logo template4

Chia semená z Peru

Cena 3.09
Dostupnosť: na sklade
vyberte hmotnosť:
200 g 0.000
400 g 2.000
Kód produktu: z SKU2242
EAN: 3800231693814
Výrobca: zoya
Záručná doba: 24 mesiacov
ks

Chia semená z Peru

 
Semená Chia sú jednou z dokonalých potravín prírody, ktoré obsahujú esenciálne mastné kyseliny (vynikajúci vegetariánsky zdroj kyseliny omega-3 alfa-linolénovej), bielkoviny, rozpustnú vlákninu, ochranné antioxidanty, vitamíny, minerály, fytonutrienty a ďalšie. Semená surového chia sa pestujú udržateľne.
 
Semená Chia obsahujú množstvo oleja v rozmedzí 32 až 39%, pričom olej ponúka najvyššie známe prirodzené percento alfa-linolénovej mastnej kyseliny (60 až 63%). Kyselina alfa-linolénová je esenciálna mastná kyselina pôsobiaca v ľudskom tele ako substrát pre transformáciu na EPA a DHA pôsobením enzýmov desaturácie a predĺženia. Semená tiež obsahujú určité omega-6 esenciálne mastné kyseliny a vykazujú priaznivý pomer omega-3 k omega-6 3: 1. Moderná strava obsahuje príliš málo omega-3 mastných kyselín. Semená obsahujú 19 až 23% proteínu a aminokyseliny proteínu chia nemajú v dospelej strave nijaké obmedzujúce faktory (t.j. ide o kompletný zdroj proteínov poskytujúci všetky esenciálne aminokyseliny vo vhodnej rovnováhe).
 
vlastnosti:
Semená Chia sú tiež dobrým zdrojom vitamínov B, vápnika, fosforu, draslíka, zinku, bóru a medi. Tiež preukázali silnú antioxidačnú aktivitu. Najdôležitejšie antioxidanty, ktoré poskytujú, sú kyselina chlórovodíková, kyselina kávová a flavanolové glykozidy. Pretože oxidácia je značne oneskorená, chia ponúka veľký potenciál v potravinárskom priemysle v porovnaní s inými zdrojmi kyseliny alfa-linolénovej, ako sú ľanové semená, ktoré vykazujú rýchly rozklad v dôsledku nedostatku antioxidantov.
 
Ľudské telo ľahko trávi chia semená. Vonkajšia vrstva semena je bohatá na vlákninu rozpustnú v mucilloidoch (chia má 5% rozpustnej vlákniny) a absorbuje až dvanásť (alebo viac) svojej hmotnosti vo vode. Keď sa semená zmiešajú s vodou alebo žalúdočnými šťavami, tvoria gél, ktorý vytvára fyzickú bariéru medzi sacharidmi a tráviacimi enzýmami, ktoré ich rozkladajú. Sacharidy sa týmto štiepia a pomaly a rovnomerne premieňajú na glukózu (krvný cukor). Na zníženie hladiny cukru v krvi nie je potrebný žiadny nárast inzulínu. Schopnosť gélu zadržiavať vodu tiež udržuje telesnú hydratáciu (t.j. pomáha vyrovnať príjem vody) a rovnováhu elektrolytov.

Niektoré výhody užívania semien chia

• VIAC antioxidantov ako u čučoriedok
 
• VIAC diéty z vlákniny než zo semien ľanu
 
• VIAC vápnika ako celé mlieko
 
• VIAC horčíka ako brokolica
 
• VIAC draslíka ako banány
 
• VIAC Omega-3s ako losos
 
• VIAC železa než špenát
 
Užívanie:
Vezmite 1 polievkovú lyžicu denne. Semená chia sa môžu konzumovať surové, naklíčené, mleté, varené alebo ako gél. Používajte kreatívne v smoothies, šalátoch, polievkach alebo pri pečení (napr. na polevy, náplne alebo ako posyp).
 
200 g
Pôvod: Peru





Pozri.sk - vyhľadávačPricemania.sk – Porovnanie cien