Kyselina ursolová
Kyselina ursolová
Kyselina ursolová sa nachádza v malom množstve v mnohých rastlinách. Naša kyselina ursolová sa získava z listov japonskej mišpule (Eribotrya japonica) a listov olivovníka (Olea Europaea). Je schválená pre kozmetické výrobky a používa sa hlavne kvôli svojim voňavým vlastnostiam, ktoré maskujú zápach a starajú sa o pokožku. Kyselina ursolová intenzívne pôsobí proti fotostarnutiu pokožky.
Vzhľad: biely / sivobiely prášok
Obsahuje 65 - 80% Na soľ kyseliny ursolovej a 20 - 30% Na soľ kyseliny oleanolovej
Účinky: protizápalové
stabilizuje lipozomálne membrány
antimikrobiálne
opravný účinok štruktúr zväzku kolagénových vlákien
antioxidant
Účinok kyseliny ursolovej proti fotoageingu je dobre zdokumentovaný. Aplikácia krému s 0,2% kyselinou ursolovou na pokožku u 20 testovaných osôb dokázala regenerovať zväzky dermálnych kolagénových vlákien, čo zvýšilo pružnosť pokožky. Tieto opravné účinky tiež spôsobili významné zníženie počtu a hĺbky vrások.
V porovnaní s kyselinou retinovou mala kyselina ursolová jasnú prevahu. Kyselina ursolová navyše nespôsobuje, že ošetrená pokožka vyzerá neprirodzene.
V závislosti od účelu kozmetických formulácií je koncentrácia použitia:
Formulácia proti starnutiu 0,2 - 0,3%
Ochrana pred slnkom 0,2%
Po slnku 0,2%
Denné krémy, redukcia vrások: 0,1%
Rozpustnosť: v pentylénglykole a propylénglykole, etanole (rozpustné najviac 1%, t. J. V 100 g rozpúšťadla použite maximálne 1 g kyseliny ursolovej)
Až 0,3% kyseliny ursolovej sa dá rozpustiť priamo v tukovej fáze (nezahrievajte ju nad 60 stupňov Celzia).
5% roztok sa získa kombináciou nasledujúcich rozpúšťadiel: 11% etanolu, 5% glycerolu, 5% vody a 79% pentylénglykolu.
Kyselina ursolová je prírodná zlúčenina, ktorá sa nachádza v rôznych druhoch ovocia a rastlín, vrátane jabĺk, bazalky, čučoriedok, brusníc, bazového kvetu, mäty piepornej, rozmarínu, levandule, oregana, tymianu, hlohu a sušených sliviek, ktoré sa používa v kozmetike a výrobky osobnej starostlivosti pre svoje anti-aging a protizápalové vlastnosti. Podľa Ursolicare.com má kyselina ursolová protizápalové, antimikrobiálne, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti, ktoré nielen bránia množeniu alebo baktériám a plesniam vo vzorcoch a na pokožke, ale tiež pomáhajú pri hojení rán. Je známe, že kyselina ursolová zabraňuje vývoju cyklooxygenázy a lipoxygenázy, zápalových enzýmov, ktoré zhoršujú pokožku.
Tiež sa predpokladá, že kyselina ursolová zlepšuje celkové zdravie pokožky a vlasov vytváraním bariér na povrchu, podobne ako ochranný vosk nachádzajúci sa na ovocí a rastlinách. Používa sa na „ošetrenie fotostarnutej pokožky, pretože inhibuje výskyt vrások a stareckých škvŕn obnovením štruktúr a elasticity zväzkov kolagénových zväzkov. Kyselina ursolová inhibuje pôsobenie enzýmu elastázy v pokožke, čím zabraňuje enzýmu napádať štrukturálne proteíny. Kyselina ursolová sa tiež považuje za prírodnú liečbu rôznych druhov rakoviny, najmä rakoviny kože, kvôli svojej schopnosti zabrániť rastu nádoru. Prečítajte si viac informácií o prevencii rakoviny na stránke Ursolicacid.com.
INCI: Sodium Urosolate, Sodium Oleanolate