Powered by Smartsupp

Karobová múka 250 g, Pimenta

Výrobca: pimenta
Záručná doba:: uvedená na obale
Kód: zdr 50489850
Dostupnosť: na sklade
4.87 bez DPH
5.99 ks
Kúpou získaš 6 bodov do vernostného programu
Sledovať produkt Pridať do obľúbených Zdielať

Karobová múka 250 g, Pimenta

Strom Karob je vždyzelený ker alebo strom pochádzajúci z oblasti Stredozemného mora. Pestuje sa pre svoje jedlé semená. Rastie dobre v teplých miernych a subtropických oblastiach a toleruje horúce a vlhké pobrežné oblasti. Je odolný voči suchu. Karobový strom je typický v južnej portugalskej oblasti Algarve, v južnom Španielsku a na talianskych ostrovoch Sicília a Sardínia. Strom nesie ovocie (rohovky strukov) po šiestich až ôsmich rokoch rastu. Karobová múka sa vyrába zo strukov vždyzeleného stromu, ktorý je bežný v oblasti Stredozemného mora. Pestuje sa v Španielsku, Portugalsku, Grécku, Turecku, Taliansku, na Malte. Po stáročia sa používa ako potravina a je cenená pre svoju vysokú nutričnú hodnotu.
 
Karob bol tiež obyčajným sladidlom. Sušené ovocie z rohovníka sa tradične konzumuje počas židovského sviatku Tu Bishvat. Nápoje z karobovej šťavy sa tradične pijú na islamskom sviatku ramadánu. Karobové struky boli najdôležitejším zdrojom cukru predtým, ako sa stala široko dostupná cukrová trstina a cukrové repa. V súčasnosti sa semená spracúvajú na použitie v kozmetike, pri ošetrovaní tabaku a pri výrobe papiera. Ako prísada do koláčov a sušienok sa namiesto čokolády používa aj karobový prášok. V Egypte sa rohovníky jedia ako desiata. Rozdrvené struky sa používajú na prípravu osviežujúceho nápoja.
 
V súčasnej dobe veľa ľudí mieša rohovník so surovou čokoládou pre dobrú chuť. Čokoláda má veľa horčíka a rohovník má veľa vápnika. Má asi trikrát viac vápnika ako čokoláda, ale iba 60% kalórií čokolády. Okrem toho má karobový prášok toľko vitamínu-B1 ako jahody; a viac vitamínu-A ako špargľa atď. Obsahuje tiež vitamín B2, vápnik, horčík, draslík a stopové minerály železo, meď, nikel, mangán a chróm.
 
Karob (Ceratonia siliqua L.) je súčasťou rodiny Fabaceae alebo Leguminosae a pochádza z východného Stredomoria. Stromy sú vysoké a robustné, s výškou do 15 m. Plodom rohovníka je jedlo známe od staroveku, zaznamenané v samotnej Biblii. Hovorí sa, že to bolo hlavné jedlo sv. Jána Krstiteľa v jeho pustovných rokoch, takže rohovník je tiež známy ako „chlieb sv. Jána“.
 
V dávnych dobách sa semená rohovníka používali ako merná jednotka, pri tej istej zlatej hmote, jedno zo semien = 1 karát (rohovník fazuľový = karat). Názov „karat“ sa v súčasnosti používa na označenie 0,18 gramov zlata a najmä drahých kameňov (semená rohovníka, bez ohľadu na veľkosť a podmienky skladovania, majú vždy rovnakú hmotnosť 0,18 gramu).
V súčasnosti sa rohovníky pestujú na najteplejších pobrežiach Stredozemného mora. Na ostrove Šolta v Chorvátsku sa nachádza lokalita s názvom „Rogac“, čo znamená „roscov“, kde sa tento strom tradične pestuje. Karob sa pestuje aj v Indii, Argentíne a Brazílii.
Vzhľad: listy sú tvrdé, zelené, kvety majú vzhľad nazelenalých strapcov. Plody sú zelené struky do 20 cm. Po zbere sa farba strukov začína meniť, až nakoniec zhnedne.
obsah:
tobolka obsahuje 30 - 70% (niekedy 40 - 50%) cukru, ktorý pozostáva zo sacharózy (do 26% celulózy), fruktózy (13%), xylózy, maltózy a glukózy atď., bielkovín, aminokyselín (alanín, valín, Prolín atď.), Škrob, kyseliny atď. Semená obsahujú bielkoviny, tuky (väčšinou kyselinu olejovú, linolovú a palmitovú), fytohormóny (najmä na jeseň po defoliácii), trieslovinu, karubovú gumu atď.
 
