Mandľová pasta, prírodná, Balcho, 200 g
Mandľová pasta, prírodná, Balcho, 200 g
Mandľová pasta sa vyrába z mletých mandlí alebo mandľového šrotu. Mandľová pasta sa používa ako náplň do pečiva, ale nájdete ju aj v čokoládach. V komerčne vyrábaných mandľových pastách sa niekedy pridávajú mleté marhuľové alebo broskyňové jadrá, aby sa znížili náklady.
Mandľová pasta sa používa ako náplň do pečiva mnohých rôznych kultúr. Je hlavnou ingredienciou amerického pečiva. V Škandinávii sa mandľová pasta používa vo veľkom množstve do rôznych druhov pečiva a sušienok.
Mandľová pasta je hlavnou ingredienciou francúzskeho tradičného cukríka calisson v Aix-en-Provence. Používa sa ako náplň do mandľových rožkov.
Číňania používajú mandľovú pastu do sladkých koláčov. Torta pre manželky je tradičné čínske pečivo vyrobené zo zimného melónu a mandľovej pasty.
V Turecku sa mandľová pasta tradične vyrába v Edirne, kedysi hlavnom meste Osmanskej ríše. Počas osmanskej éry tureckých dejín to bola kráľovská radosť, ktorá sa väčšinou používala v paláci. Teraz sa predáva v obchodoch s potešením v Istanbule a Edirne.
Zloženie:
sušené, mleté mandle.
Obsahuje alergény! Môže obsahovať stopy ďalších orechov a semien.
Nutričné hodnoty na 100 g:
Energia: 575 kcal / 2404 kJ
Tuk: 49 g
z toho nasýtené: 4 g
Sacharidy: 22 g
z toho cukry: 4 g
Vláknina: 12 g
Bielkoviny: 21 g
Soľ: 0 g
Použitie:
Na priamu konzumáciu.
Balenie: 200 g