Karobová guma E-410 BIO
Karobová guma E-410 BIO
Svätojánska guma / karobová guma (Semen Ceratoniae plv., Ceratonia siliqua) z ekologického poľnohospodárstva!
Karobová guma slúži ako emulgátor, suspenzné činidlo a masťový gél. Pridanie gumy zo svätojánskeho chleba do agarového alebo karagénového gélu ich robí oveľa pružnejšími.
Svätojánsky chlieb je asi 5-krát bobtnateľnejší ako škrob a vo vode si dokáže naviazať 80 až 100-násobok svojej vlastnej hmotnosti.
Svätojánsky chlieb je schválený ako prísada do potravín E-410 a nájdete ho v mnohých potravinách.
Zloženie: guma z karobu E410
Odporúčanie pre dávkovanie: rozmiešajte 1 - 2 čajové lyžičky do pol litra tekutiny. Studené jedlo nechajte napučať, teplé jedlo za stáleho miešania opäť priveďte do varu.
Skladujte v chlade (+ 4 ° C až + 15 ° C), suché a chránené pred svetlom.
Zloženie: Minerály (najmä železo), vitamíny skupiny B, vitamín A, sliz, triesloviny
Návrh prípravy: Používa sa hlavne ako zahusťovadlo a stabilizátor. Skladá sa hlavne z galaktomanánov. Použitie: pečivo, omáčky, krémy atď. Vzhľad: biely až žlto-biely prášok takmer bez zápachu. Rozpustný v horúcej vode za vzniku koloidného roztoku. Hodnota PH s 1% roztokom 5,5 - 7,0
Dnes jadrá karobu poskytujú technologicky používané zahusťovadlo nazývané karubín alebo svätojánsky chlieb, karob alebo karubínová múka. Za týmto účelom sa endosperm oddelí a semená sa pomelú. Pod číslom E 410 je v EÚ (tiež pre ekologické výrobky) bez obmedzenia schválený ako prídavná látka v potravinách. Má široké použitie v cukrovinkách, omáčkach, polievkach, pudingoch a zmrzlinách. Na účely stravovania sa karobová guma používa ako pomocník na pečenie v bezlepkovom chlebe. Akútne poruchy výživy, poruchy trávenia, hnačky, vracanie, kolitída a celiakia sú oblasťami použitia diétnych výrobkov vyrobených zo semennej múčky. Vysoký cholesterol, diabetes mellitus a obezitu možno navyše zmierniť gumou zo svätojánskeho chleba. Ukázalo sa, že látka izolovaná z jadra znižuje hladinu cukru v krvi aj hladinu cholesterolu a má účinok na zníženie hmotnosti. Karobová guma má pri predávkovaní mierny laxatívny účinok a vďaka svojej schopnosti napučiavať zvyšuje črevný obsah.
Využitie karubínu
náhrada múky pri bezlepkovej diéte
prímes do dojčenskej stravy u dojčiat, ktoré majú reflux
zahusťovadlo a stabilizátor do pekárenských výrobkov, želé, šalátových dressingov, omáčok
dodáva jemnosť a zväčšuje objem mliečnych a mrazených výrobkov (vďaka svojej schopnosti viazať vodu)
v medicíne:
pri zažívacích ťažkostiach, ako sú napr. hnačka, pálenie záhy, pri vracaní
pri obezite
na úpravu vysokého cholesterolu
Pozor! Vo vysokých koncentráciách môže spôsobovať nafukovanie a mať laxatívne, preháňavé účinky.