logo template4

Recept na prírodné rozmarínové mydlo so zeleným ílom

Recept na prírodné rozmarínové mydlo so zeleným ílom

Recept a návod, ako použiť čerstvé bylinky a farebný íl na výrobu prírodného rozmarínového mydla metódou za studena
Ide o receptúru prírodného mydla, ktorá spája dve špeciálne zložky. Rozmarín v dvoch formách dodáva vôňu, dekoráciu a antibakteriálne vlastnosti. Zelený íl je kozmetická prísada, ktorá dokáže zafarbiť mydlo do jemnej zelenej. Má tiež olejotvorné vlastnosti, ktoré prospievajú tým, ktorí majú mastnú pleť. Bylina a hlina spolu vytvárajú krásny recept na rozmarínové mydlo, ktorého tyčinky môžete použiť na ruky, telo aj tvár. Receptúra ​​obsahuje úplne prírodné vegánske oleje a je vhodná pre stredne pokročilých výrobcov mydla.

Hlinku môžete použiť aj v kozmetických výrobkoch pre jej schopnosť ťahať mastnotu a bežne sa používa v pleťových maskách. V mydle sa používa hlavne na farbenie, ale môže pôsobiť aj na jemné čistenie mastnej pokožky. Hlina nielenže ťahá maz, ale priťahuje a zachytáva minerály v sedimentoch, kde sa tvorí. Tento špeciálny minerál je spojený s jeho schopnosťou prirodzene eliminovať baktérie, vrátane tých, ktoré spôsobujú vyrážky. Zelený íl je teda výhrou v tom, že čistí mastnú pleť, redukuje mikróby a póry, ktoré spôsobujú pupienky, a vytvára krásnu farbu.

Rovnako ako zelený íl, rozmarínový olej zabíja baktérie, najmä Propionibacterium acnes, typ, ktorý spôsobuje pupienky. Vďaka tomu je rozmarín ideálny na jemné ošetrenie problematickej pleti. Esenciálny olej je však dôležitejšou zložkou rozmarínu v tomto recepte. Väčšina ľudí si myslí, že esenciálne oleje sú voňavé bylinné parfumy, ale v skutočnosti sú to koncentrované rastlinné esencie s terapeutickými vlastnosťami. Na výrobu tej najmenšej fľaštičky rozmarínového esenciálneho oleja je potrebný celý hrniec rozmarínových listov a veľmi komplikovaný proces.

Recept sa môže trochu líšiť od iných receptov na mydlo za studena, pretože používa pomerne nízke teploty. V skutočnosti ide o recept na výrobu mydla pri izbovej teplote. Táto technika pomáha zjednodušiť proces výroby mydla a tiež zabraňuje tomu, aby mydlo „gélovalo“ alebo tmavlo. Ak v recepte použijete extra panenský olivový olej, očakávajte, že vaše tyčinky budú jemne sivozelené. Ak používate svetlejší olej z výlisky z olivového oleja, farba bude modrejšia.

INGREDIENCIE

Roztok lúhu

64 g hydroxid sodný 
115 g demineralizovaná voda 
1 ČL laktátu sodného (voliteľné) (pomáha rýchlejšiemu tvrdnutiu tyčiniek)
Hlinená zmes
2 ČL zeleného ílu 3 g / ak chcete, použite iný farebný íl
6 ČL demineralizovanej vody 30 g
Tuhé oleje
140 g kokosový olej (rafinovaný) (31 %)
25 g bambuckého masla (6 %)
Kvapalné oleje
190 g Olivový olej (42 %)
75 g slnečnicového oleja (16 %)
25 g ricínového oleja (5 %)
Pridať na koniec
4 ČL rozmarínového esenciálneho oleja 14 g 
3 ČL rozmarínových listov (jemne nasekaných) Voliteľné
Na prevenciu sódy
Čistiaci alkohol (99% izopropylalkohol) vo fľaši s rozprašovačom

POSTUP:

Uistite sa, že pracovný priestor vašej kuchyne je čistý a vybavený všetkými vašimi nástrojmi, prísadami a vybavením. Prosím, pripravte sa aj na nosenie dlhých rukávov, uzavretých topánok, okuliarov a plastových rukavíc. Výroba mydla je zábava, ale aj chémia, takže musíte pracovať bezpečne.
Pripravte roztok lúhu
Pár hodín pred výrobou mydla si nasaďte okuliare a rukavice a pripravte roztok lúhu. Mali by ste to robiť na dobre vetranom mieste a snažiť sa nevdychovať paru. Odmerajte hydroxid sodný (lúh) do nádoby a dem. vodu do žiaruvzdornej nádoby.
Nalejte hydroxid sodný do vody a dobre premiešajte. V tejto chvíli bude veľmi horúco, takže buďte opatrní. Odstavte džbán na bezpečné miesto a nechajte zmes lúhu vychladnúť na teplotu tesne nad 27 °C .
Prípravné práce
Kým sa roztok lúhu ochladzuje, odmerajte tuhé oleje do panvice a tekuté oleje do džbánu.
Rozmarín nasekáme nadrobno. Čerstvé listy sú pre tento recept lepšie, ale sušené sú tiež dobré, aj keď je náročnejšie na jemno nasekať. Kúsky rozmarínu nakoniec pridajú do vašich tyčiniek tmavé, sušené škvrny a môžete ich cítiť aj pri použití mydla. Ak nie sú malé, môžu  poškriabať. Ak chcete, môžete tento recept pripraviť aj bez listov rozmarínu.

