€ / EUR

Vyberte menu

$ / USD

£ / GBP

Kč / CZK

€ / EUR

  logo template4

Badián celý | Illicium Verum 25 / 250 / 500 g

vyberte veľkosť:
25 g 1.790
250 g 13.590
500 g 25.900
Záručná doba:: 24 mesiacov
Kód: wt 1547
Dostupnosť: na sklade
Cena bez DPH: 1.49
1.79 ks

Badián celý | Illicium Verum 25 / 250 / 500 g

Illicium verum je stredne veľký vždyzelený strom pochádzajúci zo severovýchodného Vietnamu a juhozápadnej Číny.
Korenie bežne nazývané badián, staraniz, semiačka badiánu, badián, čínsky badián alebo badián, ktorý svojou chuťou veľmi pripomína aníz, sa získava z hviezdicovitých oplodí plodov Illicium verum, ktoré sa zbierajú tesne pred dozretím.
Používa sa ako korenie pri príprave biryani a masala chai na celom indickom subkontinente. Je široko používaný v čínskej, malajskej a indonézskej kuchyni. Na komerčné využitie sa široko pestuje v Číne, Indii a vo väčšine ďalších krajín Ázie.
Badián je zložkou tradičného prášku s piatimi koreniami čínskej kuchyne. Je tiež hlavnou zložkou pri výrobe phở, vietnamskej rezancovej polievky.
Používa sa aj vo francúzskom recepte na varené víno, nazývané vin chaud (horké víno).
Badián obsahuje anetol, rovnakú zlúčeninu, ktorá dodáva nepríbuznému anízu jeho chuť.
Nedávno sa badián začal používať na Západe ako náhrada anízu pri pečení, ako aj pri výrobe likéru. Badián zvýrazňuje chuť mäsa.
Jedinečný tvar a príjemná vôňa z neho robí ideálnu dekoráciu na svadobné stoly, vianočné či adventné vence.
 
Chuť badiánu súvisí s feniklom, sladkým drievkom a zeleným anízom, no je sladšia a mohutnejšia. Oplodie semien je najviac ochutené, ale ponechanie semien nemá žiadnu nevýhodu. Jednoduchšie sa používa celý v náleve, ale je možné ho rozdrviť.
 
Opakujúca sa ingrediencia v čínskej kuchyni, badián sprevádza biele mäso, ale prevonia aj ryby a kôrovce. Napríklad hviezda vo vode na varenie je veľmi dobrým ochucovadlom omáčok. Spája sa s pórom alebo tekvicou, najmä v polievke. Na juhozápade Francúzska sa badián tradične pridáva spolu s figovým listom do varenej vody z varených gaštanov, ktoré príjemne prevonia.
 
V dezertoch dáva badian teplú anízovú vôňu koláčom, perníkom, krémom, čokoládovým penám a kompótom. Na tento účel je ľahké ho vylúhovať v mlieku. Ochucuje aj niektoré džemy, želé, marmelády a sirupy.
 
Badián sa používa pri výrobe rôznych nápojov, ako sú čaje na trávenie (pre jeho liečivé a žalúdočné vlastnosti), likéry, punče a varené víno. 
 
Zloženie: badián celý
Krajina pôvodu: Singapur
Pozri.sk - vyhľadávačPricemania.sk – Porovnanie cien