logo template4

Kyselina chlorovodíková 3,5-4%

vyberte veľkosť:
500 ml 3.190
1000 ml 4.900
Záručná doba:: 24 mesiacov
Kód: f 10009
Dostupnosť: na sklade
2.66 bez DPH
3.19 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Kyselina chlorovodíková 3,5-4%

Kyselina chlorovodíková 3,5-4%, HCl
 
Kvalita balenej chemikálie: zmes pitnej vody a kyseliny chlorovodíkovej na úpravu pitnej vody
Vhodné použitie: čistenie, syntéza
 
Hydrochlorid, tiež známy ako chlorovodík, existuje v pevnej, kvapalnej a plynnej forme. Jeho chemický vzorec je HCl. Kyselina chlorovodíková je bezfarebná až svetložltá so silnými korozívnymi vlastnosťami a dráždivým zápachom je vodná forma chlorovodíka. Prirodzene sa nachádza v žalúdočnej kyseline. Kyselina chlorovodíková je známa aj ako kyselina muriatová a vo veľkej miere sa používa v potravinárskom, baníckom, farmaceutickom, textilnom, garbiarskom a kozmetickom priemysle po celom svete na rôzne účely.
 
Najvyššie percento komerčne vyrábanej kyseliny chlorovodíkovej sa používa v potravinárskom priemysle. Potravinárska kyselina chlorovodíková (E507) sa vyrába priamou syntézou prvkov – spaľovaním chlóru vo vodíku a následnou absorpciou vo vode.
 
Podľa FAO, FDA a Codex Alimentarius je kyselina muriatová schválená ako jedna z prísad povolených na použitie za určitých podmienok v určitých kategóriách potravín alebo jednotlivých potravinových položkách ako regulátor kyslosti v súlade so správnou výrobnou praxou (GMP) na celom svete.
 
Kyselina chlorovodíková sa môže používať pri výrobe niektorých mliečnych výrobkov, pekárenských výrobkov, obilnín a výrobkov na báze škrobu, konzervovanej alebo fľaškovanej (pasterizovanej) alebo retortovej vrecúška zeleniny a morských rias, šalátov, štiav, sirupov, piva, konzervovaných vajec, polievok omáčky, dietetické potraviny a potraviny pre deti a dojčatá ako regulátor kyslosti a na zlepšenie chuti a zníženie kazenia.
 
Kyselina chlorovodíková sa široko používa v potravinárskom priemysle na výrobu kukuričného sirupu s vysokým obsahom fruktózy (HFCS). HFCS je tekuté alternatívne sladidlo, komerčne používané na výrobu pečiva, nápojov a iných sladených potravín. Vyrába sa z kukuričného škrobu procesom chemickej a enzymatickej hydrolýzy. V tomto procese sa používajú lúh sodný a kyselina chlorovodíková. 
 
Kyselina chlorovodíková sa považuje za nebezpečnú chemikáliu a spadá do kategórie 1 (veľmi toxická a silne dráždivá), keď príde do kontaktu s pokožkou a očami, a do kategórie 4 (prakticky netoxická a nedráždivá), keď sa vdýchne alebo ústami v malých dávkach a nie je karcinogén.
 
Kyselina chlorovodíková vo vzduchu vážne ovplyvňuje oči a dýchacie cesty. Zápal v horných dýchacích cestách môže viesť k edému a kŕčom hrtana. Kyselina chlorovodíková môže popáliť kožu a spôsobiť pľúcny edém pľúc. Malé dávky, ak sú požité, nespôsobia vážny problém. Ale požitie vo veľkých množstvách môže vážne poraniť ústa, hrdlo, pažerák a žalúdok. Výpary kyseliny chlorovodíkovej môžu nenávratne poškodiť dýchacie orgány, vlasy, pokožku a črevá.
 
Kyselina chlorovodíková vo vzduchu môže pôsobiť ako fytotoxická látka pre paradajky, cukrovú repu a ovocné stromy čeľade Prunus. Keďže je kyselina chlorovodíková vysoko rozpustná vo vode, môže znížiť pH vodných telies a môže ju okysliť. Nízke pH môže poškodiť vodné živé organizmy