Provensálske korenie 100 / 500 / 1000 g
Provensálske korenie 100 / 500 / 1000 g
Provensálske korenie je voňavá a všestranná zmes bylín bežne používaných vo francúzskej kuchyni.
Z miesta zrodu gastronómie a jemného varenia pochádza táto aromatická zmes používaná pre väčšinu jedál, ktoré potrebujú "povznášajúcu" chuť. Dodá sviatočné tóny zdanlivo nevýrazným jedlám a najlepšie sa hodí na cestoviny, ryby a väčšinu morských plodov.
Herbs de Provence, pomenovaná podľa regiónu v juhovýchodnom Francúzsku, je tradičná zmes bežných záhradných bylín, ktoré sa sušia a miešajú, ale nemlejú. Typicky sa skladá z rozmarínu, saturejky a bazalky, pričom hlavnou chuťou je vždy charakteristická bohatosť tymiánu. Zmes odovzdáva svoju delikátnu plnú chuť do dusených rýb, mäsa a zeleniny.
Provensálske bylinky sa dajú použiť do mnohých rôznych jedál. Táto aromatická kombinácia korenia sa používa v dusených mäsách už od svojho vzniku. Najmä v kombinácii s mäsom vareným v omáčke z červeného vína chutí zmes korenia optimálne. Môžete ho pridať aj do zeleniny, šalátov či pečených zemiakov. Alebo zmiešajte bylinky s marinádou alebo omáčkou, aby to malo stredomorský nádych. Okrem toho sú bylinky Provence bylinkami par excellence na grilovanie. Spolu so silným extra panenským olivovým olejom tvoria tieto bylinky lahodný dip do bagety.
Byliny Provence sa používajú nielen pre svoju chuť, ale aj pre vôňu. So štipkou byliniek si viete predstaviť seba na francúzskom vidieku. Zmes korenia pozostáva z bylín, ktoré sú charakteristické pre provensálsku, stredomorskú kuchyňu. Používate ho najmä do francúzskych jedál. Tieto bylinky sú obzvlášť hojné na juhu Francúzska. Tam sa ich používanie stalo tak bežným, že sa nehovorí o 'Herbes de provence', ale jednoducho o 'Herbes' alebo bylinkách.