EMULGÁCIA - KRÉMY, MLIEKA
Čo je to emulzia?
Emulzia je stabilná zmes vody a oleja. Pretože voda a oleje nie sú miešateľné, je potrebné použiť činidlo zabezpečujúce väzbu molekúl vody na molekuly oleja. Pretože prípravky obsahujúce vodu sú citlivé na mikrobiálnu kontamináciu, je použitie konzervačných látok povinné.
Môžu sa pripraviť určité zmesi, ktoré nevyžadujú emulgátor, kde olejová časť obklopuje vodu, ale nie je na ňu chemicky viazaná. Existujú aj určité gély, v ktorých gélová štruktúra obsahuje oleje, prakticky ich rovnomerne disperguje a nie je potrebný žiadny emulgátor. Horúca emulgácia je chemický, mechanický a tepelný proces súčasne.
Aká kozmetika sa dá pripraviť emulgáciou?
krémy na starostlivosť o pokožku a telo
čistiace alebo tonizujúce krémy
telové mlieka
krémy a mlieka na ochranu pred slnečným žiarením
krémy na ruky a nohy
telové maslá (ktoré tiež obsahujú vodu)
krémové šampóny, vlasové kondicionéry
makeup: podkladová báza, maskara
Zložky emulzie sú tieto:
OLEJOVÁ FÁZA pozostávajúca z olejov, olejových macerátov, rastlinných masiel, lanolínu, tepelne necitlivých lipofilných zložiek
EMULZIFIKÁTOR a prípadne jeden alebo viac koemulgátorov, vosk
VODNÁ FÁZA, ktorú je možné pripraviť z čistej minerálnej vody, destilovanej vody alebo kvetinovej vody, glycerínu, hydroglycerínových extraktov a hydrofilných zložiek, ktoré sú tepelne necitlivé.
FINÁLNA FÁZA (fáza ochladenia) obsahuje účinné látky (kyselina hyalurónová, koenzým Q10, vitamíny ...), zložky citlivé na teplo, extrakty a vonné esencie, éterické oleje, látky upravujúce kyslosť, konzervačné látky.
Štandardný postup prípravy horúcich emulzií:
PRÍPRAVY: dezinfikujte pracovnú dosku, pripravte ingrediencie uvedené v recepte, dezinfikujte riad, ako aj vyhradenú nádobu,
aj keď gramové meranie prísad je najviac odporúčané a presné, je možné ich merať aj volumetricky. Naše recepty všeobecne poskytujú obe možnosti. Na fázové ohrievanie sa odporúča používať žiaruvzdorné vybavenie, napríklad kadičky Berzelius. Ak nemáte stupnicu, budete potrebovať niekoľko valcov alebo iných odmerných nádob, striekačiek a pipiet, odmerných lyžíc. Budete potrebovať papierové uteráky, nerezový riad do vodných kúpeľov; po ruke by mal byť zdroj tepla.
MERANIA: odmerajte prísady pre olejovú fázu a preneste ich na žiaruvzdorné sklo. V inej žiaruvzdornej kadičke odmerajte a preneste prísady do vodnej fázy.
ZAHRIEVANIE: obe fázy sa vložia do vodného kúpeľa a spustí sa ohrev. Obsah fáz sa občas zmieša. Po chvíli sa kadičky môžu začať v panvici pohybovať, v takom prípade sa zníži intenzita zdroja tepla. Ak receptúra nestanovuje teplotu, na ktorú sa musia fázy zahriať, potom sa udržiavajú teplé, kým sa olejová fáza úplne neroztopí. Vhodná teplota na emulgáciu je obvykle 70 ° C.
EMULZIFIKÁCIA: obsah týchto dvoch fáz musí mať rovnakú teplotu. Odstavte z ohňa. Obvykle sa vodná fáza pridáva cez olejovú fázu, ale receptúra môže naznačovať opak, v závislosti od použitého emulgátora. Spojte fázy. Proces trvá v priemere 3 minúty. Na urýchlenie procesu ochladzovania dajte kompozíciu na misku so studenou vodou a pokračujte v miešaní buď pomocou mixéra, alebo pomocou metličky alebo čajovej lyžičky, v závislosti od konzistencie prípravku. Miešajte ešte asi 3 minúty. Zloženie, v závislosti od zložiek a emulgátora, môže byť stále dosť tekuté, ale po ochladení na telesnú teplotu zhustne. Niektoré emulzie dosiahnu konečnú konzistenciu za 24 hodín.
