logo template4

Granátové jablko

Granátové jablká patria medzi najzdravšie ovocie na Zemi. Obsahujú celý rad prospešných rastlinných zlúčenín, ktoré nemajú konkurenciu iných potravín. Štúdie preukázali, že môžu mať pre vaše telo niekoľko výhod, čo môže viesť k zníženiu rizika rôznych chorôb. Granátové jablko alebo Punica granatum je ker, ktorý produkuje červené ovocie. Plody granátového jablka, ktoré sa zaraďujú do kategórie bobúľ, majú priemer asi 5–12 cm. Je červené, okrúhle a vyzerá ako červené jablko s stonkou v tvare kvetu. Pokožka granátového jablka je hrubá a nejedlá, ale vo vnútri sú stovky jedlých semien. Každé semeno je obklopené červeným, šťavnatým a sladkým semenným povlakom známym ako aril. Semená a oblúky sú jedlé časti ovocia - konzumované buď surové alebo spracované na šťavu z granátového jablka. Granátové jablká majú pôsobivý výživný profil. Granátové jablká však skutočne žiaria svojím bohatstvom silných rastlinných zlúčenín, z ktorých niektoré majú silné liečivé vlastnosti. Granátové jablko je ovocie, ktoré obsahuje stovky jedlých semien zvaných arches. Sú bohaté na vlákninu, vitamíny, minerály a bioaktívne rastlinné zlúčeniny, ale obsahujú aj trochu cukru. Puniklagíny sú mimoriadne silné antioxidanty nachádzajúce sa v šťave z granátového jablka a šupke. Sú také silné, že šťava z granátového jablka má trojnásobnú antioxidačnú aktivitu ako červené víno a zelený čaj. Výťažok z granátového jablka a prášok sa zvyčajne vyrábajú z kôry kvôli vysokému obsahu antioxidantov a punikalínu. Kyselina punicínová, ktorá sa nachádza v oleji zo semien granátového jablka, je hlavnou mastnou kyselinou.  Je to druh konjugovanej kyseliny linolovej so silnými biologickými účinkami. Granátové jablká majú silné protizápalové vlastnosti, ktoré sú do značnej miery sprostredkované antioxidačnými vlastnosťami puniklagínov. Štúdie ukázali, že môžu znižovať zápalovú aktivitu v tráviacom trakte, ako aj v bunkách rakoviny prsníka a rakoviny hrubého čreva. 

Olej z granátového jablka: použitie, benefity, recepty

Filter
Cena