Spirulina prášok - BIO, 125 g / 500 g
Spirulina prášok - BIO, 125 g / 500 g
Spirulina sú plávajúce vláknité sinice s cylindrickými trichómami v ľavej špirále. Spirulina rastie prirodzene v tropických a subtropických jazerách s vysokým pH a vysokou koncentráciou uhličitanu a bikarbonátu. Bežne sa používa ako potravinový doplnok.
Po stáročia Aztékovia jedli spirulinu. Najstarší záznam odhaľuje, že rástla v jazere Texcoco a bola zbieraná a predávaná ako jedlo. Prvá továreň na výrobu Spiruliny bola založená v 70. rokoch 20. storočia. V posledných rokoch sa stala vo svete populárnou a bola schválená FDA, WHO a ďalšími lekárskymi orgánmi ako zdravá výživa.
Spirulina je bohatá na bielkoviny, vitamíny a minerály. Obsahuje lyzín, cysteín, metionín, fenylalanín a treonín, čo sú dôležité aminokyseliny, ktoré môže človek získať iba potravou. Spirulina je tiež veľmi bohatým zdrojom vitamínu B-12. Má oveľa vyšší obsah železa ako špenát. Obsahuje oveľa vyššie množstvo beta-karoténu ako mrkva.
Ako potravina sa Spirulina konzumovala v rôznych formách po stáročia v rôznych častiach sveta. Jej bielkovinová zložka je ľahko stráviteľná. Obsahuje tiež minerály, vitamíny, esenciálne mastné kyseliny a antioxidanty, ktoré nie sú pre človeka dostupné zo žiadnej doteraz známej potraviny rastlinného alebo živočíšneho pôvodu.
Spirulina je užitočná pri prevencii gastrointestinálnych porúch, pretože zlepšuje črevnú flóru, ako sú baktérie Lactobacillus a Bifidus. Je tiež známe, že znižuje riziko infekcie Eschericha Coli a Canrdida Albicans, dvoch virulentných patogénov gastroenteritídy. Spirulina vďaka obsahu mastných kyselín znižuje hladinu cholesterolu. Obsahuje antioxidačné radikály, ktoré zachytávajú vysoko reaktívne voľné radikály, o ktorých je známe, že sa podieľajú na výskyte mnohých degeneratívnych látok.
Spirulina je bohatým zdrojom draslíka a tiež obsahuje vápnik, chróm, meď, železo, horčík, mangán, fosfor, selén, sodík a zinok. Spirulina obsahuje veľa pigmentov vrátane chlorofylu-a, xantofylu, beta-karoténu, echinonónu, myxoxantofylu, zeaxantínu, kantaxantínu, diatoxantínu, 3'-hydroxyechinonónu, beta-kryptoxantínu, oscillaxantínu, plus fykobilicyproteíny allylcyancyan c-phynophyin.
Výživové údaje na 100 g:
Energetická hodnota - 1712 kJ / 409 kcal
Tuky - 8,2 g,
z toho nasýtené - 3,4 g;
Sacharidy - 16,1 g,
z toho cukry - 0,5 g;
Bielkoviny - 63,5 g
Soľ - 1,1 g