Powered by Smartsupp

Sorbitol E420

vyberte veľkosť:
100 g2 2.900
700 gvypredané 14.900
Záručná doba:: uvedené na obale
Kód: f 1037
Dostupnosť: skladom 2 ks
2.42 bez DPH
2.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Sorbitol E420 

sorbitol práškový

Sorbitol (sorbit, D-glucitol) je alkoholický (alditol). Je obsiahnutý v ovocí, najmä v čerešniach a hruškách. Užíva sa ako náhradné sladidlo pri výrobe pečiva, cukroviniek, žuvačiek a i.

Sorbitol je používaný aj ako sladidlo pre diabetikov. Má polovičnú sladivosť ako bežný cukor a v organizme sa mení na fruktózu. Ďalej sa používa na prípravu infúznych roztokov, pre výrobu vitamínu C, tenzidov, liekov, zubných pást a nízkoimpulzních raketových pohonných zmesí. V členských štátoch EÚ sa sorbitol označuje na výrobkoch kódom E420.
Sorbitol má nižšiu sladivosť v porovnaní so sacharózou (asi 60%), zvyčajne v kombinácii s cukrom však zvyšuje subjektívny pocit sladkosti cukru.

Reakciou sorbitolu s vyššími mastnými kyselinami vzniká zmes monoesteru rôznych anhydridov označovaných ako sorbitan. Esterifikácia môže prebiehať až do štádia diesterov a triesterov. 

Ovplyvnenie sekrécie inzulínu
Aj keď má sorbitol pomerne vysokú energiu, je v tele len pomaly resorbovaný (i metabolizuje) a preto môže byť využitý aj pre diabetikov. Uvoľňovanie inzulínu ovplyvňuje málo. Preto sa v hojnej miere využíva aj na výrobu diabetických pekárskych výrobkov. Tieto výrobky však mávajú mierne odlišné senzorické vlastnosti, pretože na rozdiel od glukózy, fruktózy alebo sacharózy sa sorbitol chemicky nezúčastňuje Maillardovej reakcie a nevznikajú preto chuťovo aktívne látky, ako v prípade použitia cukru.

Ľudia s intoleranciou fruktózy nesmú konzumovať sorbitol.

Nutričné ​​hodnoty na 100g: 260Kcal / 1089 KJ, tuky 0g, z toho nasýtené mastné kyseliny 0g, sacharidy 100g, z toho cukor 0g, bielkoviny 0g, soľ 0g

Použitie v kozmetike:

Sorbitol sa môže používať aj v kozmetike; podobne ako glycerín je to cukrový alkohol. Sorbitol je veľmi šetrný k pokožke a môže byť použitý ako zložka viažuca vodu až do 5%, ako zmäkčovadlo a zvlhčovadlo až do 10%.

Jeho hlavné využitie v kozmetike je ako zvlhčovač a stabilizátor.
Je úplne rozpustný vo vode, glyceríne a propylénglykole.

Aplikácie:
Výroba zubných pást.
Hydratačné a stabilizačné vlastnosti, používané v rôznych kozmetických výrobkoch.
Umožňuje rozpustnosť mnohých účinných látok.
Používa sa hlavne ako zvlhčovadlo v emulziách.
Zapracováva sa do emulzií vo vodnej fáze.
Dobrá náhrada glycerínu.
Dobrý zmäkčujúci prostriedok.
Vďaka svojej hygroskopickej povahe zabraňuje postupnému odparovaniu vodnej fázy.
Keďže nie je absorbovaný pokožkou, vytvára na nej kryciu vrstvu, ktorá poskytuje určitú hydratáciu, jemnosť a premasťovanie.
Dávkovanie

-Ako zvlhčovadlo a stabilizátor: 3 - 15%.

-V topických emulziách: 2 – 18 %.

-V perorálnych roztokoch: 20 – 35 %.

-V perorálnych suspenziách: 70 %.

INCI: sorbitol

Update cookies preferences