Priaznivé účinky:
 
Taníny obsiahnuté v roscovine inhibujú tráviace enzýmy; inaktivuje baktérie coli a súčasne podporuje rozvoj flóry prospešnej pre črevné baktérie. Karob má spravidla upokojujúci účinok na žalúdok a črevnú sliznicu, takže sa používa na zmiernenie nevoľnosti a hnačky, je tiež bohatým zdrojom vitamínov a minerálov (najmä vápnika), ako aj niektorých stopových prvkov.
použitie:
 
Ľudia jedia toto ovocie už tisícročia. Karob sa používa v suchom stave, niekedy celý, najčastejšie vo forme múky, sirupu alebo čaju. Dnes pražené a mleté ​​struky slúžia ako náhrada za kakao. Extrakt z karobových strukov sa používa ako korenie pri výrobe širokej škály potravín (alkoholické a nealkoholické nápoje, mliečne výrobky, zmrzlina, sladkosti, pekárske výrobky, pudingy, mäsové výrobky, koreninové zmesi, ovocné výrobky a ďalšie).
 
Zdravotné výhody:
 
Je tiež známe, že karob má terapeutický účinok na hnačku a môže pomôcť pri nevoľnosti, zvracaní a žalúdočnej nevoľnosti.

Kakao má vysoký obsah horčíka, zatiaľ čo karob má vysoký obsah vápnika. Obsahuje asi trikrát viac vápnika ako kakao, ale len 60% jeho kalórií. Karob obsahuje aj vitamín B1, viac vitamínu A ako špargľa, vitamín B2, vápnik, horčík, draslík a stopové prvky železo, meď, nikel, mangán a chróm.
 
Účel: 100% prírodné, na konzumáciu. Má prirodzenú sladkosť a čokoládovú chuť. Kompletná náhrada kakaa, neobsahuje kofeín, fenyletylamín a teobromín.
 
Ingrediencie: Karobová múka
 
Nutričné ​​hodnoty na 100 g:
 
Energetická hodnota: 303 kcal / 1304 kJ
Sacharidy: 83,70 g
z toho cukry: 25,54 g
Vláknina: 41,20 g
Bielkoviny: 5,2 g
Tuk: 4,00 g
z toho nasýtené: 1,00 g
nenasýtené: 3,00 g
Soľ: 0,00 g
 
Použitie:
 
Na použitie pri varení ako náhrada kakaa a prírodné sladidlo do koktailov, pečiva, dezertov a mnoho ďalších.
 
Karobová múka je skvelou alternatívou kakaa a dá sa použiť v rôznych receptoch na pečivo, nápoje a zdravé dezerty. Tu je niekoľko nápadov:
 
Pečivo a dezerty:
- Karobové sušienky – Namiesto kakaa použite karobovú múku pre jemnejšiu a prirodzene sladkú chuť.
- Čokoládový koláč s karobom - Dodáva prirodzenú sladkosť a znižuje potrebu cukru.
- Domáce tlapky - Zmiešajte karobovú múku s orechmi, medom a kokosovým olejom pre zdravú pochúťku.
- Karobový krém – Ideálny ako poleva na palacinky alebo ovocie.
 
Raňajky:
- Karobové palacinky – Pridajte do cesta karobovú múku, aby ste získali chutný a zdravý nádych.
- Granola s karobovou múkou – Posypte ovos s orechmi a medom.
- Chia puding s karobom - Zmiešajte s mliekom a chia semienkami pre lahodnú krémovú textúru.
 
Nápoje:
- Horúci karobový nápoj – Skvelá alternatíva kakaa, stačí zmiešať s teplým mliekom a medom.
- Carob Smoothie - Zmiešajte s banánmi, mliekom a orechmi pre krémovú textúru.
- Karobová káva – Zmiešajte s kávou alebo čakankou pre vyváženú chuť.
 
Chlieb a pečivo:
- Karobový chlieb – Pre jemne sladkú chuť pridajte do cesta trochu karobovej múky.
- Karobové muffiny – Vynikajúca alternatíva k čokoládovým muffinom.
- Karobové sušienky – Aromatické a chutné s nádychom medu alebo škorice.
 
Extra:
- Domáca karobová zmrzlina – zmiešaná s banánmi a orechovým mliekom na krémový dezert.
- Karobový sirup – varený s vodou a medom ako poleva na palacinky.
 
Množstvo v balení: 250 g
Pôvod: Španielsko
Zloženie: Karobová múka
Prepravná hmotnosť: 0,260 kg
Vhodné pre: dospelých, deti, vegetariánov, vegánov
 
Update cookies preferences