logo template4

Extra panenský kokosový olej - BIO, 200 ml

Výrobca: zoya
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: z SKU647
Dostupnosť: na sklade
5.75 bez DPH
6.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Extra panenský kokosový olej - BIO, 200 ml

Kokosový olej je známy aj ako kokosové maslo. Extrahuje sa z kokosu. Kokosový olej sa po stáročia používa ako životne dôležitý zdroj potravy pre zdravie a celkovú pohodu v tradičných komunitách tropických oblastí. Považuje sa za „funkčnú potravinu“, pretože okrem nutričného obsahu poskytuje mnoho zdravotných výhod. Kokosový olej je mimoriadne zaujímavý, pretože má liečivé vlastnosti ďaleko za liečivými vlastnosťami akéhokoľvek iného potravinového oleja a je široko používaný v tradičnej medicíne medzi ázijskými a tichomorskými obyvateľmi. Obyvatelia tichomorských ostrovov považujú kokosový olej za liek na všetky choroby. Vo svojej tradičnej medicíne sa kokosový orech používa na liečbu širokej škály zdravotných problémov vrátane nasledujúcich: plešatosť, modriny, popáleniny, prechladnutie, zápcha, kašeľ, horúčka a rany atď.

Nedávny výskum potvrdzuje tradičné presvedčenie, že kokosová palma je „strom života“ a že, rovnako ako každé iné čisté, celé jedlo, kokosový orech a panenský kokosový olej zohrávajú významnú úlohu v dobre vyváženej a výživnej strave. Kokos je vysoko výživný a bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály. Je to tuk pozostávajúci z približne 90% nasýtených tukov. Olej obsahuje prevažne triglyceridy so stredne dlhým reťazcom s približne 92 % nasýtených mastných kyselín, 6 % mononenasýtených mastných kyselín a 2 % polynenasýtených mastných kyselín. Z nasýtených mastných kyselín obsahuje kokosový olej predovšetkým 44,6 % kyseliny laurovej, 16,8 % kyseliny myristovej, 8,2 % kyseliny palmitovej a 8 % kyseliny kaprylovej, hoci celkovo obsahuje sedem rôznych nasýtených mastných kyselín. Jeho jedinou mononenasýtenou mastnou kyselinou je kyselina olejová, zatiaľ čo jeho jedinou polynenasýtenou mastnou kyselinou je kyselina linolová.

Rozdiel medzi kokosovým olejom a inými olejmi je v molekule tuku. Všetky tuky a oleje sú zložené z molekúl nazývaných mastné kyseliny. Existujú dva spôsoby klasifikácie mastných kyselín. Prvý, ktorý pravdepodobne poznáte, je založený na sýtosti. Máte nasýtené tuky, mononenasýtené tuky a polynenasýtené tuky. Ďalší systém klasifikácie je založený na veľkosti molekuly alebo dĺžke uhlíkového reťazca v každej mastnej kyseline. Mastné kyseliny pozostávajú z dlhých reťazcov atómov uhlíka s pripojenými atómami vodíka. V tomto systéme máte mastné kyseliny s krátkym reťazcom (SCFA), mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom (MCFA) a mastné kyseliny s dlhým reťazcom (LCFA). Kokosový olej sa skladá prevažne z mastných kyselín so stredne dlhým reťazcom (MCFA), tiež známych ako triglyceridy so stredne dlhým reťazcom (MCT).

Prevažná väčšina tukov a olejov v našej strave, či už sú nasýtené alebo nenasýtené alebo pochádzajú zo zvierat alebo rastlín, sa skladá z mastných kyselín s dlhým reťazcom (LCFA). Asi 98 až 100 % všetkých mastných kyselín, ktoré konzumujete, sú LCFA. Veľkosť mastnej kyseliny je mimoriadne dôležitá, pretože naše telo reaguje na každú mastnú kyselinu a metabolizuje ju inak v závislosti od jej veľkosti. Fyziologické účinky MCFA v kokosovom oleji sú teda výrazne odlišné od účinkov LCFA, ktoré sa častejšie vyskytujú v našich potravinách. Nasýtené mastné kyseliny v kokosovom oleji sú prevažne mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom. Nasýtené aj nenasýtené tuky nachádzajúce sa v mäse, mlieku, vajciach a rastlinách (vrátane väčšiny všetkých rastlinných olejov) sú zložené z LCFA.

Preto je kokosový olej všeobecne akceptovaný ako mimoriadne zdravá potravina!

Ingrediencie:
Extra panenský kokosový olej (Cocos Nucifera)*.
*organická prísada.

Nutričné hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota 3696kJ / 899kcal;
Tuky 100 g,
z toho nasýtené 92g;
Sacharidy <0,05g,
z toho cukry 0g;
Bielkoviny <0,20g;
Soľ < 0,01 g.

200 ml