logo template4

Alpinia Liečivá - Galgán koreň BIO sekaný / mletý 100 / 500 g

vyberte veľkosť:
100 g mletý 7.490
500 g mletý 33.900
100 g sekaný 7.190
500 g sekaný 31.900
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: vds 551
Dostupnosť: na sklade
5.99 bez DPH
7.19 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Alpinia Liečivá - Galgán koreň

Galgan koreň (Alpinia galanga) - 100% prírodný - jemne zomletý alebo jemne vysušený 
100% prírodný koreň galganu na použitie v ázijských a exotických jedlách - aktivačný a povzbudzujúci. Prirodzene bohatý na éterické oleje (napr. Gineol), štipľavé látky (napr. Gingeroly, galangol), flavonoidy (napr. Galangín) a triesloviny (napr. Tanínová červeň). Ak necháte prášok z koreňa galganu roztopiť na jazyku, chutí jemne sucho a veľmi horko. Intenzívne teplo pripomína zázvor a môže vám tisnúť slzy do očí. Niektorí tiež popisujú chuť ako mierne sladkú a škoricovú. Galgan neobsahuje ani glutamát, ani lepok. 

Výhody koreňa galangalu v skratke
100% prírodný koreň galganu
bohatý na fytochemikálie a éterické oleje
Bez glutamanu a lepku
čisto zeleninový (vegánsky)
praktické korenie pre ázijskú kuchyňu

Galgán koreň je plný antioxidantov a bohatý na cenné sekundárne rastlinné látky. Za typickú ostrosť a vlastnosti galganu sú zodpovedné éterické oleje prítomné v koreňovom výhonku s gingerolmi, galangolom, flavonoidmi a trieslovinami, ktoré obsahujú. Tieto prírodné rastlinné zložky majú antioxidačný, tráviaci a priaznivý účinok na gastrointestinálnu oblasť. Ďalšími cennými zložkami sú gáfor, eugenol a kyselina trieslová.

Prášok z koreňa galangalu je praktický a flexibilný, čo sa týka dávkovania a použitia. V obchodoch často nájdete tablety a kapsuly. 

Zaujímavé fakty o galgane
Galgan koreň pôvodne pochádza z juhovýchodnej Ázie - Thajska, Kórey, Indonézie a Malajzie. V súčasnosti sa stále uprednostňuje kultivácia v krajinách juhovýchodnej Ázie, ale medzitým sa etablovala aj v iných oblastiach s tropickým podnebím. Galgan (botanický: Alpinia galanga) patrí do rodiny zázvorov a je opísaný v tradičných spisoch a záznamoch v krajinách pôvodu ako „zázračný koreň“. Tradične sa používa ako zázvor, ktorý má vďaka svojej intenzívnej horúčave podobné chuťové vlastnosti. V porovnaní so zázvorom má však galgan jemnejšiu arómu. Veľký galgan je tiež známy ako thajský zázvor. Stonky rastliny dosahujú výšky až 2 metre a počas kvitnutia má biele kvety. Ako korenie sa však používa iba dlhá, červenkastá oddenka. Najvyššia koncentrácia fytochemikálií sa nachádza v koreňoch, ktoré sú zodpovedné za jedinečnú štipľavú až horkú chuť.

Galgan je jedným z najdôležitejších korení Hildegardy von Bingen. Bylinkárka sama často používala koreň na podporu trávenia alebo na zníženie koliky. Abatyša popísala koreňovú hľuzu ako „korenie života“ a svojim študentom dala nasledujúce odporúčanie: „Ak cítite bolesť v srdci, zjedzte ihneď dostatočné množstvo galgalu a bude to lepšie.“ V stredoveku bol mletý koreň galganu dobrou náhradou za vtedy veľmi drahé korenie.

Pokyny na používanie koreňa galganu
Je vhodný najmä pre ázijské a exotické jedlá, ale je tiež skvelou náhradou korenia. Korenie chutí veľmi chutne ako súčasť kari alebo sambalu, do polievok alebo omáčok, na marinovanie mäsa, hydiny, rýb alebo morských plodov a do exotických ázijských šalátov. V Thajsku je koreň populárnou ingredienciou pre tom kha, v Indonézii pre bumbu a soboty. Ich korenistá, pikantná chuť veľmi dobre funguje aj v domácej zmesi korenia. Galgan prášok sa výborne hodí k kubebovému koreniu, chilli a zázvoru, ale tiež ku kokosovému mlieku, citrónovým príchutiam a citrónovej tráve. Môžete tiež dochutiť vianočné jedlá ako perník, sušienky alebo ovocný chlieb so štipkou galganu. Vďaka svojej jemnej sladkosti sa dá použiť aj na kašu, koláče, sušienky.

Čaj z koreňa 
Obarte s 1 čajovou lyžičkou so 150 ml vriacej vody. Nechajte galgan čaj lúhovať 10 minút. Potom koreň sceďte.

Tinktura z koreňa 
Zmiešajte 10 g koreňa galganu s 50 g 40% alkoholu, napríklad vodky. Zmes naplňte do fľaše so širokým hrdlom. Nádobu pevne uzavrite. Nechajte tinktúru lúhovať 3 týždne, fľašu občas pretrepte. Nakoniec tinktúru prefiltrujte cez sito a nalejte ju do fľaštičky s kvapkadlom. Dajte pozor, aby ste tinktúru uchovávali mimo dosahu detí. 

dávkovanie
Pite 2 až 3 šálky čaju každý deň. Vezmite 15 kvapiek tinktúry rozpustenej v malom množstve vody až 3 krát denne 15 minút pred jedlom.

Tekvicová polievka podľa Hildegardy von Bingen (4 osoby)

800 g žltej tekvice, 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 500 ml zeleninového vývaru, 250 ml bieleho vína, 125 ml kyslej smotany, 250 g mletého mäsa, soľ, korenie, muškátový oriešok, mletý galgan, estragón, tymián

Príprava: Tekvicu nakrájajte na malé kúsky a povarte ich s cesnakom, nakrájanou cibuľou, vínom a zeleninovým vývarom, kým nie sú mäkké. Všetko nasekajte pomocou tyčinky na pyré. Dochutíme korením. Mleté mäso orestujeme a pridáme do polievky. Nakoniec pridáme kyslú smotanu. Dobrú chuť!

Kokosová polievka s galganom (pre 5 osôb)

1 ¼ liter kokosového mlieka, 25 g šalotky nakrájanej na jemno, 15 g galganu koreň sekaný, 2 stonky citrónovej trávy, 6 malých čili papričiek, 3 limetkové listy, nakrájané na malé kúsky, trochu soli, 200 g čerstvej hlivy ustricovitej, 2 lyžice limetkovej šťavy alebo citrónovej šťavy , 3 lyžice zeleného koriandra

Príprava: Kokosové mlieko nalejte do woku alebo hrnca a priveďte do varu. Pridajte šalotku, galgan, citrónovú trávu, chilli papričky,  limetkové listy a soľ. Pridajte huby a obsah hrnca povarte ďalšie 2 minúty. Odstavíme z plameňa a vmiešame limetkovú šťavu a lístky koriandra. Podávame v miskách.

Zloženie: 100% mletý koreň galganu
Skladovanie: Skladujte v suchu a chránené pred teplom.