Lesné jahody, listy rezané BIO - 100 / 500 g
Lesné jahody, listy rezané BIO - 100 / 500 g
Listy lesnej jahody rezané (Folia Fragariae, Fragariae vesc. Fol. BIO konc.)
Listy lesnej jahody sa zbierajú v lete a sušia sa na vzduchu. Po vysušení sa listy lesnej jahody režú.
Listy lesnej jahody obsahujú triesloviny, fenolové kyseliny, kvercetín, kvercitrín a rutín.
Jahodové listy na menštruačné kŕče
Antispazmodické vlastnosti listov jahôd môžu poskytnúť úľavu od menštruačných kŕčov. Pôsobia upokojujúco na svaly maternice, čím znižujú bolesť a kŕče.
Jahodové listy pri problémoch s ústami a ďasnami
Antibakteriálne vlastnosti listov jahôd môžu byť užitočné pri zápaloch úst a hrdla a problémoch s ďasnami. Pôsobia upokojujúco a podporujú hojenie.
Jahodové listy ako detox
Diuretické vlastnosti listov jahôd podporujú funkciu obličiek a môžu pomôcť odstraňovať toxíny z tela. To môže podporiť celkové zdravie a pohodu.
Jahodové listy na cystitídu
Listy jahôd môžu vďaka svojim protizápalovým účinkom pôsobiť upokojujúco pri infekciách močového mechúra. Môžu znížiť podráždenie močových ciest a pomôcť pri zotavení.
V ľudovom liečiteľstve sa listy lesnej jahody používajú do domáceho čaju alebo ako monobylinný čaj. Na prípravu čaju z listov lesnej jahody zalejte 250 ml vriacej vody 1-2 čajové lyžičky listov lesnej jahody, prikryte a nechajte lúhovať 10 minút, potom čaj sceďte a vypite horúci.
Jahodové listy ako korenie
Sušené a rozdrvené listy jahôd môžeme použiť aj ako korenie do rôznych jedál. Dodávajú jedlám jemnú, mierne ovocnú chuť. Nasekané listy jahôd môžete použiť napríklad do šalátov, polievok či omáčok.
Jahodové listy v smoothies
Oživte svoje smoothies sušenými jahodovými listami! Tieto malé lístky prinesú vášmu smoothie nielen sviežosť, ale aj nutričné nakopnutie. Jednoducho pridajte 1-2 čajové lyžičky k vašim ingredienciám a dôkladne premiešajte. Vychutnajte si osviežujúcu a zdravú chuť!
Jahodové listy ako zálievka
Dodajte svojmu letnému šalátu osviežujúci nádych tým, že ho ozdobíte dresingom z jahodových listov. Listy rozdrvte v mažiari a varte na panvici na strednom ohni s kvapkou bieleho vínneho octu. Po dvoch minútach prelejeme dresing do misky a necháme vychladnúť.