len niekoľko pevných kúskov. Odstavte panvicu z ohňa a miešajte, kým sa oleje neroztopia.
Krok 5: Pridajte tekuté oleje
Tekutý olej a farebný olej nalejte cez sito do rozpustených olejov. Sitko zabraňuje prenikaniu kúskov farby do mydla. Dávajte si tiež pozor, aby ste zoškrabali ricínový olej z džbánu na panvicu. Je veľmi lepkavý, takže vaša gumená špachtľa príde vhod.
Krok 6: Zmerajte teplotu
Zmerajte teplotu oleja – cieľom je dosiahnuť 38 – 43 °C . Po odčítaní zmerajte aj teplotu lúhovej vody. Pokúsite sa znížiť (alebo zvýšiť) olej na správny rozsah a uistite sa, že lúhová voda je medzi 5-10 stupňami olejov. Získanie správnej teploty zaisťuje, že sa nestretnete s problémami, ktoré môžu zahŕňať nechcené zmeny farieb, praskanie alebo problémy s ďalším krokom. Pridajte lúhovú vodu.
Krok 7: Miešajte
Pomocou tyčového mixéra striedajte pulzovanie a miešanie. Keď vaše mydlové cesto dostatočne zhustne, ak zdvihnete tyčový mixér, kvapôčky budú visieť na povrchu.
Krok 8: Vôňa
Keď je zmiešané, odmerajte extrakt z lišajníkov a esenciálny olej. Dobre premiešajte a potom nalejte mydlo do formy. Ak dostatočne dobre nezamiešate, esenciálny olej zanechá v mydle pruhy. Nie je to veľký problém, pokiaľ ide o funkčnosť, ale nevyzerá to skvele.
Krok 9: Izolujte
Mydlo vylejte do formy a potom dajte formu s mydlom do kartónovej škatule a zatvorte ju. Prikryte vonkajšok uterákom, aby ste udržali teplo. Prievan spôsobí, že mydlo rýchlejšie vychladne, čo spôsobí, že konečná farba nebude taká žiarivá.
Krok 10: Rezanie a vytvrdzovanie
Po 24 hodinách môžete mydlo vybrať z formy a nakrájať. Potom umiestnite svoje mydielka na kúsok voskového papiera na vzdušné miesto, ktoré nie je vystavené priamemu slnečnému žiareniu. Pred použitím nechajte mydlo „vytvrdnúť“ štyri týždne. Tento čas umožní, aby sa obsah vody v mydle vyparil.
Po uplynutí tohto mesiaca je vaše ručne vyrobené mydlo z citrónovej trávy pripravené na použitie. Ak chcete zachovať vôňu, uložte tyčinky po uplynutí doby vytvrdzovania v uzavretej nádoby.