Acai - prísady, účinky a použitie
Bobule acai sú plody palmy acai z tropickej Ameriky. V amazonskom regióne je to základná potravina - v USA je považovaný za superpotravinu. Má bojovať proti rakovine, zmierňovať následky staroby, predchádzať srdcovým chorobám, pomáhať pri chudnutí, podporovať sexuálnu túžbu a znižovať endometriózu. Je to skutočne „zázračná bobuľa“ alebo je to úspešný marketing?
Vedecký názov: Euterpe oleracea
Použité časti rastlín: srdcia a plody palmy; u nás väčšinou sušené, ako prášok, džús alebo pyré
Zloženie: vitamíny, minerály, sekundárne rastlinné látky, mastné kyseliny, vláknina, bielkoviny
Oblasti použitia: Proti starnutiu,
Obezita,
Posilnenie kardiovaskulárneho a imunitného systému
Acai - prehľad
Palma acai pochádza z tropickej Ameriky a vytvára tmavofialové ovocie nazývané acai berry.
Bobule zostanú čerstvé iba krátko a preto sú v Európe väčšinou dostupné ako šťava, pyré, kapsuly, tablety alebo v sušenej forme prášku acai.
Acai sa predáva ako „superpotravina“ v USA a Európe.
Bobule Acai obsahujú vitamíny a minerály a tiež veľa fytochemikálií.
Okrem iného vraj znižujú cholesterol, potláčajú zápaly, posilňujú srdce, vyhladzujú pokožku a pôsobia proti rakovine.
Zložky bobulí acai:
mononenasýtené, ako aj mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny,
40 percent vlákniny,
rastlinný proteín
a množstvo minerálov a vitamínov, vrátane vitamínu B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín) a B6 (pyridoxín).
B3 pomáha využívať omega-3 a omega-9 mastné kyseliny. Okrem toho existuje malé množstvo vitamínu C a vitamínu E. Bobule poskytujú ako minerály horčík, zinok, fosfor, železo, sodík, draslík a vápnik. Na 3,6 percenta majú bobule acai relatívne nízky obsah cukru a ako čerstvé bobule majú okolo 100 až 250 kalórií na 100 gramov, v koncentrovanom prášku je to okolo 500 kalórií na 100 gramov.
Antioxidanty
Bobule Acai obsahujú antokyány kyanid-3-glukozid a kyanid-3-glukozid-kumarát. Tieto deaktivujú pravdepodobne reaktívne kyslíkové zlúčeniny (voľné radikály), ktoré vyvolávajú oxidačný stres v kožných bunkách. Polyfenoly epikatechín, katechín a kvercetín, ktoré sú zodpovedné za purpurovú farbu bobúľ, majú tiež antioxidačný účinok.
Resveratrol je v bobuliach prítomný v malom množstve a predpokladá sa, že znižuje riziko srdcových chorôb spôsobených cukrovkou.
Štúdia ukázala potenciálne protizápalové účinky bobúľ acai a že antioxidanty v nej obsiahnuté prenikajú do ľudských buniek v plne funkčnej forme.
Mastné a aminokyseliny
Nenasýtené mastné kyseliny v acai berry (kyselina olejová, palmitová a linolová) vyrovnávajú hladinu cholesterolu a zmierňujú zápal. Bobule obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny vrátane leucínu, lyzínu a tryptofánu.
Účinky ACAI
Rozsiahle a nezávislé štúdie o liečebných účinkoch bobúľ acai sú zriedkavé. Bioaktívne účinky jednotlivých zložiek sú však známe. Vitamín B6 zabraňuje poškodeniu nervov, B2 pomáha pri zlej koncentrácii, B3 sa podieľa na metabolizme bielkovín, tukov a uhľohydrátov a vitamín B1 tiež hrá úlohu v metabolizme uhľohydrátov.
Vitamín E podporuje tvorbu keratínu, posilňuje spojivové tkanivo, zabraňuje vráskam, vyhladzuje pokožku a posilňuje vlasy. Vitamín C podporuje vlastný imunitný systém tela, a preto je vhodný na prevenciu chrípky, vírusových a bakteriálnych infekcií. Vitamín C navyše ovplyvňuje produkciu L-karnitínu a tým stimuluje spaľovanie tukov vo svaloch.
Omega mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú aj v plodoch acai, chránia srdce a cievy a sú dôležité pre produkciu určitých hormónov.
Horčík, zinok a meď sú stavebnými kameňmi enzýmov. Zinok je dôležitý pre mužskú plodnosť a posilňuje spermie. Draslík hrá úlohu vo vodnej bilancii tela a podporuje prenos stimulov v nervoch. Vápnik je dôležitý pre stavbu kostí a zubov a bobule majú vysoký obsah vápnika.
Vláknina udržuje črevnú flóru, absorbuje znečisťujúce látky a cudzie častice v čreve a vyplavuje ich z tela. Znižujú hladinu cholesterolu.
Acai bobule na rakovinu?
Vedci z Floridskej univerzity v štúdii zistili, že antioxidanty v bobuliach acai vyvolali samodeštrukciu buniek leukémie.
