Čo sú emulgátory - typy a použitie. Ako vyrobiť krém s emulgátorom?
Jednou z najobľúbenejších a najčastejšie používaných kozmetických prípravkov je krém. Krém, ktorý je základom starostlivosti pre väčšinu žien, má zvyčajne bielu farbu a príjemnú textúru. Hlavnou úlohou krému je zvlhčiť pokožku a dodať jej najpotrebnejšie zložky.
Krém je kombináciou oleja, vody a aktívnych zložiek, zmiešaný vďaka použitiu emulgátorov - molekúl, ktoré kombinujú zložky vody a oleja do jednotného celku. Na jeho povrchu pláva olej nalievaný do vody. Intenzívne miešanie alebo pretrepávanie iba dočasne spojí molekuly oleja a vody, ale časom sa olej oddelí od vody a vráti sa do pôvodnej dvojvrstvovej formy. Pridanie častice emulgátora je preto nevyhnutné na získanie stabilnej emulzie.
Čo sú to emulgátory?
Emulgátory pozostávajú z časti rozpustnej vo vode a časti rozpustnej v oleji. Vo výsledku sa zoradia na rozhraní voda / olej, čím sa zníži ich vzájomné odpudzovanie. Kvapôčky oleja sa navzájom nespájajú, ale vytvárajú stabilnú a trvanlivú emulziu, t. j. disperziu drobných kvapôčok oleja vo vode alebo vode v oleji. Existujú 2 typy emulzií: voda v oleji a olej vo vode.
Emulzia voda v oleji
Keď sú kvapky vody rozptýlené v oleji, vytvorí sa emulzia typu voda v oleji. Všetko sú to mastné, intenzívne regenerujúce krémy. Po aplikácii zanechajú na povrchu pokožky mastný film.
Emulzia typu olej vo vode
Emulzia „olej vo vode“ je disperzia kvapôčok oleja vo vode. Toto sú zďaleka najobľúbenejšie emulzie. Emulzie tohto typu sú ľahké, po aplikácii rýchlo suché, pokožka je hladká, zvlhčená, ale nie mastná.
Aké sú typy emulgátorov?
Typ vytvorenej emulzie je čiastočne spôsobený použitým typom emulgátora. Schopnosť emulgátora čiastočne sa rozpustiť v olejovej a vodnej fáze úzko súvisí s jeho štruktúrou rozpustnou vo vode a v tukoch. Vzájomný pomer hydrofilných a lipofilných častí sa nazýva HLB, to znamená hydrofilno-lipofilná rovnováha molekuly na stupnici od 0 do 20. Ak sa táto hodnota blíži k 20, molekula sa rozpustí vo vode, ak 0, potom v oleji. Ak je hodnota HLB medzi 8 a 15, potom máme O / W emulgátory, ktoré sa tvoria olejovými emulziami. Naproti tomu emulgátory s hodnotou medzi 3 a 7 sú W / O emulgátory, ktoré vytvárajú ľahké zvlhčovacie krémy.
Aký emulgátor zvoliť?
Typ použitého emulgátora určuje aplikačné vlastnosti, to znamená dojem pri použití krému.
Glycerol monostearát
Glycerolmonostearát je jedným z emulgátorov prírodného pôvodu. Umožňuje vám získať nemastné, ľahké zvlhčovacie krémy. Vyžaduje si to bohužiaľ pridanie koemulgátora, t. J. Prísady, ktorá emulzie fixuje a stabilizuje. Najčastejšie ide o cetylalkohol alebo vosk. Jeho veľkou nevýhodou je tiež veľmi úzke rozmedzie pH, pri ktorom vykazuje stabilitu 5,5-7,5. Vyskúšajte hydratačný krém s glycerolmonostearátom na suchú pokožku.
Olivem 1000 je prírodný emulgátor získavaný z olivového oleja. Má formu bielych vločiek rozpustných v oleji. Používa sa na prípravu emulzií typu olej vo vode. Okrem emulgačnej funkcie pokožku zvlhčuje a vyhladzuje. Jeho výhodou je schopnosť vytvárať emulziu vo veľmi širokom rozmedzí pH 3-12. Preto je možné s jeho použitím vyrábať krémy na báze hydrolátov alebo kyslých masiek na vlasy.
Emulsan
Emulsan je prírodný produkt na báze slnečnicového oleja. Je to biely až krémový prášok rozpustný v oleji. Vytvára odolné a stabilné emulzie. Často sa používa ako náhrada za olivem 1000. Nevyžaduje pridanie koemulgátorov. Rovnako ako Olivem 1000 je stabilný v širokom rozmedzí pH.
Ako vyrobiť krém s emulgátorom?
Krémy obsahujúce emulgátor vzbudzujú často podvedomú nedôveru a strach. Emulgátory sú spojené s náročným a komplikovaným výrobným procesom, ktorý si vyžaduje veľké množstvo vedomostí a skúseností. Zle! Nepotrebujete skúsenosti a nemali by ste sa ani báť. Pri výrobe krému s emulgátorom sa stačí držať niekoľkých rád. Ako si vyrobiť krém s emulgátorom?
Pripravte si 2 kadičky, odmerajte emulgátor a základný olej - olejové zložky do jednej a vodu a glycerín - vodné zložky - do druhej. Glycerín chráni krém pred vysušením a stratou vody.
Vložte obidve kadičky do vodného kúpeľa a zohrejte ich na teplotu 80 ° C. Odporúča sa tiež zahrievanie, kým sa emulgátor nerozpustí v oleji. Táto metóda chráni cenné zložky oleja citlivé na zahrievanie, vyžaduje však určitú prax.)
Vyberte obe kadičky z vodného kúpeľa, pomaly za stáleho miešania nalejte olejovú fázu do vodnej fázy (tu prebieha skutočný proces emulgácie, t. j. vzniká stabilná a trvanlivá emulzia).
Pokračujte v miešaní, kým emulzia nevychladne na asi 35 ° C. Toto sa dá ľahko skontrolovať, ak sa zápästia dotknete krémom, nemalo by dôjsť k žiadnemu tepelnému pocitu - studenému alebo horúcemu.
Pridajte účinné látky podľa vášho výberu, najskôr rozpustné v oleji, potom rozpustné vo vode, dobre premiešajte. Vložte ho do obalu a váš prvý krém s emulgátorom je hotový.
Vyberte obe kadičky z vodného kúpeľa, pomaly za stáleho miešania nalejte olejovú fázu do vodnej fázy (tu prebieha skutočný proces emulgácie, t. j. vzniká stabilná a trvanlivá emulzia).
Pokračujte v miešaní, kým emulzia nevychladne na asi 35 ° C. Toto sa dá ľahko skontrolovať, ak sa zápästia dotknete krémom, nemalo by dôjsť k žiadnemu tepelnému pocitu - studenému alebo horúcemu.
Pridajte účinné látky podľa vášho výberu, najskôr rozpustné v oleji, potom rozpustné vo vode, dobre premiešajte. Vložte ho do obalu a váš prvý krém s emulgátorom je hotový.