Ružové korenie / Brazílske korenie 50 g
Brazílske korenie 50 g
Názov: Schinus terebinthifolius
Toto korenie je bobuľové ovocie z Brazílie. Zrno je výrazne mäkšie ako zrnko korenia a dá sa ľahko rozdrviť prstami.
Plody sú skvelým dekoratívnym prvkom pre jemné kytice, kvetinové aranžmány a vence. Bobule prirodzene žiaria v krásnom, mierne nerovnomernom odtieni ružovej. Ani sušením nestrácajú farebnú silu a veľmi dobre sa udržujú.
Chuť: ovocná, jemne živicová s nádychom ihličia
Použitie: dezerty, šaláty, ryby, polievky, tvaroh, feta syr, tofu, hydina
Ružové bobule sa zbierajú, keď sú zrelé a potom sa jemne sušia. Sú veľmi obľúbené pre ich plnú, jemne sladkú chuť, žiarivú farbu a všestrannosť.
Zdravotné výhody:
Ružové korenie sa používa ako stimulant a tonikum. V mnohých vedeckých prácach sú plody brazílskeho korenia popisované ako adstringentné, antibakteriálne, diuretické a antivírusové, ako aj ako stimulant trávenia.
Ľudové liečiteľstvo v Brazílii používa ružové korenie pri srdcových problémoch, vysokom krvnom tlaku, infekciách všetkého druhu, menštruačných poruchách atď.
Brazílske korenie sa používa ako liek na vredy, dýchacie problémy, rany, reumu, kožné choroby.
Ružové korenie sa používa aj pri výrobe éterických olejov. Na liečebné a kozmetické účely sa ružové korenie používa s mimoriadnou opatrnosťou, pretože hrozí podráždenie pokožky.
Kulinárske využitie:
Ružové korenie má v porovnaní s čiernym korením jemnejšiu a sladšiu chuť. Plody majú tenkú, krehkú škrupinu, ktorá sa dá ľahko nastrúhať a použiť ako aromatické a účinné korenie do jedál z rýb alebo kurčiat.
Jeho plody sa bežne používajú pri varení. V mnohých krajinách sa pridáva do rôznych sladkostí a nápojov. Okrem toho sa ružové korenie často pridáva do omáčok, šalátov a jedál s morskými plodmi, hydinou, mäsom a rybami. Niektoré obľúbené reštaurácie ponúkajú aj špargľu ochutenú ružovým korením.
Ružové korenie je veľmi jemné a ľahko sa rozdrví. Je lepšie ho rozdrviť nožom alebo mažiarom namiesto mlynčeka na korenie. Dochucujú sa ním omáčky, syry, listové šaláty a biele mäso. Jeho ovocná vôňa ho predurčuje aj na exotickejšie aplikácie, napríklad do zmrzlín a čokolád.
Ružové korenie je možné použiť aj celé na ozdobu jedla ako efektnú farebnú posýpku na hotové jedlá alebo do alkoholických nápojov - gin, tequila. Kombinuje sa s cesnakom a citrónovou trávou.
Ako chutia ružové bobule brazílskeho korenia?
Drobné bobule prekvapia jemnou, sladko-aromatickou chuťou, ktorá pripomína borievku. Plná aróma sa však prejaví až pri drvení alebo mletí bobúľ. Potom vyžarujú zmyselnú vôňu s fazetami cédra, ihličia a citrónovej kôry. Neporovnateľnú chuť majú na svedomí najmä esenciálne oleje a cukor, ktorý im dodáva sladkú, ovocnú nôtu.
Rovnako ako soľ a korenie, aj sušené ružové bobule brazílskeho korenia dodávajú mnohým jedlám konečnú podobu. Svojou jedinečnou arómou nesmierne obohatia kuchyňu. Veľmi dobre sa hodia k rybám, morským plodom, hydine, divine a mäsu. Hodia sa aj k zelenine a do ľahkých omáčok. Ružové bobule vďaka svojim mnohostranným chutiam dobre ladia aj s dezertmi a čokoládou. V koktailoch, ovocných misách alebo v gine s tonikom sú skutočným pútačom a postarajú sa o vzrušujúci chuťový zážitok.
Ako sa dajú použiť?
Bobule najlepšie rozvinú svoju vôňu, keď sa nasypú priamo z mlynčeka. Prípadne ich môžete rozdrviť v mažiari. Keďže aróma bobúľ nie je odolná voči teplu, je lepšie ich pridať tesne pred podávaním alebo použiť ako stolové korenie. Dávkovanie by sa malo vykonávať s mierou.
Pre svoju pútavú farbu sa zrnká ružového korenia často používajú ako dekoratívna ozdoba na syry, ryby alebo mäsové jedlá.
Odkiaľ pochádzajú ružové bobule?
Jasne červené bobule rastú na vždyzelených kríkoch vysokých až 9 metrov v juhoamerických trópoch, ktoré pochádzajú predovšetkým z Brazílie a ostrova Réunion. Bobule sa tam používali po mnoho storočí ako liek a na zušľachťovanie alkoholických nápojov. Ružové bobule sa prvýkrát dostali do Európy v 16. storočí, kde sa až do 60. rokov 20. storočia používali ako náhrada korenia.
Sušené ružové bobule sú komerčne dostupné nielen ako samostatné korenie, ale niekedy aj ako zložka kvalitných farebných zmesí. V kombinácii s bielym, zeleným a čiernym korením tvoria ružové bobule fascinujúcu kompozíciu, ktorá lahodí oku rovnako ako chuti. Príležitostne sú plody dostupné aj nakladané v slanom náleve.
Aké účinky na zdravie sa pripisujú ružovým bobuľkám?
V ich rodnej Južnej Amerike sú ružové bobule tradične používané a cenené ako liek. Zložky ako amyrín, cymen a cubeben údajne zmierňujú choroby dýchacích ciest, príznaky chrípky či prechladnutia. Vedci identifikovali približne päťdesiat zložiek, ktoré majú protizápalový a antibakteriálny účinok. Pre vysoký podiel éterických olejov by sa mali ružové bobule v kuchyni používať len s mierou, pretože pri nadmernej konzumácii môžu spustiť črevné problémy.