Kozonoha hostcová BIO / Bršlica, 100 / 500 g
Kozonoha hostcová BIO / Bršlica, 100 / 500 g
Rastlina: Kozonoha hostcová / Bršlica (Aegopodium podagraria)
Už nie je žiadnym tajomstvom, že mnohé miestne voľne rastúce bylinky nie sú v žiadnom prípade horšie ako pestované bylinky a zelenina. Len pred niekoľkými generáciami si to ľudia uvedomovali a voľne rastúce bylinky integrovali do svojho života ako samozrejmosť. Potom však prišla doba, kedy sa skutočné superpotraviny ako žihľava, púpava a spol. podávali len domácim a hospodárskym zvieratám. O to lepšie, že táto fáza nevedomosti je už za nami a divorastúcim bylinkám sa konečne dostáva zaslúženého ocenenia!
Väčšina majiteľov záhrad považuje kozonohu za otravnú burinu, ktorá je taká tvrdohlavá, že sa jej už nikdy nezbavíte. Kozonoha bola kedysi veľmi obľúbená v ľudovom liečiteľstve na liečbu dny a reumatizmu.
Kozonoha sa však dá jesť ako divá zelenina a potom je človek niekedy rád, že jej má dosť. Kozonoha má navyše liečivé schopnosti a môže podporovať močové orgány a metabolizmus.
Ako divoká zelenina sa kozonoha pravdepodobne jedla už v dobe kamennej. Názov (Aegopodium) pochádza z gréckych slov pre kozu a nohu, pretože okvetné lístky pripomínajú koziu nohu.
Podľa stredovekej teórie a predpisov je vhodná na liečbu dny na nohách.
💡 Kozonoha sa používala na jar ako šalát alebo špenát a ako jarná kúra. Takisto bola v niektorých kráľovských domoch cenenou pochúťkou ako súčasť polievok.
Sušenú bylinku možno užívať aj ako čaj.
💡 Naša certifikovaná organická rezaná kozonoha je pre vás zberaná krátko pred kvitnutím a šetrne sušená. Mimochodom, je tiež známa ako kozia noha a nadržaná koza burina.
🔹 Jednoduchá príprava čaju
Potrebujete jednu až dve polievkové lyžice kozonohy v 250 ml vody. Zalejte vriacou vodou a listy nechajte päť až desať minút lúhovať. Potom sceďte a máte jemný bylinkový čaj so sladkou a kyslou chuťou.
🔹 Zaslúžené miesto vo vašom stojane na korenie
Jej chuť pripomína petržlen a mrkvu. Sušená kozonoha je preto dokonalou bylinkou do všetkých zeleninových jedál. Tiež skvelá aplikácia: použite ju ako náhradu petržlenu.
🔹 Ak si radi vyrábate vlastné polievkové korenie alebo bylinkovú soľ, potom je kozonoha ideálna na to, aby sa stala súčasťou vašej koreninovej tvorby!
🔹 Prekvapte svojich blízkych neskutočne lahodným domácim ľadovým čajom. Pripravte si nálev z kozonohy, medovky, mäty piepornej a listov žihľavy. Ak to máte radi elegantnejšie, pridajte pár lupeňov ruží a vynechajte mätu. Namiesto sladenia medom alebo cukrom môžete do vychladnutého čaju pred podávaním na ľade pridať trochu jablkovej šťavy. Fantasticky chutné.
Naturopatia:
✅ Rozdrvené listy sa aplikujú pri reumatizme a bolestiach sedacieho nervu, dne a artritíde, bodnutí hmyzom a popáleninách.
✅ Pre vysoký obsah draslíka sa o kozonohe hovorí, že podporuje početné metabolické procesy a odvádza vodu z tela bez ovplyvnenia elektrolytovej rovnováhy organizmu.
✅ Rastlina má údajne aj laxatívne, upokojujúce, protizápalové účinky, rozpúšťajúce kyselinu močovú a tráviace účinky.
📌 Popis produktu, zloženie: rez, bio Herba Aegopidii, Aegopodium podagraria
Pôvod: Poľsko









