Šípová ruža (šípky), Rosa canina
V ľudovom liečiteľstve sa šípka uplatňuje veľmi často. Starí bylinkári nazývajú šípku - „kráľovnú bylín“. Šípka sa používa ako prostriedok na posilnenie obrany tela a zvýšenie pracovnej kapacity, najmä neskoro na jeseň, v zime a skoro na jar.
Šípka sa používa na posilnenie srdca a krvného obehu, pri chorobách tráviaceho traktu, nachladnutí a priedušiek. Pôsobí obzvlášť prospešne na krvotvorné orgány pri anémii, funkcii pečene a znižuje hladinu cukru v krvi. Šípka zlepšuje životný štýl po ťažkých chorobách, aktivuje imunitný systém a posilňuje obehový systém. Vzťahuje sa na kamene a piesok v obličkách a močovom mechúre. Podľa bulharského špecialistu prof. Pencha Daleva je účinná pri liečbe lokálnych alebo celkových infekcií - čierny kašeľ, šarlach, záškrt, zápal pľúc.
Ľudové liečiteľstvo ponúka nasledujúci recept na prípravu posilňujúceho a liečivého šípkového vína
Na 1 kg čerstvých plodov šípky alebo 500 g sušenej šípky pridajte 500 g cukru a zalejte 4 litrami vody. Nechajte stáť 20 dní, každý deň miešajte. Potom preceďte a tekutina sa pije namiesto vody. Vylisované ovocie sa znovu použije pridaním rovnakého množstva cukru. K šípkovému vínu je možné pridať šťavu z 1 citróna alebo šťavu z bobúľ - čučoriedky, jahody, maliny.
Podľa fytoterapie sa šípkový čaj pripravuje ako:
1 polievková lyžica nasekanej šípky varíme 10 minút s 300 ml vody. Vyzrážaný elixír sa pije za šálku pred jedlom 3x denne.
Švédska šípková polievka:
Šípková polievka Nyponsoppa je obľúbenou pochúťkou vo Švédsku. Podáva sa ako dezert s mliekom, smotanou alebo zmrzlinou. Môžeme podávať so sušienkami. Polievka sa zvyčajne vyrába zo sušených šípok, ale môže byť aj čerstvá.
250 g suchých šípok alebo 500 g čerstvo uvarených v 2 l vody do mäkka. Potom rozmixujeme mixérom. Zmes sa preosieva cez sito, povarí sa a pridá sa 50 g zemiakového škrobu (alebo zemiakovej múky) zriedeného v studenej vode. Podávame chladené s mliekom alebo zdobené krémom alebo zmrzlinou.












