Karob prášok BIO 500 g
Karob prášok BIO 500 g
Strom Karob je vždyzelený ker alebo strom pochádzajúci z oblasti Stredozemného mora. Pestuje sa pre svoje jedlé semená. Rastie dobre v teplých miernych a subtropických oblastiach a toleruje horúce a vlhké pobrežné oblasti. Je odolný voči suchu. Karobový strom je typický v južnej portugalskej oblasti Algarve, v južnom Španielsku a na talianskych ostrovoch Sicília a Sardínia. Strom nesie ovocie (rohovky strukov) po šiestich až ôsmich rokoch rastu. Keď strom dosiahne 12 rokov, môže ľahko vyprodukovať 100 libier strukov ročne. Keď strom starne, jeho ročný výnos sa môže zvýšiť v priemere na 200 až 250 libier.
Karob bol tiež obyčajným sladidlom. Sušené ovocie z rohovníka sa tradične konzumuje počas židovského sviatku Tu Bishvat. Nápoje z karobovej šťavy sa tradične pijú na islamskom sviatku ramadánu. Karobové struky boli najdôležitejším zdrojom cukru predtým, ako sa stala široko dostupná cukrová trstina a cukrové repa. V súčasnosti sa semená spracúvajú na použitie v kozmetike, pri ošetrovaní tabaku a pri výrobe papiera. Ako prísada do koláčov a sušienok sa namiesto čokolády používa aj karobový prášok. V Egypte sa rohovníky jedia ako desiata. Rozdrvené struky sa používajú na prípravu osviežujúceho nápoja.
V súčasnej dobe veľa ľudí mieša rohovník so surovou čokoládou pre dobrú chuť. Čokoláda má veľa horčíka a rohovník má veľa vápnika. Má asi trikrát viac vápnika ako čokoláda, ale iba 60% kalórií čokolády. Okrem toho má karobový prášok toľko vitamínu-B1 ako jahody; a viac vitamínu-A ako špargľa atď. Obsahuje tiež vitamín B2, vápnik, horčík, draslík a stopové minerály železo, meď, nikel, mangán a chróm.
Je tiež známe, že rohovník má terapeutický účinok na hnačku a môže pomôcť pri nevoľnosti, zvracaní a žalúdočnej nevoľnosti.