logo template4

Chren dedinský, koreň mletý 100 / 500 / 1000 g

vyberte veľkosť:
100 g 5.390
500 g 20.990
1000 g 40.290
Výrobca: naturwaren
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: vds 624
Dostupnosť: na sklade
4.49 bez DPH
5.39 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Chren dedinský, koreň mletý

100% prírodný prášok chrenu vyrobený zo sušeného koreňa chrenu. Chren obsahuje cenné korenené látky - takzvané glukozinoláty alebo glykozidy horčičného oleja. Chrenový prášok je tiež dobrým zdrojom vášho denného príjmu vlákniny. Chrenový prášok je veľmi ekonomický, pretože na 1 kg prášku chrenu je potrebných 8 - 10 kg čerstvého koreňa chrenu. Ideálne na použitie do zeleninových jedál, polievok, dipov alebo smoothies. Po zmiešaní s pastou je prášok z chrenu vhodný aj na vonkajšie použitie.

Návod na použitie pre chrenový prášok
Ak chrenový prášok zmiešate s trochou vody, môžete ho použiť ako čerstvý chren. Intenzívna, korenistá chrenová chuť sa veľmi dobre hodí k rybám, mäsu, vajciam, zemiakom a zelenine. Krémy a nátierky možno zjemniť aj chrenom. Tí, ktorí radi experimentujú, si môžu do svojho smoothie pridať nejaký prášok - pre ďalšiu dávku energie ráno. Chrenový prášok je vhodný aj na vonkajšie použitie. S trochou vody môžete prášok zmiešať na pastu a aplikovať na podráždené oblasti pokožky. Aplikácia sa ukázala ako veľmi prospešná napríklad pri bodnutí hmyzom.

Chrenový prášok je mimoriadne jemne namletý a dá sa veľmi dobre použiť do jedál i nápojov. Chren vďačí za svoju charakteristickú horkosť horúcim látkam, ktoré obsahuje. Ide o glukozinoláty alebo glykozidy horčicového oleja. Tieto sa uvoľňujú pri žuvaní a sekaní. Počas procesu žuvania štiepi enzým myrozináza, ktorý je prítomný v rastlinách, glukozinoláty obsiahnuté v horčicových olejoch. Po konzumácii sú viditeľné ako mierny pocit pálenia v ústach. Zároveň nastupuje pocit tepla a oči začnú slziť. V dôsledku dehydratácie sú glukozinoláty vysoko koncentrované v sušenom a mletom chrene.

Botanická informácia o chrene
Chren (Armoracia rusticana) patrí do čeľade brukvovitých rastlín (Brassicaceae). Bylina môže dosiahnuť veľkosť až 1,5 metra a má šíriace sa zelené listy. Počas obdobia kvitnutia medzi májom a júlom má chren biele kvety usporiadané do strapca. Vydávajú intenzívnu vôňu. Ako jedlo sa však používa iba silný koreň. 

Chren pôvodne pochádza z juhovýchodnej Európy. Jeho domovom je oblasť medzi Volgou a Dunajom. Slovanské národy ho priniesli do strednej Európy, kde sa časom rozšíril. Divoký chren rastie hlavne na pobreží, riekach a mokrých lúkach. Koreň sa dnes pestuje vo väčšine miernych oblastí Európy. Chrenu sa môže dobre dariť aj v Južnej Afrike, USA a Číne.

Tradičné použitie chrenu
V Ázii je chren známy ako bylina a hlavná zložka wasabi. Horúce korenie sa podáva so sushi a inými ryžovými a rybími jedlami. Chren je v Európe odpradávna známy aj ako potravina. Na pompejskej nástennej maľbe z roku 79 n. L. Je kvetinová bohyňa Flora vyobrazená s chrenovou rastlinou. „Krenweiberl“ bolo meno pre ženy v 19. storočí, ktoré vo vidieckych regiónoch Franky predávali chren vo farebných krojoch. V minulosti sa o chrene hovorilo, že mal zvláštnu ochrannú moc. Deťom bol pre šťastie zavesený na krk náhrdelník s kúskami sušeného chrenu. Podľa legendy peňaženka nikdy nebude prázdna ak v nej bude kúsok chrenu. Známy naturopat Alfred Vogel vo svojich pokynoch zdôraznil pozitívny vplyv chrenu na fyzickú pohodu.