Síran vápenatý potravinársky
Síran vápenatý dihydrát, potravinársky
Síran vápenatý CaSO4 x 2H2O, E516
Kvalita: potravinárska
CAS 10101-41-4
Použitie: k zrážaniu sójového mlieka pri vyrobe tofu, regulátor kyslosti, zdroj vápnika, zlepšuje a spevňuje cesto
Latinský názov: Calcium sulfuricum
Použitie: úprava vody v akvaristike
Síran vápenatý je anorganická zlúčenina so vzorcom CaSO4, vápenatá soľ kyseliny sírovej. Je to bežná laboratórna a priemyselná chemikália. Vo forme Anhydritu (takmer bezvodá forma) sa používa ako desikant. Používa sa tiež k flokulácii vo výrobkoch, ako je tofu. V prírodnej podobe je nerafinovaný síran vápenatý priesvitný, kryštalický biely kameň.
Hemihydrát (CaSO4. ~ 0.5H2O) sa bežne označuje ako sadra, kdežto dihydrát sa prirodzene vyskytuje ako minerál sadrovec. Bezvodá forma je tiež prítomná v prírode ako -Anhydrit. V závislosti na metóde kalcinácie dihydrátu síranu vápenatého sa rozlišujú špecifické hemihydrát: alfa-hemihydrát a beta-hemihydrát. Líšia sa len vo veľkosti kryštálov.