Prínosy aceroly pre zdravie
Acerola je ker alebo malý strom, ktorý prináša vynikajúce ovocie podobné čerešniam, a preto zvyčajne počujete skôr výraz „acerola cherry“, než len acerola. Medzi ďalšie bežné názvy patrí čerešňa barbadoská a západoindická čerešňa, vedecké označenie tohto tropického ovocia je však Malpighia punicifolia. Toto ovocie, ktoré pochádza z Mexika, Južnej a Strednej Ameriky, je po tisíce rokov cenené rôznymi domorodými kultúrami.
Pokiaľ ide o kulinárske použitie, čerešne aceroly majú výraznú príchuť a konzumujú sa rovnako ako bežné čerešne, aj keď spolu nesúvisia: buď surové, alebo ako pečivo, cukríky, zmrzliny, želé, džemy a mrazené výrobky džúsové koncentráty. Acerola sa čiastočne používa pri výrobe určitých alkoholov. Skutočná výhoda však pochádza z bohatej zmesi výživných látok a vitamínov obsiahnutých v ovocí, okrem množstva antioxidantov a jednej z najvyšších koncentrácií vitamínu C ako v akomkoľvek ovocí.
Ak chcete zvýšiť príjem vitamínu C, možno by vás zaujímalo, ktoré ovocie je najlepšie jesť. Zatiaľ čo ovocie vrátane jahôd, pomarančov a kivi je nepochybne skvelým zdrojom tejto živiny, je tu ešte jedno tropické ovocie, ktoré môžete pridať do svojej stravy, či už čerstvé alebo vo forme doplnkov: čerešňa acerola.
Vedci sa domnievajú, že menej známe ovocie je jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C, ktoré máme k dispozícii, a poskytuje asi 50– až 100-krát viac ako pomaranče alebo citróny! Ďalej dodáva antioxidanty, ako sú karotenoidy a antokyány - rovnaké druhy, ktoré sa nachádzajú vo výživných potravinách, ako je kel, mrkva, čučoriedky a červené víno.
To vysvetľuje, prečo štúdie spájajú konzumáciu čerešne aceroly so zdravím pokožky, zlepšením trávenia, prevenciou rakoviny a ďalšími. Niet divu, že tieto čerešne výskumníci v oblasti výživy nedávno nazvali „nevyužitou funkčnou superpotravinou“.
Prirodzene:
Posilňuje imunitný systém
Zabraňuje častým prechladnutiam a infekciám
Podporuje zdravie srdca
Zdržuje známky starnutia
Podporuje chudnutie
Podporuje zdravie očí
Podporuje dobré trávenie
Zlepšuje stav pokožky
Zabraňuje kurdejám
Doplnok vitamínu A
Poskytuje základné výživné látky
Bohatý na antioxidanty
Zvyšuje imunitu
Zvyšuje športovú vytrvalosť a výkon
Zlepšuje metabolizmus
Menej gastrointestinálnych problémov
Znižuje hladinu cukru v krvi
Bojuje proti oxidačnému stresu
Acerola poskytuje silný zdroj výživy vrátane:
Vitamín C
Vitamín A
Vitamíny B1, B2, B3, B5, B9
Železo,
Horčík,
Draslík,
Vápnik,
Zinok,
Meď,
Fosfor
Kyselina jablčná, kyselina pantoténová,
Vláknina, bielkoviny, lipidy, mastné kyseliny
Pozrime sa podrobnejšie na niektoré zdravotné výhody Aceroly
Zlepšuje cukrovku
Nedávny výskum ukázal, že antioxidanty nachádzajúce sa v čerešni aceroly môžu skutočne pomôcť spomaliť uvoľňovanie cukru do krvi. Táto regulácia inzulínu a glukózy je rozhodujúcim prostriedkom na prevenciu diabetických skokov, ktoré môžu byť nebezpečné (alebo dokonca smrteľné) pre ľudí trpiacich cukrovkou. Čerešne Acerola nielen pomáhajú predchádzať vzniku ochorenia, ale aj regulujú hladinu cukru v krvi u zdravých jedincov.
Zabraňuje rakovine
Čerešne Acerola obsahujú rozmanitú zmes antioxidantov vrátane karotenoidov a bioflavonoidov, ktoré obidve neutralizujú účinky voľných radikálov v tele. Voľné radikály sú škodlivé vedľajšie produkty bunkového metabolizmu, ktoré spôsobujú mutáciu zdravých buniek na rakovinové alebo nezdravé bunky a zároveň zhoršujú ďalšie vážne choroby. Pokiaľ ide o antioxidanty čerešne aceroly, boli spojené so spomalením šírenia rakoviny pľúc u pacientov trpiacich touto chorobou.
