Tara guma E-417
Tara guma E-417
Vlastnosti tara gumy sú porovnateľné s vlastnosťami gumy svätojánskeho chleba a guarovej gumy.
Tara je podobne ako guarová guma rozpustná v chladných systémoch a maximálnu viskozitu dosahuje vo vode, mlieku a iných menej stabilných systémoch v priebehu niekoľkých minút.
Tara guma, ktorá sa tiež nazýva peruánska karobová guma, sa používa ako želírujúca látka pod názvom E 417. Tara guma sa vyrába z kríka tara pôvodom z Peru a Ekvádoru. Vlastnosti tárovanej gumy sú veľmi podobné ako guma zo svätojánskeho chleba a podľa toho sa aj používa.
Tara guma je vyrobená zo semien tara. Za týmto účelom sa vonkajšie vrstvy osiva odstránia a potom sa rozomelú. E 417 pozostáva hlavne z polysacharidov.
použitie
Ako už bolo spomenuté, potravinárska prídavná látka je veľmi podobná zahusťovaciemu prostriedku guma (E 410), ale má tiež podobné vlastnosti ako guarová guma (E 412). E 417 sa preto používa nielen na podobné účely, ale tiež často v kombinácii s ďalšími dvoma látkami. Pre E 417 neexistuje žiadne obmedzenie maximálneho množstva a E 417 je tiež všeobecne schválený pre všetky potraviny. Guma Tara je schválená pre tieto potraviny: zmrzlina, miešané mliečne nápoje, pečivo, cukrovinky, konzervované ovocie a zelenina, džem, želé.
Riziká
Doteraz nie sú známe žiadne škodlivé vedľajšie účinky. E 417 sa považuje za neškodnú prídavnú látku v potravinách. E 417 nie je metabolizovaný ľudským organizmom, a preto sa považuje za vlákninu.