Kurkuma jávska mletá / rezaná 100 / 500 g
Kurkuma jávska mletá / rezaná
Javská kurkuma (Curcuma xanthorrhiza) - 100% prírodná
Koreň jávskej kurkumy, ktorý sa tiež nazýva kurkuma alebo Curcuma xanthorrhiza, je zázvorová rastlina a je príbuzná galangalu (Alpinia officinalis). V tradičnom indickom umení liečenia ajurvédy je kurkuma jedným z „horúcich“ korení, o ktorom sa hovorí, že má energizujúci a čistiaci účinok. Horkastá a zemitá chuť jávskej kurkumy ju jasne odlišuje od nášho iného prášku z kurkumy. Ideálne na použitie vo vitálnej kuchyni alebo ako cielený doplnok výživy.
Výhody jávskej kurkumy v skratke
100% prírodná kurkuma
extra najemno pomleté alebo krájaná
antioxidant
vhodné pre výživu v surovom stave
Dá sa v kuchyni použiť na mnoho spôsobov
Zaujímavosti o odrode kurkumy Curcuma xanthorrhiza
Obe rastliny - obe Curcuma xanthorrhiza a Curcuma longa - patria do čeľade zázvorovitých. Sú bohaté na druhotnú rastlinnú látku kurkumín. Prírodné farbivo je zodpovedné za sýto žltú farbu ich koreňov. Javská kurkuma pôvodne pochádza z Indonézie, presnejšie z ostrova Jáva. Nad zemou má v čase kvitnutia dlhé úzke listy a veľké ružové kvety, zatiaľ čo oddenka sa vytvára v podzemí. Okrem cenného kurkumínu obsahuje aj seskviterpén xantorrhizol.
Použitie jávskej kurkumy
Kurkuma (jávska kurkuma) sa často používa na dochutenie a zafarbenie jedla alebo ako prísada do zmesi kari korenia. Javská kurkuma má mierne horkú, jemne korenistú chuť a pravidelne sa používa takmer v každom jedle v Ázii a Indii. Kurkuma a kurkuma korenie sa obzvlášť dobre vstrebávajú, keď sa konzumujú s trochou oleja. To je ľahko možné, ak v kuchyni používate prírodné produkty ako súčasť vyváženej a rozmanitej stravy.
Kurkuma chutí dobre v:
Smoothies
Zeleninové jedlá
kari
Čatní
Ryžové jedlá
Ďalšie informácie a odporúčania z literatúry týkajúce sa kurkumy
Kurkuma stimuluje produkciu žlče a podporuje tok žlčník.
Ajurvédsky nápoj s jávskou kurkumou
Zloženie:
1/2 lyžičky kurkumy
1 štipka korenia
trochu medu alebo agávového sirupu
½ čajovej lyžičky panenského oleja
250 ml vody
1 - 2 lyžice citrónovej šťavy
½ pamaranča, šťava
Príprava:
1. Zmiešajte korenie s olejom a medom.
2. Pridajte ostatné prísady a znova dobre premiešajte. Užite si to!