Powered by Smartsupp

Pleťový čistiaci krém s avokádovým olejom a kyselinou hyalurónovou recept

Pleťový čistiaci krém s avokádovým olejom a kyselinou hyalurónovou recept

Toto zloženie obsahuje avokádový olej a kyselinu hyalurónovú – obe majú veľa výhod pre zrelú pleť. Tu som použila dva druhy kyseliny hyalurónovej pre lepšiu a intenzívnejšiu hydratáciu. 

1. Kyselina hyalurónová
Chcela som si vyrobiť pleťový krém pre zrelú pleť, ktorá potrebuje hydratáciu, má sklony k začervenaniu a má kuperózu. Hlavnou zložkou, ktorú som použil na hydratáciu, je kyselina hyalurónová, ktorá má väčšiu molekulovú hmotnosť. 
Môžete nájsť kyselinu hyalurónovú s rôznou molekulovou hmotnosťou – čím vyššie číslo, tým väčšie molekuly.
Kyselina hyalurónová s vysokou molekulovou hmotnosťou tvorí vo vode gél a vytvára na pokožke film. Správna hydratácia tohto typu kyseliny hyalurónovej vo vode chvíľu trvá.
Nízkomolekulárna kyselina hyalurónová má menšie molekuly, ktoré nesedia na povrchu pokožky, ale zasahujú do hlbších vrstiev pokožky a poskytujú tam hydratáciu. Pre vyváženejšiu hydratáciu je vždy lepšie kombinovať rôzne hmotnosti kyseliny hyalurónovej.
Kyselina hyalurónová s vyššou molekulovou hmotnosťou by mala byť vopred dispergovaná v glyceríne alebo 1,3-propándiole, aby sa lepšie a rýchlejšie rozpustila. Predídete tým tvorbe hrudiek. Keďže kyselina hyalurónová je citlivá na teplo, bude zahrnutá vo fáze ochladzovania.
 
2. Olejová fáza
Pre olejovú fázu som si vybrala avokádový olej, olej z ryžových otrúb, čerešňový olej a Cetiol CC, ktorý má vynikajúce zmäkčovacie schopnosti. Aby som získala hustejšiu textúru, použila som behenylalkohol (je podobný cetylalkoholu a cetearylalkoholu). 
 
2.1. avokádový olej
Avokádový olej je trochu hustý, tmavozelený olej, ktorý má dosť ovocnú vôňu. Je to cítiť v hotovom produkte, čo je celkom pekné. Tento olej má vďaka svojmu zloženiu veľa výhod pre pokožku. Má steroly, ktoré sú hojivé, regeneračné a môžu znížiť zápal.
Avokádový olej má tiež veľa nezmydliteľných látok v rozmedzí od 2 do 10 % (to je veľa!). Sú to najmä tokoferoly, karotenoidy a fytosteroly. Ten môže zlepšiť bariérovú funkciu pokožky a mikrocirkuláciu. Majú tiež protizápalovú (upokojujúcu) aktivitu.
Tento olej je trochu ťažký, preto som pridala cetiol CC. Je naozaj riedky a rýchlo sa vstrebáva do pokožky. Čerešňový olej má tiež rýchlu absorpciu, takže pokožka nie je vôbec mastná.
 
2.2. Čerešňový olej
Čerešňový olej má vyváženejší profil mastných kyselín. Je to rýchlo sa vstrebávajúci olej, má veľmi slabú vôňu čerešňových kôstok. Čerešňový olej je bohatý na vitamín E, karotenoidy (antioxidanty) a rôzne fytosteroly. Tieto zlepšujú kožnú bariérovú funkciu a mikrocirkuláciu, majú určitú protizápalovú aktivitu.
Mali by sme mať na pamäti, že čerešňový olej je citlivý na oxidáciu, preto by sa nemal zohrievať na vysoké teploty a skladovať mimo dosahu vzduchu a svetla.
 
3, Extrakt z ibišteka
Výťažky z ibišteka sú ideálne na upokojenie pokožky a zníženie podráždenia. Jeho výťažky majú protizápalové účinky a sú prírodným zdrojom vitamínu C a vápniku. To okamžite ukazuje liftingový efekt, vďaka ktorému vyzerá zrelá pokožka mladšie a vitálnejšie. Extrakty z ibišteka sú veľmi dobre znášané. Extrakt z ibišteka má protizápalový účinok, zvyšuje pružnosť a jemnosť pokožky, čo vedie k vyhladzujúcemu účinku („prírodný botox“). Zároveň má silný antioxidačný účinok.
 
Recept:
 
Fáza A
 
2 g | 2 % 1,3-propándiolu
 
0,25 % | 0,25 g kyseliny hyalurónovej HMW
 
0,25 % | 0,25 g kyseliny hyalurónovej LMW
 
Fáza B
 
64,4 g | 64,4 % demineralizovaná voda
 
1,5 g | 1,5 % laktátu sodného
 
2 g | 2% provitamín B5
 
Fáza C
 
8 g | 8 % Emulsan (metylglukóza sesquistearát)
 
4 g | 4% avokádový olej
 
4 g | 4% olej z ryžových otrúb
 
2 g | 2 % Cetiol CC
 
2 g | 2% Behenylalkohol
 
Fáza D
 
5 g | 5 % čerešňového oleja
 
Fáza E
 
0,6 g | 0,6 % Cosgard (konzervačná látka)
 
3 g | 3 % ibištekový extrakt
 
1 g | 1 % Prebiulin inulin FOS
 
 
Takto získame 100 g produktu.
 
4. Vypracovanie: 
Do kadičky navážte 1,3-propándiol a kyselinu hyalurónovú. Všetko dobre premiešame. Odložte bokom.
Odvážte zložky fázy B do kadičky, zapíšte si hmotnosť kadičky. Zahrejte to vo vodnom kúpeli, kým nedosiahne 75-80 °C. Potom po zahriatí znova odvážte a pridajte rovnaké množstvo zohriatej dem. vody, ktoré sa vyparilo počas ohrevu.
Odvážte zložky fázy C do kadičky a zohrejte ich vo vodnom kúpeli, kým nedosiahne 75-80 °C.
Nalejte fázu B do fázy C a premiešajte. Mali by ste vidieť, že sa tvorí emulzia. Po celú dobu miešajte, kým sa emulzia ochladí, pretože môže byť riedka a nestabilná.
Pridajte čerešňový olej do emulzie, keď dosiahne teplotu pod 40 °C. Všetko dobre premiešame.
Pridajte preddispergovanú kyselinu hyalurónovú a dobre premiešajte. Mali by ste vidieť, že emulzia získava o niečo väčšiu viskozitu a pripomína gél.
Skontrolujte pH. Aby konzervačná látka dobre fungovala, malo by byť nižšie ako 7.
Pridajte zvyšné ingrediencie a dobre premiešajte.
Keď krém vychladne, nalejte ho do nádoby.
 
5. NÁHRADY
Môžete použiť iné oleje, ktoré sa vám páčia.
Emulgátor môžete nahradiť.
Namiesto 1,3-propándiolu môžete použiť glycerín.
Neodporúčam vynechávať kyselinu hyalurónovú.
Konzervačný prostriedok je nutnosťou. Len sa uistite, že používate odporúčané množstvo. A ak je to závislé od pH – upravte pH.

Doporučujeme zakúpiť spolu s tovarom

Update cookies preferences