Bobkový list 25 / 250 / 500 g
Bobkový list 25 / 250 / 500 g
Bobkový list je aromatický list bežne používaný pri varení. Môže byť použitý celý alebo v sušenej alebo mletej forme.
Bobkový list, v gréčtine označovaný aj ako Daphni alebo δάφνη, je jednou z tých bylín, ktoré sa používajú v kuchyni, ale nezdá sa, že by boli stredobodom pozornosti ako niektoré iné bylinky. Hlavnou funkciou tejto bylinky je jemne dochucovať vývary, dusené mäso, omáčky a polievky a tvrdé listy sa zvyčajne vylovia a odložia pred podávaním jedla. Použitie tejto bylinky siaha až do starovekého Grécka a vtedy sa používala na výrobu koruniek, dochucovanie jedál a ako liek.
Chuť bobkových listov možno opísať ako aromatickú s miernou evergreenovou príchuťou. Je tiež horká, ostrá a mierne štipľavá.
Turecké bobkové listy sú najlepšie na svete. Hoci nie sú také silné ako kalifornská odroda, majú prirodzenú hĺbku chuti, s ktorou sa kalifornské bobkové listy nemôžu vyrovnať. Bobkový list rastie divoko na kopcovitých horách západného Turecka v oblasti okolo Izmiru (Smyrna). Príchuť bobkových listov je ideálna na pridanie do pečeného bravčového alebo kuracieho mäsa, pečeného moriaka alebo šunky, použite 2-3 listy a pred podávaním odstráňte. Bobkové listy sú tiež ideálne do omáčky na špagety a kyslej polievky, použite 2 na liter. Prekvapivým faktom je, že bobkový list svojou bohatou chuťou zlepšuje chuť jedál bez soli.
Bobkový list sa po stáročia používal na rôzne ťažkosti. Často sa aplikuje lokálne proti lupinám a bolestiam svalov. Listy tiež pôsobia na žlčník a môžu sa použiť aj na stimuláciu žlče, pretože sú mierne horké.
Zaujímavé fakty o bobkových listoch
Jedno z najtradičnejších použití tejto rastliny vzniklo v dávnych dobách a tiež nemá nič spoločné s dnešným kulinárskym využitím tejto rastliny! V starovekom Grécku sa koruny bobkových listov vyrábali na ozdobu hláv hrdinov, ktorí sa vracali domov z bitky, a pre jednotlivcov, ktorí vyhrali atletickú udalosť alebo preteky.