Zmiešajte hlinku s extra vodou. Dodatočné množstvo vody pomáha vmiešať hlinu do mydlového cesta a tiež zabraňuje tomu, aby hlinka popraskala mydlo.
Roztopte tuhé oleje
Keď má roztok lúhu izbovú teplotu, vmiešajte laktát sodný. 
Položte panvicu na tuhé oleje na varnú dosku a zapnite ju na najnižší stupeň ohrevu. Roztopia sa rýchlejšie, ako očakávate, takže zostaňte pri panvici a pohybujte olejom v panvici, aby ste urýchlili roztápanie. Keď ešte pláva niekoľko malých kúskov tuhého oleja, odstavte panvicu z ohňa a postavte ju na podnos. Roztopia sa zvyškovým teplom a miernym miešaním lyžicou/stierkou.
Pridajte tekuté oleje a zelený íl
Keď sú pevné oleje úplne rozpustené, nalejte tekuté oleje do panvice s roztavenými olejmi. Použite špachtľu, aby ste z kanvice dostali aj poslednú kvapku a potom oleje jemne premiešajte.
Ďalej nalejte hlinkovú zmes do panvice. Pomocou špachtle zoškrabte všetku farbu z nádoby do panvice. Nezľaknite sa, ak na dne panvice uvidíte farebné fľaky.
Odmerajte teplotu na panvici zmiešaných olejov a hliny. Zameriavate sa na približne rovnakú teplotu ako roztok lúhu, ale môžu byť o niekoľko stupňov vyššie ako 27 °C. 
Keď sú teploty správne, nalejte roztok lúhu cez sito a do panvice s olejmi.
Opatrne vložte hlavu ponorného mixéra (tyčový mixér) do olejov. Vložte ho pod uhlom, aby pri ponorení hlavy mohol uniknúť vzduch z hlavy. Vzduch zachytený vo vnútri hlavy môže vytvoriť vzduchové bubliny vo vašom mydle.
Obsah panvice jemne premiešajte ponorným mixérom ako lyžicou. Potom ju vložte do stredu panvice a pridržte ju na dne panvice. Nehýbte ponorným mixérom, pulzujte niekoľko sekúnd. Potom jemne premiešajte. Tento pulz opakujte a potom miešajte, kým mydlo nezhustne na svetlú až strednú stopu. Na povrchu mydla uvidíte len tie najjemnejšie stopy a mydlo bude stále liate ako puding. Zastavte mixovanie, odklepnite hlavu ponorného mixéra a odložte. Už ho nepoužijete.

Pridajte rozmarínový esenciálny olej a jemne premiešajte špachtľou, kým sa úplne nerozmieša.
Nasekaný rozmarín prisypeme do mydlového cesta a jemne vmiešame.
Lisovanie a vytvrdzovanie
Nalejte mydlové cesto do svojej formy (foriem), hojne nastriekajte povrch čistiacim alkoholom (izopropylalkohol) a mydlo odložte. Po pätnástich minútach sa vráťte a znova nastriekajte na povrchy – alkohol vytvára na mydle bariéru a pomáha zastaviť tvorbu sódy.

Pred vybratím nechajte mydlo vo vnútri formy aspoň 48 hodín stuhnúť. Pri odstraňovaní môže byť trochu lepkavé, najmä ak sa rozhodnete nepoužívať laktát sodný. V takom prípade môžete mydlo nechať vo forme dlhšie, aj týždeň alebo viac. Celú formu môžete dať aj do mrazničky na 30 minút až hodinu. Potom by mali ľahko vyskočiť.
Ďalej nájdite v dome miesto, ktoré je bezpečné pred zvieratami a deťmi a ktoré je vzdušné a mimo priameho slnečného žiarenia. Položte kúsok papiera na pečenie a rozložte naň kúsky mydla. Mydlo by ste tam mali nechať štyri týždne, aby sa z mydla vyparila prebytočná voda a úplne stvrdlo. Toto sa nazýva vytvrdzovanie mydla.
Pena tohto mydla je stabilná a krémová a farba mydla bude sivozelená až sivomodrá v závislosti od kvality a farby vášho olivového oleja. Po úplnom vytvrdnutí môžete začať používať mydlo a darovať ho ostatným. 

Po vyrobení a vytvrdnutí môže mať vaše mydlo životnosť až dva roky. Skontrolujte však fľaštičky s olejom a prísady, ktoré používate – najbližší dátum spotreby akéhokoľvek z nich je dátumom spotreby vášho mydla.

Doporučujeme zakúpiť spolu s tovarom