Kokosový cukor, nerafinovaný, Dr. Keskin, 250 g
Kokosový cukor, nerafinovaný, Dr. Keskin, 250 g
Kokosový cukor sa vyrába zo šťavy z pukov rezaných kvetov kokosovej palmy. Používa sa ako tradičné sladidlo už tisíce rokov v južných a juhovýchodných oblastiach Ázie, kde je kokosová palma veľmi rozšírená. Najväčšími svetovými producentmi kokosového cukru sú Filipíny a Indonézia.
Chuť:
Kokosový cukor je takmer taký sladký ako hnedý cukor, no je tam jemný nádych karamelu. Kokosový cukor však nie je vysoko spracovaný produkt. Farba, sladkosť a chuť kokosového cukru sa môže líšiť v závislosti od použitých kokosových paliem, sezóny ich zberu a oblasti, kde sa zbierajú.
Vlastnosti kokosového cukru:
Nízky glykemický index
Kokosový cukor má porovnateľne nízky glykemický index – 35. Na porovnanie, glykemický index bieleho cukru je medzi 60 a 65. Potraviny a sladidlá s nízkym glykemickým indexom znižujú hladinu inzulínu. Kokosový cukor obsahuje aj vlákninu – inulín, ktorý spomaľuje vstrebávanie glukózy. Glykemický index (GI) cukru z kokosových kvetov je len polovičný v porovnaní s bežnými druhmi cukru a je klasifikovaný ako „veľmi dobrý“ podľa Montignacovej metódy. Preto naši zákazníci s problémami s cukrom radi používajú cukor z kokosových kvetov ako náhradu cukru.
Vysoký obsah živín
Kokosový cukor obsahuje asi 16 kalórií a 4 gramy sacharidov na čajovú lyžičku. Cukor získaný z kokosovej palmy má vysoký obsah antioxidantov, železa, vápnika a draslíka.
Nie rafinovaný
Kokosový cukor je jedným z najžiadanejších prírodných sladidiel. Tento cukor je čistý a nepodlieha žiadnemu spracovaniu. S kokosovým cukrom pripravíte rôzne dezerty a nápoje.
Menej fruktózy
Fruktóza je sacharid, ktorý sa rýchlo mení na tuk. Fruktóza sa ťažko rozkladá a len pečeň je schopná ju „zničiť“. Kokos obsahuje 70-79% sacharózy a len 3-9% fruktózy.
Ingrediencie:
Kokosový cukor z nektáru kvetných pukov kokosovej palmy.
Nutričné hodnoty na 100 g:
Energia: 1620 kJ / 386 kcal
Tuk: 0,36 g
z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,17 g
Sacharidy: 94,14 g
z toho cukry: 81,45 g
Vláknina: 1,24 g
Bielkoviny: 0,83 g
Soľ: 0,16 g
Použitie:
Kokosový cukor sa používa na priamu konzumáciu a sladenie rôznych druhov zákuskov, nápojov, pečiva a pod. Kokosový cukor má nízky glykemický index (GI), je vhodný pre diabetikov.