Powered by Smartsupp

Palina pravá 100 / 500 / 1000 g

Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: zdr 99518721
Dostupnosť: na sklade
2.42 bez DPH
2.90 ks
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Palina pravá

Palina rímska - Artemisia absinthium Bitter pre zdravé tráviace orgány
Ak by ste cítili vôňu stredomorskej dovolenky, cítili by ste vôňu paliny: Koláčovo-korenistá, svieža a aromatická. V stredomorských krajinách si rastlinu so sivými plstnatými listami pestovali mnísi v záhradách už od stredoveku. Zbožní bratia ju používali na liečivé účely a palina je cenená už od staroveku, najmä na posilnenie trávenia. Počas tejto doby to bola jedna z najdôležitejších liečivých rastlín. S horkými zložkami obsiahnutými v byline, ktorá so svojou horkou hodnotou spolu s koreňom enciánu patrí medzi najtrpkejšie európske rastliny.

Táto horká účinná látka môže stimulovať produkciu tráviacich štiav - od žalúdočných štiav, žlče až po šťavy pankreasu a slín a tým pomáha pri strate chuti do jedla. Aktivované sú aj všetky ostatné tráviace orgány. Palina môže zlepšiť trávenie tukov a bielkovín a zmierniť príznaky problémov s trávením, ako sú nadúvanie a plynatosť. V ľudovom liečiteľstve sa rastlina používa aj na liečbu anémie, nepravidelnej alebo príliš slabej menštruácie a napadnutia červami. To, že palina má horkú dochuť, nemožno brať iba doslovne. Vzhľadom na svoju zložku tujón by sa mala konzumovať opatrne.

Umelci ako Vincent van Gogh to museli zažiť na vlastnej koži v 19. storočí: Boli závislí od alkoholického nápoja absintu - zmesi paliny, citrónového balzamu a ďalších bylín. Neskôr sa zistilo, že tento nápoj môže pri dlhodobom konzumovaní spôsobiť gastrointestinálne ťažkosti, poškodiť nervy a vyvolať duševné choroby vrátane samovrážd. Potom, čo bol absint kvôli svojej nebezpečnosti na dlhý čas zakázaný, je dnes opäť povolený - s hornou medznou hodnotou pre tujón. 

zložky paliny
Sesquiterpene horké látky
éterické oleje (najmä β-thujón a artemizinín)
Absintol
Glykozid absinthín
Horké látky
Kyselina jantárová

Čaj z paliny
1/2 čajovej lyžičky zalejte 150 ml vriacej vody, po 10 minútach preceďte.

Dávkovanie paliny
Na stimuláciu chuti do jedla vypite pol hodiny pred jedlom šálku čerstvo pripraveného čaju, aby ste podporili tok žlče po jedle.

Palina pravá nie je taká horká ako obyčajná palina a má o niečo jemnejšiu arómu. Je obzvlášť vhodná na výrobu vlastného absinthu.

Niekoľko návrhov receptov na absint:

Recept 1:
70 g paliny,
10 g anízu,
5g ruta voňavá,
5g šalvia,
5g citrónového balzamu
5g ibiš
800 ml alkoholu

Recept 2:
30 g paliny listy 8,5 g yzop bylina
1,8 g koreňa puškvorca
6,0 g listov citrónového balzamu
30g anízových semiačok
25 g semien feniklu
10 g ovocia badiánu
3,2 g semien koriandra
800 ml alkoholu


Recept 3:
50 g anízu
30 g paliny
50 g feniklu
10 g harmančeka
10 g mäty piepornej
10 g yzopu
10 g šalvie
2 litre dvojzrnného alkoholu

Recept 4:

25 g paliny
50 g anízu
50 g feniklu
16 g citrónovej kôry
5 g badiánu
800 ml alkoholu

Riziko paliny a vedľajšie účinky
Pri správnom použití a dávkovaní nie sú žiadne vedľajšie účinky. Avšak kvôli neurotoxínu tujónu, ktorý obsahuje, môže dlhodobé užívanie alebo príliš vysoká dávka viesť ku kŕčom podobným epilepsii, zvracaniu, gastrointestinálnym kŕčom alebo bolestiam hlavy. Palina by sa nemala používať na gastrointestinálne vredy, počas tehotenstva a dojčenia. Palinu by ste tiež nemali používať, ak máte alergiu na sedmokrásky. Neodporúča sa to pre deti a dospievajúcich do 18 rokov. Ľudia s ochorením pečene a alkoholici by nemali užívať alkoholické prípravky z paliny.

Prečítajte si: Palina pravá: Ako rozpoznať rastlinu, zdravotné prínosy

Update cookies preferences