Bazalka posvätná - Tulsi vňať
Tulsi - upokojujúci, ajurvédsky bylinkový čaj vyrobený z byliny Tulsi - príjemná chuť - 100% prírodný
Čaj tulsi je považovaný za elixír života v ajurvéde. Pretože Tulsi chutí mierne aromaticky a jemne sladko, je potešením aj bez sladidiel. Tulsi, indická bazalka alebo bazalka kráľovská sú už niekoľko rokov súčasťou superpotravín, ako sú moringa, goji a acerola.
Výhody čaju Tulsi
Indická bazalka je 100% prírodná bez prísad
eko, z kontrolovaného organického pestovania
prirodzene antioxidačný a adaptogénny účinok
príjemná vôňa klinčekov a jemná, harmonická chuť
vegánske, čisto rastlinné
Všeobecné informácie o bylinke tulsi
O čaji tulsi existuje veľa legiend. Tulsi sa nielen odporúča piť každý deň v ajurvéde, ale aj v hinduizme je bylina považovaná za posvätnú rastlinu. Bylina Tulsi sa spomína v Bhagavatapurane - posvätnom hinduistickom písme. Odtiaľ pochádza aj názov „Svätá Bazalka“. V indickej mytológii sa hovorí, že tí, ktorí sa dotknú rastliny tulsi, budú oslobodení od svojich hriechov. Posvätná bazalka sa preto pestuje aj v mnohých indických záhradách. Rastlina patrí do čeľade mäty (latinsky Ocimim sanctum alebo Ocimum tenuiflorumdar). Tulsi rastie ako trvalka a môže byť vysoká až 150 cm. Podlhovasté listy rastliny sú chlpaté.
Oblasti použitia Tulsi
Tulsi sa používa v ajurvéde aj v európskom ľudovom liečiteľstve. Pôsobí spazmolyticky, pomáha pri plynatosti a často sa pije ako čaj na všeobecné zažívacie ťažkosti. Indická bazalka je v ajurvéde adaptogénom už tisíce rokov. Podľa Dr. Israel Brekhman pomáha adaptogén prispôsobiť sa stresovým situáciám a zvýšiť odolnosť tela. Hovorí sa, že čaj z tulsi má vyrovnávajúci a zmierňujúci účinok na stres. Ajurvédska viera navyše hovorí, že bylina Tulsi dokáže vyvážiť tri dóše Kápu, Vatu a Pittu. Koncentrované rastlinné zložky, ako sú fenolové kyseliny, polyfenoly a flavonoidy, sú zodpovedné za špeciálny účinok tulsi. Ako silné antioxidanty môžu tieto sekundárne rastlinné látky zneškodňovať voľné radikály a chrániť bunky pred oxidačným stresom.
Tulsi, tiež známa ako tulsi alebo svätá bazalka (Ocimum sanctum alebo Ocimum tenuiflorum), je dôležitá rastlina v ajurvédskej medicíne a v Indii je uctievaná už tisíce rokov. Tulsi je považovaná za „kráľovnú bylín“.
Použitie byliny Tulsi
1. Ajurvéda
Tulsi má v ajurvéde vysokú hodnotu. V tomto bode však nie sme oprávnení poskytovať žiadne informácie o zdraví ani o lekárskych aplikáciách.
2. Kulinárske aplikácie
Čaj: Čaj Tulsi je obľúbeným spôsobom použitia. Listy sa sušia a používajú sa ako bylinný čaj, ktorý má upokojujúci a osviežujúci účinok.
Čaj z Tulsi
Zloženie:
1 šálka vody
1-2 čajové lyžičky sušených listov Tulsi
Voliteľné: med, citrón, zázvor
Pokyny:
Priveďte vodu do varu.
Vložte listy Tulsi do čajníka alebo šálky.
Listy zalejte vriacou vodou.
Nechajte čaj lúhovať 5-10 minút.
Preceďte listy a podľa potreby pridajte med, citrón alebo zázvor.
Vychutnajte si čaj teplý.
Nápoj z tulsi, zázvoru a medu
Zloženie:
1 šálka vody
1 čajová lyžička čerstvých alebo sušených listov Tulsi
1 čajová lyžička strúhaného čerstvého zázvoru
1 čajová lyžička medu
1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy
Pokyny:
Priveďte vodu do varu.
Pridajte listy tulsi a strúhaný zázvor.
Nechajte zmes variť na miernom ohni 5-7 minút.
Preceďte a nalejte do pohára.
Pridajte med a citrónovú šťavu.
Dobre premiešajte a vychutnajte si.
Korenie: Tulsi sa môže používať ako korenie pri varení, najmä v indickej kuchyni, na dochutenie jedál.
Tulsi pesto
Zloženie:
1 - 2 šálky bazalky
1/4 šálky sušených listov Tulsi
1/4 šálky píniových orieškov alebo vlašských orechov
1/2 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
2 strúčiky cesnaku
1/2 šálky olivového oleja
Soľ a korenie podľa chuti
Pokyny:
Do mixéra alebo kuchynského robota vložte listy bazalky, listy tulsi, píniové oriešky (alebo vlašské orechy), parmezán a cesnak.
Miešajte, kým sa ingrediencie dobre nespoja.
Počas mixovania pomaly pridávajte olivový olej, kým pesto nedosiahne požadovanú konzistenciu.
Dochutíme soľou a korením.
Pesto sa môže použiť ako omáčka na cestoviny, ako nátierka alebo ako dip.
Bezpečnosť a vedľajšie účinky
Tulsi sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú pre väčšinu ľudí. Tehotné a dojčiace ženy, ako aj ľudia užívajúci určité lieky, by sa však mali pred použitím Tulsi poradiť so svojím lekárom. V zriedkavých prípadoch sa môžu vyskytnúť alergické reakcie.
Záver
Tulsi je všestranná a vysoko cenená bylina s mnohými zdravotnými výhodami. Môže sa používať v rôznych formách, či už ako čaj, korenie alebo v ajurvédskej medicíne.
Pôvod: India
Skladovanie: Skladujte na chladnom, suchom a tesne uzavretom mieste.