Analýza existujúcich štúdií a vedeckých publikácií o potenciálnych účinkoch bobúľ na rakovinu dospeli k záveru, že bobule vykazujú protirakovinové a chemopreventívne účinky pri rôznych rakovinách. Acai je preto bezpečný a môže byť použitý ako chemoprotektívne činidlo proti rozvoju nádorov.
Vedci z USA pri pokusoch na zvieratách zistili, že bobule acai brzdia vývoj nádoru v pažeráku a zvyšujú antioxidačnú kapacitu a tiež hladinu interferónu gama.
Štúdia Štátnej univerzity v São Paule (Brazília) ukázala, že Acai tiež inhiboval vývoj nádorov (karcinogenézu) pri chemicky indukovanej rakovine močového mechúra. Incidencia a multiplicita uroteliálneho karcinómu bola znížená, rovnako ako rast nádoru a poškodenie DNA. Myslelo sa, že účinky sú spôsobené antioxidantmi v bobuliach.
Skupina brazílskych vedcov tiež prostredníctvom štúdie dospela k záveru, že bobule acai znižujú veľkosť, hmotnosť a rast nádorov rakoviny kože.
Acai na endometriózu
Iná štúdia brazílskych vedcov skúmala na pokusoch na zvieratách, či je extrakt z bobúľ acai vhodný pre nové terapie proti endometrióze. Zistilo sa, že liečba Acai významne zmenšila plochu endometria. Imunofarbenie bolo znížené, rovnako ako expresia mRNA. Životaschopnosť makrofágov sa znížila o 50 percent.
Podľa vedcov výsledky štúdie naznačujú, že extrakt z acai je účinný pri potláčaní tvorby a rastu endometrióznych lézií a v dôsledku toho môže byť činidlo účinne použité ako potenciálny liek na endometriózu u žien.
Schudnúť s Acai?
Bobule Acai sú v posledných rokoch známe predovšetkým ako tajný liek na chudnutie. Zároveň by mali brzdiť chuť do jedla, vyvolať skoré zasýtenie a stimulovať metabolizmus. Na jednej strane však acai výrobky, ktoré je možné kúpiť, len obmedzili účinok čerstvých bobúľ a interakcie s inými potravinami sú skryté.
Všeobecne platí, že prášok acai, ktorý má veľké množstvo kalórií, by ste mali používať striedmo - ľudia schudnú, iba ak skonzumujú menej kalórií, ako dlhodobo konzumujú.
Pri pokusoch na zvieratách sa ukázalo, že potkany, ktoré konzumovali šťavu z acai, nezmenili svoju telesnú hmotnosť - na rozdiel od tých, ktorí ju nekonzumovali. Neexistujú však žiadne nezávislé štúdie publikované vo vedecky uznávaných časopisoch, ktoré by naznačovali, že acai samotné vedie k chudnutiu.
Acai pre starostlivosť o pokožku
Acai je prostriedkom proti starnutiu. Dôvodom je predpoklad, že obsiahnuté antioxidanty a polyfenoly bojujú proti voľným radikálom a tým zachovávajú bunky. Vitamín E tiež napína spojivové tkanivo a vyhladzuje pokožku. Oleje v bobuliach poskytujú vlhkosť. Acai bráni predčasnému starnutiu pokožky, ale nemôže pokročilému starnutiu pokožky zabrániť. Koža dobre znáša výrobky obsahujúce bobule acai. Olej z acai je regeneračný, upokojujúci vďaka fytosterolom, ktoré obsahuje, pomáha opravovať pokožku a vyvážiť ju v mastných kyselinách.
Ako pužívať bobule acai?
Bobule Acai sa veľmi rýchlo kazia, a preto sú väčšinou sušené alebo ponúkané napríklad vo forme prášku alebo šťavy.
Existujú acai čaje, acai kapsuly a acai prášky. Pokiaľ ide o čaje, mali by ste sa bližšie pozrieť na zložky: „Acai čaj“ často obsahuje iba niekoľko sušených bobúľ a väčšinou listy bieleho alebo zeleného čaju. V „zelených“ kaviarňach Acai často nájdete v smoothies.
Superfood alebo marketing?
Bobule Acai sú základnou potravinou v Amazónii. Nie je to však dôvod, prečo je dnes ovocie na Západe také obľúbené. Fialová guľa vďačí za svoju slávu moderátorke americkej talk show Oprah Winfreyovej. Vo svojom programe predstavila acai ako „super bobuľu“ a inšpirovala tak priemysel, ktorý vyrábal krémy, kapsuly a prášky. Ostatné americké celebrity propagovali tieto výrobky a samotné bobule.
Štúdie potravinárskych chemikov poukázali na mnohé z predpokladaných zázračných účinkov: Bobule Acai skutočne obsahujú veľa bioaktívnych látok, nie však v mimoriadne vysokých dávkach, ktoré by prevyšovali dávky iného ovocia.
Acai bobule v kuchyni
Acai je možné pripraviť ako misku spolu s quinoou, sladkými zemiakmi a zeleninou. Bobule potom slúžia ako poleva. Açaí na Tigela, mrazený dezert z pyré z plodov acai, je v Brazílii obľúbený. Hodia sa k musli a banánom a dajú sa z nich urobiť aj smoothie s mliekom, jogurtom, sójovým mliekom alebo vodou - purpurová farba tiež upúta pozornosť.