Sladké drievko (Glycyrrhiza glabra), sekaný koreň BIO 100 / 500 / 1000 g
Trváca bylina s krátkym, hustým podzemkom a silne rozvetveným koreňovým systémom, s koreňmi dlhými až niekoľko metrov.
Kvitne v júni a júli.
Rastie na suchých trávnatých miestach v Podunajskej nížine, v blízkosti Dunaja.
Predpokladá sa, že chemikálie v sladkom drievku znižujú opuchy, znižujú kašeľ a zvyšujú množstvo chemikálií v našom tele, ktoré liečia vredy. Mnohé „sladké drievko“ produkty alebo pelendreky v skutočnosti sladké drievko neobsahujú. Obsahujú anízový olej, ktorý má vôňu a chuť „čierneho sladkého drievka“.
Sladké drievko sa používa pri ekzémoch, opuchoch pečene, vredoch v ústach a mnohých iných ochoreniach
Sladké drievko – sušený koreň
Použitie: ako pomôcka pri obličkových sedimentoch, urologických poruchách, vredoch dvanástnika, chronickej bronchitíde a pod.
Spôsob prípravy: 1 polievkovú lyžicu bylinky dáme do 500 ml vody a povaríme 5 minút. Preceďte a pite v 3 rovnakých dávkach deň pred jedlom.
Pôvod: Turecko
Sladké drievko je koreň sladkého drievka (Glycyrrhiza glabra). Koreň sladkého drievka má sladkú chuť podobnú sladkému drievku, ktorá je mnohým ľuďom známa. Koreň sa suší a krája, ktorý sa potom používa ako cukrík alebo na ochutenie nápojov.
Sladké drievko je obľúbené pre svoju chuť, ktorá je sladká aj jemne horká. Často sa používa ako prírodná alternatíva k tradičným sladkostiam, pretože neobsahuje pridaný cukor ani umelé arómy. Namiesto toho sladké drievko obsahuje prírodné zlúčeniny, ako je glycyrrhizín, ktoré mu dodávajú jeho charakteristickú chuť.
Využitie sladkého drievka je rôznorodé. Tu je niekoľko príkladov:
Čaj: Rezaný koreň sa môže pridať do čaju na prípravu sladkého a aromatického čaju. Čaj si môžete vychutnať teplý aj studený a má príjemnú chuť.
Dochucovanie nápojov: Sladké drievko možno použiť aj na pridanie sladkej chuti do nápojov, ako je káva alebo koktaily. Za týmto účelom vložte koreň do sitka na čaj a nechajte chvíľu lúhovať.
Kuchyňa: V niektorých kuchyniach sa sladké drievko používa ako korenie na dodanie jemnej sladkosti určitým jedlám. Dá sa použiť do pečiva, dezertov alebo slaných jedál, ako je kari.
Je však dôležité poznamenať, že nadmerná konzumácia sladkého drievka môže mať nežiaduce vedľajšie účinky, najmä u ľudí s určitými zdravotnými problémami. Ľudia s vysokým krvným tlakom, ochorením pečene alebo nízkou hladinou draslíka by mali obmedziť konzumáciu tyčiniek sladkého drievka alebo sa poradiť s lekárom.
Právne informácie: Obsahuje sladké drievko – nadmernej konzumácii tohto produktu sa treba vyhnúť, ak máte vysoký krvný tlak.