Kojic acid / kyselina kójová
Kyselina kojová je chemická zlúčenina produkovaná určitými druhmi húb. V kozmetike sa používa ako bieliaci prostriedok na boj proti pigmentovým škvrnám, pehám, matnému a nerovnomernému tónu pleti. Kyselina blokuje tyrozinázu, enzým zodpovedný za syntézu melanínu. Kyselina kojová je netoxická a pri použití v správnej koncentrácii. Je absolútne neškodná, pretože je najmenej agresívna zo všetkých účinných látok na bielenie pokožky. Jej účinnosť sa zvyšuje v kombinácii s vitamínom C, arbutínom, kyselinou glykolovou a extraktom zo sladkého drievka. Kyselina kojová má tiež mierny exfoliačný, protizápalový a antibakteriálny účinok.
Výhody pre pokožku:
účinne bieli pokožku
zabraňuje vzniku pigmentácie
hydratuje pokožku
má exfoliačný účinok
rozmazáva nerovnomerný reliéf, jazvy
reguluje sekréciu mazových žliaz
má protizápalový a baktericídny účinok
Kontraindikácie:
Individuálna intolerancia. Neodporúča sa používať produkty s kyselinou kojovou v prítomnosti kožných infekcií, herpesu, cievnych patológií (kuperóza, rosacea atď.).