CHLADIACA FÁZA: ďalším krokom je zabudovanie zložiek poslednej fázy: účinné látky, vitamíny, éterické oleje, kyselina mliečna, extrakty, konzervačné látky. Tieto zložky sa pridávajú po jednej a po každej sa zmiešajú. Homogenizáciu je potrebné vykonať dôkladne, až kým kompozícia nevychladne (a podľa potreby nestuhne). Vytrvajte v tom, aby sa konzervačná látka rozptýlila čo najrovnomernejšie.
PRIPRAVENÉ: kompozícia sa prevedie do vyhradenej nádoby pomocou čajovej lyžičky, lievika alebo injekčnej striekačky. Nádoba je označená názvom a prípadne prísadami, dátumom prípravy a dátumom spotreby. Vo väčšine prípadov sa neodporúča prevádzať kompozíciu do nádoby, pokiaľ je teplejšia ako teplota okolia.
V závislosti od zvolených základných zložiek a použitého emulgátora je možné získať emulzie s rôznymi textúrami a s rôznymi pocitmi a účinkami na pokožku:
TEXTÚRY: tekuté, mliečne, gélového typu, prevzdušnené peny, hladké, jemné, konzistentné, nemastné
POCÍT NA POKOŽKE: svieži, klzký, osviežujúci, obklopujúci, hodvábny
.ZLYHANIE EMULZIE
Zlyhanie emulzie je zrejmé ihneď po emulgácii alebo dokonca počas procesu. Môže sa stať viditeľným počas zabudovania prísad do chladiacej fázy alebo po konzervácii, alebo je to zrejmé do 2 - 3 dní po príprave.
a) emulzia sa môže vytvoriť ako rozbitá majonéza (alebo ako tvarohové mlieko) počas emulgácie, bezprostredne po emulgácii alebo po pridaní zložiek finálnej fázy;
b) emulzia sa nevytvára, pri zmiešaní olejovej fázy s vodnou fázou sa vytvorí kvapalný roztok, ktorý počas miešania a ochladzovania nezíska správnu konzistenciu, a za krátky čas sa zložky oddelia
c) emulzia sa môže oddeliť za niekoľko hodín, nasledujúci deň (s najväčšou pravdepodobnosťou) alebo nasledujúce dni po príprave. V týchto prípadoch nie je možné emulziu uložiť. Medzi fázami došlo k nezvratnému pretrhnutiu medzifázového povrchu. Krém nie je taký, aký by mal byť, môže sa nakoniec na telo naniesť formou masáže (s jeho veľkorysým použitím) do 1 - 2 dní, aby nedošlo k úplnej strate. Z neúspechu sa môže stať poučenie.
zrejmým aspektom rozbitej emulzie je zrážanie niektorých zložiek alebo viditeľné oddelenie fáz
hlavnými znakmi destabilizácie emulzie v priebehu času sú fúzia molekúl oleja, sedimentácia, plávanie kvapaliny na povrchu kompozície, viditeľná vrstva vody na základni kompozície.
Hlavné príčiny, ktoré určujú zlyhanie emulzií pripravených za tepla:
emulgátor je zvolený nesprávne podľa dávkovania a fázového pomeru
nedostatočné množstvo emulgátora
pridanie emulgátora v nesprávnej fáze
nízka teplota alebo teplotný rozdiel medzi fázami v čase emulgácie
kombinácia obrátených fáz
nedostatočné miešanie - príliš pomalé alebo krátke. Spravidla by miešanie malo trvať 3 + 3 minúty. Zložky z finálnej fázy sa pridávajú postupne, zmes sa po každej dobre premieša
pridanie nekompatibilných zložiek, najmä použitie nevhodného konzervačného prostriedku
záverečná fáza je príliš preplnená, je použitých príliš veľa prísad alebo vo veľkom množstve
. . . emulzia studených krémov: Je ťažké vyrobiť takúto emulziu bez pomoci emulgátora. Krémy vyrobené z oleja, vody a vosku sa ťažko pripravujú. Postup vyžaduje trpezlivosť, dôkladné premiešanie a dávkovanie vody po kvapkách. V našich receptoch nájdete studené krémy pripravené pomocou emulgátorov alebo koemulgátorov.
Závery:
pokazenie emulzie považujte za užitočnú skúsenosť
znehodnotenie tej istej emulzie niekoľkokrát vyžaduje podrobnejšiu analýzu zložiek a postupu
pokúste sa zistiť, čo sa pokazilo, okamžite si všimnite svoje zistenia a podozrenia
kde sa to pokazilo pri davkovani? čítali ste pokyny z produktového listu emulgátora? nemerali ste teplotu? vrhli ste sa do mixovania? je konzervant nekompatibilný s akoukoľvek prísadou?
prehodnoťte vzorec a postup
pripravte malé testovacie množstvo, najmä ak ste preformulovali zverejnený recept alebo vytvorili nový recept