Powered by Smartsupp

Alginát potravinársky

vyberte veľkosť:
10 g 2.790
100 g 11.900
500 g 54.900
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: vds 046
Dostupnosť: na sklade
2.33 bez DPH
2.79 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Alginat E401 potravinársky

Alginát - získava sa z hnedých rias a používa sa v kozmetike aj v potravinách.
Používa sa okrem iného ako želatinačné, zahusťovacie, emulgačné a poťahovacie činidlo v potravinárskom priemysle a často sa vyskytuje v dietetických výrobkoch. 
Alginát sa v kozmetike používa aj ako prírodný prostriedok na tvorbu gélu. V emulziách sa alginát používa ako stabilizátor a zahusťovadlo a vmieša sa do tukovej fázy. Bezfarebná hmota dokáže viazať mnohonásobne viac vody.

Algináty sú stabilné za studena a zabraňujú tvorbe veľkých ľadových kryštálov zamrznutím.

Koncentrácia aplikácie: 0,25 - 0,5% stačí na výrobu gélov

INCI: Alginát sodný

Alginát v molekulárnej kuchyni - neobmedzene nápaditý

Španielsky šéfkuchár Ferran Adriá vymyslel molekulárnu kuchyňu. Pre amatérskych kuchárov, ktorí si chcú vyskúšať molekulárnu kuchyňu na vlastnej koži, je teraz v obchodoch k dispozícii veľké množstvo ingrediencií a doplnkov. Vďaka vlastnostiam alginátu je možné vytvoriť širokú škálu tvarov, ktoré na tanieri vyčarujú neuveriteľné zvýraznenie. Ak sú výtvory správne pripravené, vyzerajú tak dobre, ako chutia.

Melónový kaviár, ktorý sa vyrába nasledovne, je obzvlášť populárny a známy:

Nasledujúce zložky sú potrebné pre časť melónového kaviáru podľa Ferrana Adriá:

  • 800 gramov melónu cantaloup (alebo iného aromatického druhu melónu)
  • 2 gramy alginátu 
  • 5 gramov chloridu vápenatého
  • 100 gramov jemných prúžkov slaniny
  • Mletý kmín

Na prípravu kaviáru je tiež potrebná jednorazová injekčná striekačka s veľkým otvorom a objemom asi 60 ml. 

Takto sa pripravuje melónový kaviár:

Melón sa odkôstkuje, vylúpne a roztlačí, potom sa nechá hmota odkvapkať v sitku. Odmerajte 250 ml výslednej melónovej šťavy a odložte ju. 60 ml šťavy sa zmieša s alginátom a mieša sa do hladka, potom sa pridá zvyšná šťava a zmes sa ochladí v chladničke.

Chlorid vápenatý sa úplne rozpustí v 1 litri vody. Teraz sa melónová šťava s alginátom natiahne do injekčnej striekačky a po kvapkách sa naleje do vody chloridu vápenatého. Asi po minúte je možné hotový „kaviár“ odstrániť štrbinovou lyžičkou. Musí sa dobre opláchnuť studenou vodou.

Na panvici sa opražia prúžky slaniny, ktoré sa na tanieri poukladajú s lyžicou melónového kaviáru a trochou kmínu. 

Dobrú chuť!

Namiesto melónu je možné kaviár pripraviť aj z campari, džúsu alebo iných prísad a podľa toho zmeniť chuť a farbu.

Alginát v kozmetike

Alginát je jedným z polysacharidov, ktoré sú už dlho súčasťou kozmetických výrobkov v rôznych formách. Tieto účinné látky nevidíme ani necítime, a napriek tomu sú dôležité pre určenie účinnosti a konzistencie najrôznejších kozmetických výrobkov. Vďaka špeciálnej bobtnavosti algínu je materiál vhodný na rôzne účely v kozmetike.

Alginát môže vo vode absorbovať viac ako 100-násobok svojej hmotnosti. V kozmetike, napríklad v krémoch, vytvára kyselina algínová povrchový film na pokožke, ktorý viaže vlhkosť a tiež ióny ťažkých kovov, ktoré sú zodpovedné za tvorbu radikálov a oxidačné procesy. Povrchová fólia má tiež v obmedzenej miere sťahovací účinok. Pretože sú sodné a draselné soli kyseliny algínovej rozpustné vo vode, spôsobuje algín v kozmetike bez emulgátorov stabilnejšiu takzvanú „olejovú fázu“, teda fázu, v ktorej sú jednotlivé látky zmiešané. Algináty nie sú absorbované pokožkou, ich hodnota pH je neutrálna.

Alginát tvorí nosič minerálov a vitamínov a je obsiahnutý v pleťových maskách, ktoré vytvárajú na pokožke pevný film. Toto sa dá jednoducho odstrániť a zlikvidovať. Ak vám zostal alginát, môžete vyskúšať nasledujúci kozmetický recept na prípravu:

Kozmetický recept: Dezodorant s alginátom

Pokožka je často veľmi citlivá, najmä v podpazuší. Ak medzi mnohými dezodorantmi nenájdete ten pravý, môžete použiť nasledujúce ingrediencie a pripraviť tak dezodorant, ktorý funguje dobre a je šetrný k pokožke. Aj keď je „chemický klub“ v podobe blokátorov potu vynechaný, získate použiteľný produkt, ktorý zastaví nepríjemný zápach potu alebo na prvom mieste neumožní jeho vývoj.

Zoznam zložiek:

  • 2,5 gramu Odexu (dezodorant z lekárne)
  • 12 až 20 kvapiek Famesolu 
  • 2,5 gramu extraktu z hamamelu alebo harmančeka
  • 40 ml kozmetickej základnej vody
  • 1 až 2 gramy alginátu
  • 60 ml studenej destilovanej vody
  • 20 až 30 kvapiek éterického oleja, napríklad pomarančového (osviežujúceho) alebo ylang-ylang (zmyselného)

Odex sa rozpustí v kozmetickej základnej vode. Do tohto roztoku sa vmieša alginát. Ako nádoba by sa mal použiť čistý (najlepšie varený) pohár. Potom sa pripraví destilovaná voda a pridá sa éterický olej. Zmesou sa v uzavretej nádobe intenzívne trepe.

Namiesto prírodne identickej účinnej látky Famesol sa môže použiť aj čajovníkový olej. Ak je pokožka veľmi podráždená, môže sa pridať tinktúra propolisu (asi 2 gramy).

Hotový dezodorant sa plní do fľaštičky s rolovacím dezodorantom a môže sa ihneď použiť. Pretože neobsahuje žiadne konzervačné látky, dezodorant by sa mal rýchlo spotrebovať.


Alginát vytvára dokonalé ilúzie

Alginát sa dnes stal nepostrádateľnou súčasťou profesionálneho make-upu. V kinách, ale aj vo filmových štúdiách sa z nich vytvárajú dokonalé a prirodzene vyzerajúce pleťové masky - tu neexistujú takmer nijaké limity, dokonca aj chybné zubné protézy, ďalšie časti tela a ďalšie rekvizity sa dajú vytvarovať z alginátu. Potom sa odtlačok naleje a podľa potreby spracuje.

Na rozdiel od tvarovania pomocou sadrových obväzov sa reprodukujú aj tie najmenšie detaily, ako sú póry pokožky a línie smiechu. Vďaka tejto vlastnosti alginátu je materiál tak obľúbený pre odtlačky tela.

Update cookies preferences