Sečuánske korenie - 50 g
Sečuánske korenie je bežne používané korenie v čínskej kuchyni. Pochádza z najmenej dvoch druhov globálneho rodu Zanthoxylum, vrátane Z. simulans a Z. bungearum. Rod Zanthoxylum patrí do rodiny rue alebo citrusov. Semená sa môžu používať celé, najmä v sečuánskej kuchyni, a jemne mletý prášok je jednou zo zložiek prášku piatich korení. Nízka horká korenitosť (1 z 5).
Navrhované použitie:
Jedinečná vôňa a chuť sečuánskeho korenia nie je horká ani štipľavá ako čierne, biele alebo čili. Namiesto toho má mierne citrónovú príchuť a môže sa použiť s rybami, kuracím mäsom, kačacinou, bravčovým mäsom a omáčkami. Je tiež bežnou príchuťou v sečuánskom pečive, ako sú sladené koláče a sušienky.
Sečuánske korenie, známe aj ako sečuánske korenie alebo čínske korenie, je koreninová rastlina, ktorá pochádza z čeľade Rutaceae. Na rozdiel od toho, čo názov napovedá, sečuánske korenie nie je príbuzné čiernemu koreniu alebo čili paprike. Sušené ovocné struky rastliny (nie semená) sa používajú ako korenie a sú známe svojou jedinečnou, štipľavou korenistosťou.
Vlastnosti a chuť
Vôňa: Sečuánske korenie má komplexnú arómu, ktorá sa popisuje ako jemne citrónová, kvetinová a drevitá.
Chuť: Sečuánske korenie je okrem aromatických tónov známe aj svojim otupujúcim účinkom, ktorý zanecháva na jazyku jemné brnenie alebo znecitlivenie. Táto vlastnosť je spôsobená alkylamidmi, ktoré obsahuje.
Využitie v kuchyni
Sečuánske korenie je základným korením v čínskej, najmä sečuánskej kuchyni a používa sa aj v iných ázijských kuchyniach. Tu sú niektoré bežné aplikácie:
Zmesi korenia: Sečuánske korenie je dôležitou zložkou čínskej zmesi piatich korení, ktorá sa pripravuje podľa nasledujúceho receptu:
Ingrediencie:
40 sečuánskeho korenia
2x 5 cm dlhé škoricové tyčinky zodpovedajú cca. 10 g
1 1/2 lyžice. Semená feniklu
12 celých klinčekov
2 hviezdičkový aníz
Táto základná zmes sa dá použiť mnohými rôznymi spôsobmi. Pridaním asi 50 g soli vznikne aromatická bylinná soľ na čínsky spôsob. Aby ste to urobili, musíte najprv rozdrviť ingrediencie v mažiari alebo mlynčeku na kávu.
Zmes korenia, zabalená v bavlnenom vrecúšku, sa dá pridať do hrnca na varenie a potom sa dá jednoducho vybrať. Korenie v prášku je veľmi chutné aj pri použití ako dip k vyprážaným rybám a mäsu.
Iné použitia:
Marinády a omáčky: Často sa používa v marinádach a omáčkach na ochutenie mäsa, hydiny a rýb. Korenie dodáva týmto jedlám charakteristickú pikantnosť a hĺbku.
Hranolky: Sečuánske korenie sa často používa v receptoch na praženicu a praženicu, aby jedlo okorenilo a dodalo mu výraznú chuť.
Polievky a prívarky: Sečuánske korenie dodáva polievkam a prívarkom príjemnú pikantnosť a zvýrazní ostatné chute.
Korenené oleje: Zahriatím sečuánskeho korenia v oleji možno vytvoriť ochutený olej, ktorý možno použiť ako základ rôznych jedál alebo ako povrchovú úpravu.
Sečuánske korenie sa tradične používa aj v čínskej medicíne. Nie je nám dovolené poskytovať o tom žiadne informácie.
Návod na použitie
Praženie: Pred použitím sa odporúča sečuánske korenie zľahka opražiť, aby sa zintenzívnila ich vôňa. Potom môžu byť mleté alebo použité celé.
Dávkovanie: Pre jeho intenzívnu chuť a znecitlivujúci účinok by sa sečuánske korenie malo používať s mierou.
Kombinácia: Dobre sa kombinuje s inými koreninami, ako je cesnak, zázvor a čili, čím vytvára komplexné chuťové kompozície.
Sečuánske korenie je jedinečné korenie, ktoré okorení mnohé jedlá a dodá im osobitosť. Jeho všestranné využitie a zdravotné benefity z neho robia cennú ingredienciu v kuchyni.
Ingrediencie:
Sečuánske korenie
50 g
Pôvod: Himalájska oblasť (Čína)