Kondurango (Marsdenia cundurango) 100 / 500 / 1000 g
Kondurango (Marsdenia cundurango)
Ker pochádza z Južnej Ameriky. Rastlina patrí medzi liany a jej kmeň môže mať hrúbku až 10 cm. Mladé konáre sú pokryté prevažne hrdzavohnedým filcom, staršie konáre tvoria sivú kôru. Listy majú krátke stopky, vajcovité, hrubé a porastené jemnou srsťou.
Časti rastlín používané ako liečivo
Kôra mladých kmeňov a konárov. Odlupuje sa na čo najväčšie kúsky a na trh prichádza sušený v tubách dlhých 5 až 15 cm.
zložky
Malé množstvo éterického oleja, horké látky (kondurangín), flavonoidy, kumaríny.
Liečivý účinok a aplikácia
Ako klasická horká droga sa Kondurango používa na stratu chuti do jedla, na zníženie tvorby tráviacich štiav a na celkovú slabosť. Dnes sa používa hlavne na posilnenie žalúdka.
príprava
Čaj z kôry Kondurango: 1 až 2 čajové lyžičky sušenej kôry sa zalejú štvrť litrom studenej vody a pomaly sa zohrejú k varu. Potom nechajte odvar úplne vychladnúť a potom preceďte. Pred jedlom môžete podľa potreby vypiť pohár teplý na pitie a nesladený.
Použitie v homeopatii
Condurango sa vyrába zo sušenej kôry. Aj tu patrí medzi horké prostriedky a používa sa hlavne na stratu chuti do jedla, na chudnutie a slabosť.
Vedľajšie účinky
Pri bežnom dávkovaní nie sú známe vedľajšie účinky. Horká chuť zvyčajne sama o sebe zabráni predávkovaniu.





