Spaľujte tuky s tukmi ... zázraky kokosového oleja!
Odborníci na výživu už dlhšiu dobu odporúčajú vyhnúť sa tuku, najmä pre tých, ktorí chcú schudnúť. V poslednej dobe však tiež dospeli k záveru, že určité typy mastných kyselín dokonca pomáhajú pri znižovaní telesnej hmotnosti. Kokosový olej je jednou z potravín, ktoré vďaka jedinečnej kombinácii mastných kyselín v zložení skutočne pomáhajú.
Kokosový olej alebo kokosové maslo? Nie sú to rovnaké? Nie. Ako už viete, v obchodoch je aj kokosový olej, ale aj kokosové maslo. Sú často zamieňané, pretože kokosový olej môže mať rovnakú konzistenciu ako kokosové maslo. Existujú však dva rôzne produkty.
Kokosový olej je tuk extrahovaný z kokosovej buničiny. Kokosové maslo sa získava pretláčaním kokosovej buničiny, až kým nedosiahne konzistenciu krémového masla. Kokosový olej obsahuje 100% tuku, zatiaľ čo kokosové maslo má asi 65% tuku.
Prečo sú zamieňané? Pretože kokosový olej je tuhý až do teploty 25 stupňov Celzia a kvapalný nad túto teplotu. Ak má teda teplotu najviac 25 stupňov Celzia, má pevný tvar a pripomína kokosové maslo.
Ako sa skladuje kokosový olej?
Kokosový olej sa nesmie uchovávať v chladničke. V teplých krajinách, z ktorých pochádza, sa uchováva pri izbovej teplote. Dobre sa udržiava aj pri vysokých teplotách, pretože je nerafinovaný a obsahuje najmä nasýtené oleje, ktoré neoxidujú.
Nenechávam ho v chladničke, pretože stvrdne. Držím ho vonku a ostane krémový ako maslo, dobré na natieranie na chlieb. Skúsila som aj kokosové maslo, ale uprednostňujem olej, pretože podľa môjho názoru chutí viac ako maslo z mlieka. V kokosovom masle je však cítiť malé kúsky buničiny. Je však chutnejší, vhodnejší pre určité sladkosti alebo exotické jedlá.
Môžem variť s kokosovým olejom?
Pretože kokosový olej je stabilný aj pri vysokých teplotách, je vhodný na varenie. Neodporúča sa však zahrievať na teplotu vyššiu ako 170 stupňov Celzia. Je to bod horenia (tzv. Bod dymu, keď sa horúci olej stáva toxickým).
Výhody kokosového oleja
Hoci kokosový olej obsahuje viac ako 90% nasýtených tukov, nie sú to tie isté ako mliečne alebo živočíšne tuky. Tuky z kokosového oleja sú mastné kyseliny so strednou dĺžkou, tzv. triglyceridy so stredne dlhým reťazcom a sú metabolizované odlišne. To znamená, že sú okamžite transformované pečeňou na energiu, palivo pre mozog a svaly. Preto už nie je možné ukladať do vrstvy tuku, ktorej sa každý bojí.
Myslíte, že môžem schudnúť, však?
Tuky z kokosového oleja vám môžu pomôcť schudnúť. Pretože sú metabolizované odlišne, telu sa vďaka nim zvýši energia, ktorú spotrebuje, a strháva tuk z usadenín, ktoré už má.
Nahradením triglyceridov s dlhým reťazcom (mliečnych alebo mäsových tukov) triglyceridmi so stredne dlhým reťazcom sa navyše budete cítiť rýchlejší a budete jesť menej. Štúdie ukazujú, že kokosový olej môže znižovať brušný tuk, ktorý je najťažšie odstrániť.
Kyselina Laurová, zázrak kokosového oleja
Takmer 50% mastných kyselín v kokosovom oleji je kyselina laurová. Účinne pôsobí proti patogénom, ako sú baktérie, vírusy a huby, vrátane Candidy a dokonca aj proti nebezpečnému Staphylococcus Aureus.
Kyselina Laurová môže byť prospešná pre srdce. V štúdii žien s nadváhou zvýšil hladinu prospešného cholesterolu (HDL) a znížil hladinu „zlého“ cholesterolu (LDL). Ako ukazujú štúdie, triglyceridy so stredne dlhým reťazcom sú účinné aj proti Alzheimerovej chorobe.
Čo si mám vybrať? Panenský alebo rafinovaný kokosový olej? Čo je zdravšie?
Na trhu existuje niekoľko druhov kokosového oleja: rafinovaný, lisovaný za studena, panenský a extra panenský.
Rafinovaný kokosový olej sa získava destiláciou, často pri vysokých teplotách, pomocou potenciálne škodlivých chemikálií alebo ako vedľajší produkt zvyšných olejov z procesu získavania sušených kokosových vločiek. Tento druh oleja je rafinovaný, bielený a dezodorizovaný, len aby pokúšal kupujúceho. Často však obsahuje úplne alebo čiastočne hydrogenované oleje.
Kokosové oleje extrahované za studena alebo lisované za studena, panenské alebo extra panenské kokosové oleje sa získavajú iba mechanickým procesom lisovania surovej, čerstvej kokosovej vlákniny, a preto je najzdravšia.
Nerafinovaný, za studena extrahovaný, certifikovaný organický kokosový olej je najlepší zo všetkých, pretože všetky mimoriadne vlastnosti kokosových orechov sú v procese extrakcie nezmenené.
Natrite ho na chlieb!
Kokosový olej je jedným z najlepších olejov na varenie, ale tiež ho môžete použiť na chlieb. Pridajte ho v krémoch na prípravu surových, vegán alebo pečených sladkostí.
Okrem toho považujeme za skvelé, že môžete jesť tuky a viete, že nepriberáte na váhe, dokonca sa vám podarí aj schudnúť.
Vegis má, samozrejme, police plné zdravej palety kokosových olejov a tukov, ktoré vám všetkým prajeme!