Proti starnutiu
Vysoká hladina antioxidantov v čerešniach acerola je dobrá nielen na spomalenie šírenia rakoviny, ale aj na všeobecné čistenie tela od nebezpečných toxínov a látok, ktoré spôsobujú jeho rozklad. Karotenoidy v čerešni acerola pomáhajú chrániť zdravie vašich očí a zlepšujú zdravie pokožky, zatiaľ čo bioflavonoidy pomáhajú zlepšovať vaše kognitívne funkcie a zabraňujú vzniku ďalších chorôb súvisiacich s vekom.
Zvyšuje imunitu
Čerešne Acerola majú jeden z najvyšších obsahov vitamínu C, na vrchole ktorých je iba camu camu. Pre ľudí, ktorí chcú rýchlo posilniť svoj imunitný systém, vsaďte do svojej týždennej stravy nejaké doplnky s acerolou a uvidíte, o koľko sa budete lepšie cítiť! Vitamín C stimuluje produkciu bielych krviniek, ktoré sú primárnou obrannou líniou tela pred cudzími agentmi a patogénmi. Vitamín C je navyše rozhodujúcou zložkou kolagénu, čo znamená, že vaše telo sa môže rýchlejšie hojiť pomocou opravy buniek, krvných ciev, orgánov a tkanív po chorobe alebo úraze.
Zlepšuje zdravie srdca
Ako bohatý zdroj draslíka, rovnako ako mnoho šťavnatých druhov ovocia, môže aj čerešňa acerola posilňovať zdravie srdca. Draslík je vazodilatátor, takže pomáha zmierniť záťaž na kardiovaskulárny systém rozšírením krvných ciev a zvýšením prietoku krvi, čím sa znižuje krvný tlak. To môže znížiť vaše šance na rozvoj aterosklerózy, ktorá tiež predchádza infarktu a mŕtvici. Bohatá paleta antioxidantov tiež pomáha udržiavať kardiovaskulárny systém čistý od prebytočného cholesterolu a voľných radikálov spôsobujúcich oxidačný stres.
Ako doplnok výživy má ovocie čerešňa acerola niekoľko foriem.
Šťava z aceroly - Tieto čerešne obsahujú asi 80 percent šťavy, čo z nich robí skvelú voľbu pre čerstvo vylisované džúsy. Toto hľadajte v obchodoch so zdravou výživou alebo na určitých farmárskych trhoch. Majte na pamäti, že čerešne aj džús sa rýchlo pokazia, preto je najlepšie ich skonzumovať do niekoľkých dní od zberu ovocia.
Čerešňový prášok Acerola (niekedy nazývaný prášok vitamínu C) alebo kapsuly. Čerešňový prášok aj extrakt je možné primiešať do vody, ovocných alebo zeleninových štiav.
Výťažky a tinktúry.
Topické krémy, ktoré sa nanášajú na zvýšenie elasticity pokožky a produkcie kolagénu.
Ako môžete tieto doplnky používať? Skúste šťavu alebo prášok z aceroly zamiešať do smoothies, ovsených vločiek alebo jogurtu. Chuť sa dobre spája s inými bobuľami a čerešňami. Kombinácia viacerých druhov ovocia vám navyše poskytne ešte viac výživných látok.
Dávkovanie
Pokiaľ ide o odporúčania pre dávkovanie, neexistuje štandardné množstvo, ktoré by sa osvedčilo ako účinné. Všeobecné odporúčané dávkovanie pre dospelých je jedna čajová lyžička alebo 3,6 gramu prášku zmiešaného s asi 200 ml vody alebo iného nápoja. Toto množstvo je možné užiť asi trikrát až päťkrát týždenne, aby sa zvýšil príjem vitamínu C.
Všeobecne sa odporúča, aby dospelí užívali dávku, ktorá poskytuje viac ako 2 000 miligramov vitamínu C denne, pretože to je bezpečná horná hranica pre väčšinu ľudí. Pretože koncentrácia vitamínu C závisí od konkrétneho produktu, pozorne si prečítajte pokyny na dávkovanie.
Riziká a vedľajšie účinky
Zatiaľ čo väčšina ľudí by doplnky s acerolou mala tolerovať dobre, je možné niekoľko vedľajších účinkov. Okrem toho sa alergia na acerolu môže vyskytnúť u ľudí citlivých na bobule, čerešne alebo iné podobné tropické ovocie.
Záver
Čerešňa acerola je druh drobného ovocia, podobne ako iné čerešne a bobule, ktoré rastie na tropickom kríku čeľade Malpighiaceae.
Tieto jasne červené plody obsahujú malé semiačka, ktoré sú bohaté na vitamíny C a A, a tiež antioxidanty ako antokyany, vlákninu, vitamíny skupiny B, vápnik a ďalšie.
Štúdie naznačujú, že výhody aceroly zahŕňajú zníženie zápalu a poškodenia voľnými radikálmi, ochranu srdca a mozgu, podporu zdravia pokožky a očí a zlepšenie tráviacich a metabolických funkcií.