Amarant BIO
Amaranth bol pre pôvodné obyvateľstvo Mexika taký dôležitý, že bol dôležitým aspektom ich náboženských rituálov; neskôr to Španieli zakázali. „Amarant“ pochádza z gréckeho amaranta - neutíchajúci alebo nehynúci kvet. V dnešnej dobe ho čoraz viac kuchárov a nadšených záhradníkov zaraďuje do svojich receptov a svojich kuchynských záhrad - amarant obsahuje 75-87% všetkých výživných látok, ktoré ľudia potrebujú.
Amarant je vysoko kvalitný zdroj rastlinných bielkovín vrátane dvoch esenciálnych aminokyselín, lyzínu a metionínu, ktoré majú všeobecne nízky obsah zŕn. Je úplne bezlepkový a vhodný pre pacientov s celiakiou.
Ako variť:
Spojte 1 šálku semien s 2 ½ šálky vody v hrnci a priveďte ich do varu. Znížime teplotu, prikryjeme a dusíme až 20 minút, kým zrná nie sú vláčne a voda sa nevstrebe.
Zloženie:
Amarant z ekologického poľnohospodárstva
Nutričné informácie na 100 g:
Energia - 1476 kJ / 353 kcal
Tuk - 7,11 g
z toho nasýtené - 2,11 g
Sacharidy - 71,05 g
z toho cukry - 0,53 g
Bielkoviny - 15,53 g
Vláknina - 9,47 g
Soľ - 0,0525 g
Amarantové recepty:
Základný recept na amarant:
1,5 šálky vody
0,5 šálky amarantu
Všetko dáme do hrnca, krátko privedieme do varu a necháme na miernom ohni napučať asi 20 minút.
Amarant so špenátom, paradajkovou a hubovou omáčkou
1 šálka amarantových semienok
2-12 šálok vody
1 lyžica olivového oleja
1 zväzok špenátových listov
2 zrelé paradajky, olúpané a nahrubo nakrájané
230 g nakrájaných húb
1-1/2 lyžičky bazalky
1 ČL nasekaného cesnaku
1 lyžica nakrájanej cibule
Morská soľ a korenie podľa chuti
Do vriacej vody pridáme amarant, krátko povaríme, potom necháme prikryté na miernom ohni 18-20 minút dusiť.
Kým sa amarant uvarí, umyjeme a nasekáme špenát. Paradajky ponorte do vriacej vody, aby sa uvoľnila šupka, potom ošúpte a nakrájajte. Zohrejte olej na strednom ohni a pridajte cibuľu a cesnak. Asi po 2 minútach pridáme paradajky, špenát, šampiňóny, bazalku, oregano, soľ, korenie a 1 polievkovú lyžicu vody. Varte 10 - 15 minút za občasného miešania.
Amarantový recept č.2
1 šálka amarantu
1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
1 stredná cibuľa, jemne nakrájaná
3 misky vody alebo zeleninového vývaru
Morská soľ alebo sójová omáčka podľa chuti
Amarant, cesnak, cibuľu a vývar/vodu dáme do hrnca a krátko povaríme. Prikryjeme a necháme 20 minút dusiť na miernom ohni. Podľa potreby pridajte
soľ alebo sójovú omáčku.