logo template4

Karobová guma E-410 BIO

vyberte veľkosť:
50 gna sklade 7.900
100 gna sklade 13.900
500 gna sklade 66.900
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: vds 052
Dostupnosť: na sklade
6.58 bez DPH
7.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Karobová guma E-410 BIO

Svätojánska guma / karobová guma (Semen Ceratoniae plv., Ceratonia siliqua) z ekologického poľnohospodárstva!
Karobová guma slúži ako emulgátor, suspenzné činidlo a masťový gél. Pridanie gumy zo svätojánskeho chleba do agarového alebo karagénového gélu ich robí oveľa pružnejšími.

Svätojánsky chlieb je asi 5-krát bobtnateľnejší ako škrob a vo vode si dokáže naviazať 80 až 100-násobok svojej vlastnej hmotnosti.

Svätojánsky chlieb je schválený ako prísada do potravín E-410 a nájdete ho v mnohých potravinách.

Zloženie: guma z karobu E410

Odporúčanie pre dávkovanie: rozmiešajte 1 - 2 čajové lyžičky do pol litra tekutiny. Studené jedlo nechajte napučať, teplé jedlo za stáleho miešania opäť priveďte do varu.

Skladujte v chlade (+ 4 ° C až + 15 ° C), suché a chránené pred svetlom.
Zloženie:  Minerály (najmä železo), vitamíny skupiny B, vitamín A, sliz, triesloviny

Návrh prípravy: Používa sa hlavne ako zahusťovadlo a stabilizátor. Skladá sa hlavne z galaktomanánov.  Použitie: pečivo, omáčky, krémy atď. Vzhľad: biely až žlto-biely prášok takmer bez zápachu. Rozpustný v horúcej vode za vzniku koloidného roztoku. Hodnota PH s 1% roztokom 5,5 - 7,0

Dnes jadrá karobu poskytujú technologicky používané zahusťovadlo nazývané karubín alebo svätojánsky chlieb, karob alebo karubínová múka. Za týmto účelom sa endosperm oddelí a semená sa pomelú. Pod číslom E 410 je v EÚ (tiež pre ekologické výrobky) bez obmedzenia schválený ako prídavná látka v potravinách. Má široké použitie v cukrovinkách, omáčkach, polievkach, pudingoch a zmrzlinách. Na účely stravovania sa karobová guma používa ako pomocník na pečenie v bezlepkovom chlebe. Akútne poruchy výživy, poruchy trávenia, hnačky, vracanie, kolitída a celiakia sú oblasťami použitia diétnych výrobkov vyrobených zo semennej múčky. Vysoký cholesterol, diabetes mellitus a obezitu možno navyše zmierniť gumou zo svätojánskeho chleba. Ukázalo sa, že látka izolovaná z jadra znižuje hladinu cukru v krvi aj hladinu cholesterolu a má účinok na zníženie hmotnosti. Karobová guma má pri predávkovaní mierny laxatívny účinok a vďaka svojej schopnosti napučiavať zvyšuje črevný obsah.

Využitie karubínu
náhrada múky pri bezlepkovej diéte
prímes do dojčenskej stravy u dojčiat, ktoré majú reflux
zahusťovadlo a stabilizátor do pekárenských výrobkov, želé, šalátových dressingov, omáčok
dodáva jemnosť a zväčšuje objem mliečnych a mrazených výrobkov (vďaka svojej schopnosti viazať vodu)
v medicíne:
pri zažívacích ťažkostiach, ako sú napr. hnačka, pálenie záhy, pri vracaní
pri obezite
na úpravu vysokého cholesterolu
Pozor! Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať nafukovanie a mať laxatívne, preháňavé účinky.