logo template4

Kozonoha hostcová BIO / Bršlica, 100 / 500 g

vyberte veľkosť:
100 g 7.900
500 g 36.900
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: vds 12088
Dostupnosť: na sklade
6.58 bez DPH
7.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Kozonoha hostcová BIO / Bršlica, 100 / 500 g

Rastlina: Kozonoha hostcová / Bršlica (Aegopodium podagraria)

Popis produktu: rez, bio

Už nie je žiadnym tajomstvom, že mnohé miestne voľne rastúce bylinky nie sú v žiadnom prípade horšie ako pestované bylinky a zelenina.

Len pred niekoľkými generáciami si to ľudia uvedomovali a voľne rastúce bylinky integrovali do svojho života ako samozrejmosť. Potom však prišla doba, kedy sa skutočné superpotraviny ako žihľava, púpava a spol. podávali len domácim a hospodárskym zvieratám.

O to lepšie, že táto fáza nevedomosti je už za nami a divorastúcim bylinkám sa konečne dostáva zaslúženého ocenenia!

Väčšina majiteľov záhrad považuje kozonohu za otravnú burinu, ktorá je taká tvrdohlavá, že sa jej už nikdy nezbavíte. Kozonoha bola kedysi veľmi obľúbená v ľudovom liečiteľstve na liečbu dny a reumatizmu.

Kozonoha sa však dá jesť ako divá zelenina a potom je človek niekedy rád, že jej má dosť. Kozonoha má navyše liečivé schopnosti a môže podporovať močové orgány a metabolizmus.

Ako divoká zelenina sa kozonoha pravdepodobne jedla už v dobe kamennej. Názov (Aegopodium) pochádza z gréckych slov pre kozu a nohu, pretože okvetné lístky pripomínajú koziu nohu.

Podľa stredovekej teórie a predpisov je vhodná na liečbu dny na nohách.

Kozonoha sa používala na jar ako šalát alebo špenát a ako jarná kúra. Takisto bola v niektorých kráľovských domoch cenenou pochúťkou ako súčasť polievok.
Sušenú bylinku možno užívať aj ako čaj.

Naša certifikovaná organická rezaná kozonoha je pre vás zberaná krátko pred kvitnutím a šetrne sušená. Mimochodom, je tiež známa ako kozia noha a nadržaná koza burina.

Jednoduchá príprava čaju
Potrebujete jednu až dve polievkové lyžice kozonohy v 250 ml vody. Zalejte vriacou vodou a listy nechajte päť až desať minút lúhovať. Potom sceďte a máte jemný bylinkový čaj so sladkou a kyslou chuťou.

Zaslúžené miesto vo vašom stojane na korenie
Jej chuť pripomína petržlen a mrkvu. Sušená kozonoha je preto dokonalou bylinkou do všetkých zeleninových jedál. Tiež skvelá aplikácia: použite ju ako náhradu petržlenu.

Ak si radi vyrábate vlastné polievkové korenie alebo bylinkovú soľ, potom je kozonoha ideálna na to, aby sa stala súčasťou vašej koreninovej tvorby!

Prekvapte svojich blízkych neskutočne lahodným domácim ľadovým čajom. Pripravte si nálev z kozonohy, medovky, mäty piepornej a listov žihľavy. Ak to máte radi elegantnejšie, pridajte pár lupeňov ruží a vynechajte mätu. Namiesto sladenia medom alebo cukrom môžete do vychladnutého čaju pred podávaním na ľade pridať trochu jablkovej šťavy. Fantasticky chutné.

Naturopatia: rozdrvené listy sa aplikujú pri reumatizme a bolestiach sedacieho nervu, dne a artritíde, bodnutí hmyzom a popáleninách. Pre vysoký obsah draslíka sa o kozonohe hovorí, že podporuje početné metabolické procesy a odvádza vodu z tela bez ovplyvnenia elektrolytovej rovnováhy organizmu. Rastlina má údajne aj laxatívne, upokojujúce, protizápalové účinky, rozpúšťajúce kyselinu močovú a tráviace účinky.